Büyük Torbalı

Yatırım kredileri daha çok pay alacak

210 milyarlık kredi hacmini geride bırakan Kredi Garanti Fonu (KGF) sistemine yeni model geliyor. Başbakan Yardımcısı Şimşek, yeni modelle teminat yetersizliği nedeniyle krediye ulaşamayan ihracatçı, yatırımcı, teknoloji ve inovasyona yönelen işletmelerin finansman imkânlarına katkı sağlayacaklarını belirtti

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Yatırım kredileri daha çok pay alacak
189 Görüntüleme
07 Ağustos 2017 - 13:00
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Türkiye’de özellikle küçük ve orta ölçekli işletmelerin ekonomik faaliyetlerini canlandırma amacı taşıyan Kredi Garanti Fonu (KGF) 210 milyarlık kredi hacmini geride bıraktı. Yaklaşık 320 bin işletmenin kredi kullandığı Kredi Garanti Fonu sistemine yeni model geliyor. Yeni modelle yatırım kredilerinin sistemden daha fazla pay alması sağlanacak. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, yeni modelle teminat yetersizliği nedeniyle krediye ulaşamayan ihracatçı, yatırımcı, teknoloji ve inovasyona yönelen işletmelerin finansman imkânlarına katkı sağlayacaklarını belirtti. Şimşek, istihdam, üretim yaratan projelere Kalkınma Bankası’yla birlikte Hazine üzerinden de gerekli desteğin verileceğini söyledi.

SIKI DENETİM VAR

Kredi Garanti Fonu kredilerinin yaklaşık yüzde 75’i özel sermayeli, yüzde 23’ü kamu, yüzde 2’si de katılım bankaları tarafından kullandırıldı.
Kullandırılan kredilerin yüzde 90’ı küçük ve orta boy işletmeler, yüzde 10’u KOBİ dışı olup, toplam kredilerin yüzde 66’sı mikro ve küçük işletmelere verildi. Fon’un kefil olduğu kredi miktarı, denetimi, istihdam ve kalkınmaya katkısı ile bankacılıkta rekabete etkilerine ilişkin soruları yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Şimşek, şu bilgileri verdi:

YÜZDE 64’Ü YENİ MÜŞTERİ:

Mayıs 2017 itibariyle Hazine destekli kefaletle verilen kredilerin yüzde 64’ü yeni müşteriye kullandırıldı. Yüzde 19’u ilave kredi olarak gerçekleşti, yüzde 3’ü de mevcut kredilerin teminatlandırılması şeklinde gerçekleşti.

5 AYDA 130 MİLYAR:

KGF aracılığıyla verilen Hazine destekli kefaletler kapsamında 2009-2016 yıllarında 9 milyar 862 milyon lira kredi kullandırıldı. Sadece 1 Ocak- 31 Mayıs 2017 döneminde 130 milyar 787 milyon lira kredi temini sağlandı. Ticari krediler içindeki Fon teminatı ile kullandırılan kredilerin payı 30 Nisan itibariyle yüzde 7.61 oranında gerçekleşti.

KEFALET TUTARI HIZLA ARTTI: 2010’da 147 milyon, 2011’de 538 milyon, 2012’de 845 milyon, 2013’te 1.1 milyar, 2014’te 1.3 milyar, 2015 1.8 milyar, 2016’da 5 milyar lira Hazine destekli kefalet verildi.

FON’A SIKI TAKİP: KGF A.Ş yılda bir kez bağımsız denetimden geçiyor ve raporlar Hazine değerlendirmesine sunuluyor. Kefaletlere ilişkin denetimler Hazine Kontrolörleri Kurulu tarafından yapılıyor. BDDK da rutin denetimlerini yaparken, Hazine kefaletleri ile ilgili işlemler kapsamında Sayıştay da denetim gerçekleştiriyor.

İŞLETME KREDİSİ BAŞI ÇEKİYOR: Hazine destekli kefaletlerin mevzuat çerçevesindeki amacı, başta KOBİ’ler ve ihracatçılar olmak üzere firmaların finansmana erişimini kolaylaştırarak ekonomik faaliyetin canlandırılması.. Bu kapsamda verilen kredilerin çoğunlukla işletme kredisi şeklinde kullanıldığı görülüyor.

BÜYÜMEYİ DESTEKLEYECEK:

Bu yılın ilk çeyreğinde görülen büyümede alınan diğer tedbirlerin yanı sıra kredi genişlemesinin de etki ettiği görülmektedir. Ekonomik büyümenin istihdam üzerindeki olumlu etkisi önümüzde aylarda daha açık görülebilecek.

DESTEKLER HIZLA ARTIYOR:

Teminat yetersizliği nedeniyle finansmana erişimde sorun yaşayan işletmelerin kredilere kolay ulaşması, 2017 yılı içinde yapılan düzenlemeler ile Hazine desteğine ilişkin limitlerin artırılması Hazine destekli kefaletlerin hızlı artış göstermesini sağladı.

YENİ MODEL GELİYOR:

İki yıl içinde yaşanan konjonktürel gelişmeler nedeniyle zorlaşan finansman koşulları hem bankacılık hem de reel sektörün kefalet sistemine olan ihtiyacını artırdı. Yeni fon modeliyle teminat yetersizliği nedeniyle krediye ulaşamayan ihracatçılar, yatırımcılar, teknoloji ve inovasyona yönelik KOBİ’lerin kredi imkânlarına katkı sağlanacak.

BÜTÜN RİSKLER DİKKATE ALINIYOR

Hazine destekli kefaletlerin tazmin işleminde kullanılmak üzere KGF A.Ş’ye ilgili gider bütçesinden aktarım yapılıyor. Bütçe yıl bazında öngörülen kefalet riski dikkate alınarak hesaplanıyor. Buna göre bütçeye ödenek konuluyor.

REKABETE OLUMSUZ ETKİSİ YOK

(Fon ‘un bankacılıkta rekabet ortamına etkisi) Orta ve uzun dönemde olumsuz bir etkisi bulunmuyor. Hazine destekli kefaletler kapsamında oluşan tarihsel tazmin oranı yüzde 4-4.5 seviyelerinde gerçekleşti. Maksimum tazmin oranı da % 7 olarak uygulanıyor.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web