Büyük Torbalı

Üzümde son hasat

Dirmil’de üzüm hasadında sona gelindi. İbrahim Çetinkaya mahalledeki son üzüm hasadını gerçekleştirdi. Kuru üzümün bu yıl 4 TL’den satılması üreticiyi isyan ettirdi. Üretici zor şartlar altında elde edilen ürünün para etmesini istiyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Üzümde son hasat
163 Görüntüleme
09 Eylül 2017 - 12:20
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

GEÇTİĞİMİZ gün Belediye Meclisi’nce onaylanarak ismi Dirmil olarak değiştirilen Korucuk Mahallesi’nde oldukça fazla üretilen üzümde son hasat yapıldı. Mahalle sakinlerinin büyük çoğunluğu üzümü Kurban Bayramı öncesi hasat edip kurutmaya bırakırken, İbrahim Çetinkaya ve ailesi bağlarındaki üzümü hırsızlık olaylarından dolayı bayram sonrasına bıraktı. Bayram tatili boyunca kurutmaya bırakılan üzümlerin çalınmamasından çekinen Çetinkaya 17 dönümlük bağında hasat yapmaya başladı. 6-7 ton civarında üzümün alındığı bağda elde edilen üzümler hemen kurutulmak üzere serilmeye başlandı. Hasadın ardından 1 hafta boyunca güneş altında kalacak olan üzüm kurutulmuş olarak satışa sunulacak. Bu yıl kuru üzümün kilosunun 4 TL’den gittiğini ifade eden tarla sahibi İbrahim Çetinkaya, bu ücretin yaptıkları masrafı kurtarmadığını ifade etti.

BAKIMI OLDUKÇA ZOR

Dirmil’de yaşayanların büyük çoğunluğu üzüm yetiştiriyor. Kış boyunca bakımı yapılan bağa ilkbahar aylarında ilaç atılıyor. Ağustos ayında ise ürün alınmaya başlanıyor. Ağustos’un 20’si ile Eylül ayının 15’ine kadar üzümler toplanıp kurutulmaya başlanıyor. Üzüm yetiştiriciliğinin oldukça zahmetli olmasına rağmen pek para etmediğini dile getiren İbrahim Çetinkaya “17 dönümlük bağımızdan her yıl 6-7 ton ürün elde ediyoruz. Sulama suyumuz olmadığından dolayı kendi imkanlarımız ile damlama sulama yöntemi ile üretim yapıyoruz. Suyu verim amaçlı değil can suyu olarak veriyoruz. Buna rağmen güzel ürün elde ediyoruz. Üretimi yeterli miktarda su ile yapabilsek Manisa Alaşehir’de üretilen meşhur üzüm ile eş değerde ürün elde edebiliriz. Üzümün bakımı oldukça zor. Kış aylarında budama, gübreleme ve sürme yapıyorsunuz. Ağustos ayının ortalarında ise ürün elde etmeye başlıyorsunuz” dedi.

HIRSIZLIK OLAYLARI ÇOK FAZLA

Yaş ve kuru olmak üzere üzümün alıcı bulduğunu ancak kilosu 4 TL’den satılması yüzünden üreticinin para kazanamadığını hatırlatan Çetinkaya “Toplaması, sermesi, kurutması büyük emek ve masraf istiyor. Yaptığınız masrafı ürünü satınca çıkartamıyorsunuz. Üzümün kuruması için başında 7/24 nöbet tutmak zorundayız. Beklemezseniz hırsızlık olayları oldukça fazla olduğundan ürünü sabaha bulamazsınız. Mahalledeki son hasadı biz yapıyoruz. Bayram tatili nedeniyle hasadı sona bıraktık. Geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız hırsızlık olayından sonra daha dikkatli oluyoruz. Yıl boyunca gözünüz gibi bakıp ürün elde ediyorsunuz, birileri gelip bu emeğinizi çalıp gidiyor. Bu nedenle kurutma işleminin başında gece gündüz nöbetteyiz” diye konuştu.

 

Serkan GÜNBAY

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web