Büyük Torbalı

VERGİ MÜKELLEFİYETİ

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
VERGİ MÜKELLEFİYETİ
Azat Kaya( azat-kaya@buyuktorbali.com )
1.149 Görüntüleme
19 Mart 2016 - 8:29
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Fırsat buldukça köşemizde temel vergisel ve mali konularda, yine işletmeler ilgilendiren muhtelif teşvikler ile ilgili birtakım değerlendirmeler ve paylaşımlarda bulunuyoruz.

Bu haftaki yazımızda da ilk mükellefiyet tesisi ve devam eden mükellefiyetlerle ilgili olarak yapılması gereken işlemler ve rutin yükümlülükler nelerdir bunları dikkatinize sunacağız. Köşemizde yayımlayacağımız yazılarımızın içeriği; en geniş kitlelere ve tabi amacına ulaşması açısından mümkün mertebe ‘kitabi’ dilden uzak ve daha yalın olacaktır.

 

İlk defa mükellef olacak işletmeler açısından başvuru yapılması gereken kurumların haritası (birkaç istisna dışında) asgari olarak aşağıdaki gibidir.(Sıralama ve ayrıntılar ile ilgili Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Ofisinden bilgi alınabileceği tabiidir.)

1-SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK OFİSİ

2-NOTER

3-VERGİ DAİRESİ

4-ESNAF SİCİL / ESNAF ODASI

5-TİCARET SİCİL MÜDÜRLÜĞÜ/ TİCARET ODASI

6-BELEDİYE

7-SOSYAL GÜVENLİK KURUMU

 

Bu kurumların dışında, şayet firma açısından sektörel olarak yasal zorunluluk olması durumunda başvurulması gereken; TAPDK, TARIM MÜDÜRLÜĞÜ, İŞKUR, SANAYİ MÜDÜRLÜĞÜ, TİCARET BORSASI gibi kurumlar da söz konusu olabilir.

 

Ayrıca belirtmeliyiz ki kamuoyu açısından yaygın olarak bilinen yanlışlardan biri de şudur. İşletmeler açısından; ODA/SİCİL KAYDI yapmak ve Belediyelerden İŞYERİ AÇMA ve ÇALIŞTIRMA RUHSATI almak isteğe bağlı bir durum değil aksine YASAL ZORUNLULUKTUR. Bilinenin aksine ‘Esnaf Kefalet Kredi Kooperatifinden kredi almak isteyenlerin Odaya ve Sicile kaydolma zorunluluğu olduğu’ biçiminde düşünerek oda ve sicil kaydından kurtulunamaz. Yine; ‘sadece kasap, internet kafe, lokanta’ gibi işletmelerin belediyeden alınacak İşyeri Açma ve Çalıştırma Ruhsatı alacağı, diğer İşletmelerin böyle bir zorunluluğu olmadığı şeklindeki bilgi de yanlıştır. Şayet özel bir kanunla muaf tutulmamışsa her işletme ticari faaliyetini yürüttüğü yerleşim yeri Belediyesinden İŞYERİ AÇMA ve ÇALIŞTIRMA RUHSATI almak zorundadır.

 

VERGİ MÜKELLEFLERİNİN EN TEMEL VERGİSEL YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Her ayın 26’sında KDV ve AYLIK MUHTASAR(STOPAJ) BEYANNAMELERİNE ait tahakkukların ödenmesi gerekmektedir.

Ocak-Nisan-Temmuz-Ekim aylarında ÜÇ AYLIK MUHTASAR(STOPAJ) BEYANNAMELERİNE ait tahakkukunun ödenmesi gerekmektedir.

Şubat-Mayıs-Ağustos-Kasım aylarında GEÇİCİ (PEŞİN) VERGİ BEYANNAMELERİNE ait tahakkukunun ödenmesi gerekmektedir.

Gelir Vergisi Mükellefleri için her yıl 31 Mart ve 31 Temmuz’da iki taksitte ödenmek üzere YILLIK GELİR VERGİSİ’nin ödenmesi gerekmektedir.

Kurumlar Vergisi mükellefleri için ise 30 Nisan itibariyle KURUMLAR VERGİSİ’nin ödenmesi gerekmektedir.

 

TEMEL SGK YÜKÜMLÜLÜKLERİ

İlk defa İşçi çalıştırmaya başlayan firmalar en geç sigortalı çalıştırmaya başladıkları gün işyeri tescillerini SGK nezdinde yaptırmak zorundadırlar.

Akabinde işe alınan işçilerin sigorta girişleri en geç bir gün evvelden 4/a’lı (eski adıyla SSK) olarak elektronik ortamda SGK’ye yapılmalıdır. Bir istisnası söz konusudur. İnşaat, tarım, balıkçılık ve ilk defa işçi çalıştırmaya başlayan işyerlerinde İşe Gİriş Bildirgesi aynı gün de düzenlenebilir.

İşten ayrılan ya da çıkarılan işçinin en geç 10 gün içinde elektronik ortamda SGK’ye bildirilmesi gerekmektedir.

Kendi adına işyeri açan şahıslar veya bir adi ortaklığa ya da sermaye şirketine ortak olanlar eski adıyla BAĞ-KUR yani 4/b’li olmak zorundadırlar. Ancak bu kimseler başka bir firmada 4a’lı sigortalı işçi olarak çalışırlarsa; bu durumları kesintiyse uğramadığı sürece 4/b’li olmalarına gerek kalmaz.

Ek bilgi: İsteğe bağlı olarak sigorta ödeyenler 4/b’li (BAĞ-KUR) statüsünde sayılırlar.

 

Sağlıcakla kalın…

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web