Büyük Torbalı

YURDADOĞ MUTLU ÇITASI AŞILAMADI

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
YURDADOĞ MUTLU ÇITASI AŞILAMADI
Gökhan YALKALK( g.yalkalk@buyuktorbali.com )
382 Görüntüleme
10 Haziran 2015 - 8:29
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

ASLINDA bu seçimde MHP’yi iyi irdelemek gerekiyor. Genel seçimlerde MHP’nin oy oranı yüksek çıkmıştır. Yerel seçimde ise oy oranları hep aşağılarda gezinmiştir. Ta ki 2014 yerel seçiminde Yurdadoğ Mutlu ortaya çıkıncaya kadar… Yaklaşık 16 bin oy alıp seçimin dengesini bozdu ve belediye meclisine 3 üye soktu. Bu genel seçimde ilçede güzel bir rüzgâr vardı. Yerel seçimde alınan oy, parti teşkilatının diriliği, gençlik ve kadın kollarının çalışmaları ile yerel bir milletvekili adayı ile 20 bin rakamının zorlanacağı hesaplanıyordu ama olmadı. Yerel seçimde Yurdadoğ Mutlu’nun aldığı oyda sadece 500-600 lük bir artış olduğu gözleniyor. Tabi seçmen sayısındaki artış göz önüne alındığında bu rakamın bir anlama ifade etmediği görülecektir. Aslında Halit Dalgıç çok iyi bir kampanya yaptı. Seçime ciddi bir bütçe ayrıldı. Torbalı’nın yerli ailesi olan Dalgıçlar tam manası ile evlatlarına sahip çıktı. Ama alınan oy nerdeyse HDP ile eşit durumda. Zaten Halit Dalgıç da bu durumu “Torbalı’ya yakışmadı” şeklinde yorumlanmış. Gerçekten de son gün yapılan konvoy, seçim kampanyası ve verilen emekler değerlendirdiğinde ortaya beklenmedik bir manzara çıkıyor.

Torbalı’da Güneydoğulu olmak

İlçe siyasetinde yıllardan beri Güneydoğulu olmak bir handikap olarak görülüyordu. Daima alt sırlarda, yönetim kurularında az sayıda Kürt kökenli vatandaşa yer veriliyordu. Hatta doğulu olduğu için dışlanan veya itilen siyasetçilerimiz bile oldu. Ama bu seçimde denge çok ciddi bir şekilde değişti. Torbalı’da HDP 14 bin oy aldı. Aynı şekilde diğer partilere oy veren bir o kadar daha oyu göz önüne alırsak gerçekten de ortada ciddi bir seçmen kitlesi olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Bu durumda Güneydoğu kökenli olmak siyasette eksi değil artı yazmaya başlayacaktır. Çünkü artık Torbalı’da ciddi bir Güneydoğulu seçmen kitlesi var. Ayrımcılık yapmak, dışlamak, yok görmek veya ırkçılık yapmak ile bir yere varılamaz. Tüm partilerin bunu çok iyi özümsemesi gerekiyor. CHP yöneticiler yılarda Güneydoğulu meclis üyesi veya parti yöneticilerini kadrolarına dahil etmek istemedi. MHP de zaten bu konuda bir çekince söz konusu. Bu konuda en rahat parti AK Parti oldu. Zaten son yerel seçimde AK Parti’nin kazanmasında Güneydoğulu seçmenin çok ciddi bir katkısı oldu. Ama artık tüm partiler bu hesabı yapmak zorunda.

Atilla 5. sırada olsaydı

AK Parti genel merkezi milletvekili seçimde teşkilatın sesine kulak vermedi. Tepeden inme adaylar iş yapma. Torbalı’nın dahil olduğu İzmir 1. Bölgede milletvekili sayısı yarıya düştü. İzmir’de oy oranı dip seviyeyi gördü. Peki, genel merkez teşkilatın sesine kulak verseydi, emek vermiş sevilen adaylarla yola çıksaydı sonuç farklı olmaz mıydı? Atilla Kaya gibi yıllarını varmış, ilçe başkanlığı, il teşkilat başkanlığı yapmış bir isim yok sayıldı. Temayül yoklamasında birinci çıkan aday 8. sıraya konur mu? Kondu ve netice görüldü. 14 ilçede teşkilatı ateşleyecek bir milletvekili adayı var mıydı? Ama Atilla Kaya bunu yapacak yeteneğe ve tecrübeye sahipti. Bence artık genel merkez tabanın sesini duymalı, nasıl olsa benim gösterdiğim aday seçilir mantığını bir tarafa bırakmalı. Torbalı’da bundan sonra milletvekili listeleri için daha çok asılmalı. Atilla Kaya ve Halit Dalgıç’tan sonra yeni isimler farklı partilerde şansını denemeli.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web