Büyük Torbalı

Yeni yıl (yılbaşı) dediğimiz

2017 yılı ülkemde ve dünyada eski yılın yanlışlardan dönüldüğü, yoksulluktan, kandan, kinden, düşmanlıktan arındığı, yarın korkusunun olmadığı, savaşların bittiği, anaların ağlamadığı, şehit cenazelerinin gelmediği, kadınların şiddet görmediği çocuk tacizlerinin ve gelinlerin olmadığı umut dolu sağlıklı güzel bir yıl olsun.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Yeni yıl (yılbaşı) dediğimiz
Atiye Tumuklu( atiyetumuklu@buyuktorbali.com )
223 Görüntüleme
26 Aralık 2016 - 9:10
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

 

Yılbaşı”, yeni bir yılın başlangıcına verilen addır.

Her yılın 31 Aralık gece yarısı tam saat 24’te bir yıl sona erer; yeni bir yıl başlar. İnsanlar yeni yılın gelişini sevinçle, neşeyle, coşkuyla karşılarlar. Birbirlerinin yeni yılını kutlayıp sevdiklerinin ve yakınlarına sağlık, başarı, mutluluk dilerler.

Kullandığımız takvime (jülyen takvimine) göre 1 Ocak yılın ilk günüdür. Bir yıl 365 gündür. Dört yılda bir kez bir yıl 366 gün olur. Buna “artık yıl” denir. Artık yıllarda Şubat ayı 29 gündür.

Her yeni yılla birlikte bir yaş daha büyürüz. Çocuklar, gençler buna sevinirler; orta yaşlılar yeni bir yıla daha kavuşmanın buruk mutluluğunu duyar geçmiş yılların anılarını, güzel günlerini anımsarlar.

Her yeni yıl, yeni başlangıçlar için güzel bir fırsattır…

Yararlı doğru güzel kararlar almak için bir başlangıç.

Yeni gelen yılla birlikte ümitlerimiz, beklentilerimiz artar. Hayata bir mola verip, yeniden başlamak için güzel bir şanstır da aynı zamanda.

Yılbaşını dinle ilgili bir olay değil, kullanılan takvimle ilgili bir olaydır. Bu yüzden ülkeler kullandıkları takvime göre yeni yıl başlangıçları olur…

Tarihte 1600’lü yıllarda takvimler konusunda bir anlaşmazlık vardı. Yeni Miladi Takvim, Papa tarafından belirlenince birçok ülke bunu kabul etmeye zorlandı, Fakat bazıları bir süre daha direndi. Bunlar arasında İngiltere, İskoçya gibi ülkeleri de içinde barındıran Britanya Krallığı da bulunuyordu. İskoçya, Miladi Takvim’i 1599 yılında kabul edince aynı yıl içerisin de iki farklı tarihte yılbaşı kutlanmış oldu. İngiltere ise 1752 yılında Miladi Takvim’e uyum sağlamak için yılbaşını 1 Ocak’a çekince kısa bir yıl yaşamış oldu. 1751 yılı İngiltere için sadece 282 gün sürdü.

Jülyen Takvimin göre ( 1 Ocak). Ancak en büyük 12 Doğu Ortodoks Kilisesinin sekizi, iki tarihin aynı güne geldiği Güncellenmiş Jülyen Takvimini benimsemiştir. Bulgaristan, Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Mısır, Polonya, Romanya, Suriye, Türkiye, Yunanistan, Gürcistan, Rusya, Sırbistan Ortodoks Kiliseleri Jülyen Takvimini kullanmaya devam ederler.

Hicri Takvimde yılbaşı Muharrem ayının 1`inde gerçekleşir. Bu takvim, 12 kameri aya göre düzenlendiğinden 354 güne denk gelir.11 gün önce gerçekleşir. 2008 yılında Miladi yıl boyunca Hicri Takvimde iki adet yılbaşı gerçekleşmiştir.

Roşaşana (İbranice): Musevi yılbaşıdır. Hamursuz Bayram’ından 163 gün sonra olur.

Doğu Ortodoks Kilisesi’nde yılbaşı, İsa’nın sünnet yıldönümüne denk gelen 14 Ocak da kutlanır.

Çin’de yılbaşı, her yıl ilk kamer ayının yeni ay gününde kutlanır ki bu da kabaca ilkbahara denk gelir. Tam tarihi, Miladi Takvime göre 21 Ocak ile 21 Şubat arasına düşer. Çin’de yılın en önemli bayramı konumundadır

İran Takviminde (NOROUS)olarak anılır ilkbaharın başında (20 veya 21Mart). Tayland, Kamboçya ve Laos`da yılbaşı 13 Nisan 15 Nisan’a kadar kutlanır. Özellikle Tayland’da bu kutlama su dökerek gerçekleşir.

Tarih içinde de bu kutlamaların yasaklandığı ülkeler olmuştur. Bunlar sadece Müslüman ülkeler de değildir. Şöyle ki:

Kuzey Kore: Babasından diktatörlüğü devralan Kim Jong Un‘un ülkesinde sadece yeni yıl kutlamalarını değil, dini inançların tümüne ait kutlama ve ibadetler yasaktır.

Somali: Ülkede yaşayan küçük bir azınlık olan Hıristiyanlar, kutlamalarını çok iyi gizlemek zorundalar ya da toplumdan dışlanma riskini göze almak durumundalar.

Suudi Arabistan: Son dönemlerde kadınların araba kullanmasının bile hapis cezasına çarptırıldığı şeriat yönetiminde yeni yıl kutlamak kesinlikle yasaktır.

Arnavutluk:1967 ile Komünist rejimin yıkıldığı 1991 yılları arasında, Arnavutluk’ta yeni yıl kutlamak yasaktı. 1991 yılında sonra ise, büyük çoğunluğu ateist olan ülkede, en büyük rahatlamayı Katolikler yaşadı.

Japonya: Resmi bir yasak yok ancak yılbaşı günü bir resmi tatil uygulaması da yok.

Çin: Sadece yeni yıl kutlaması değil, Hıristiyanlığın kendisi de yasak

Küba: 20 Aralık 1998’e kadar Küba hükümeti, yeni yıl kutlamalarına izin vermiyordu.

Almanya: Solingen ve Berlin gibi şehirlerde bir dönem yeni yıl kutlamaları yasaklanmıştı.

Britanya:17. yüzyılın ortalarında, Burjuva devriminin ve iç savaşın önemli liderlerinden olan Püriten Oliver Cromwell’in etkisiyle, yeni yıl kutlamaları yasaklanmıştı.

Amerika Birleşik Devletleri 17. yüzyılın ortalarında, koloniler olarak Amerika topraklarına giden Püritenler, Massachusetts’te yeni yıl kutlayanların cezalandırılacağı bir yasa çıkarmış çıkartmışlar Bu yasak 19. yüzyılın ikinci yarısına kadar da devam etmişti.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web