Büyük Torbalı

Soyer Ailesi, deprem sonrası Bornova ve Bayraklı bölgesinde astronomik düzeylere çıkan ev kiraları yüzünden Torbalı’ya taşınma kararı vermiş. Yeni evlerine yerleşmeyi sığındıkları çadırda bekliyorlar

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
152 Görüntüleme
09 Kasım 2020 - 15:21
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

AFAD verilerine göre 6,6 büyüklüğündeki İzmir depreminin ardından birçok aile, belediye ve AFAD tarafından kurulan çadırlarda yaşama tutunmaya çalışıyor. Bunlardan biri de Soyer Ailesi. Öğretmen Ercan Soyer’e ait ev için yaklaşık 3 yıl önce depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkım kararı verilmiş. Soyer Ailesi de yıkılan evlerinin yerine yenisi yapılana kadar kiraya çıkmış. Ancak kiraladıkları daire de depremde hasar görerek kullanılamaz hale geldi. Soyer Ailesi, deprem sonrası Bornova ve Bayraklı bölgesinde astronomik düzeylere çıkan ev kiraları yüzünden Torbalı’ya taşınma kararı vermiş. Yeni evlerine yerleşmeyi, sığındıkları çadırda bekliyorlar.

“12 AYDA TESLİM EDECEĞİZ” DEDİLER, 3.5 YILDIR BEKLETİYORLAR

Bornova Ankara Caddesi üzerindeki evinin bulunduğu apartmanın 41 yaşında olduğunu ve kentsel dönüşümü kendilerinin talep ettiğini belirten Ercan Soyer, buna karşın yüzde 40 pay isteyen müteahhitlerle bir türlü anlaşamadıklarını söyledi. Zemin katta oturan bir komşularının kolon testi yaptırıp yüzde 70 çürük raporu ile belediyeye başvurması üzerine yıkım kararı alındığını aktaran Soyer, “Karar alınınca mecbur kaldık ve kiraya çıktık. Benim okul, kızın okulu derken uzaklaşmayalım dedik ve Bayraklı Mansuroğlu Mahallesi’nde Görkem Apartmanı’nı kiraladık” dedi. Proje sürecinde mağdur edildiklerini söyleyen Soyer, “80 metrekarelik yer 65 metrekareye düşürüldü, 3+1 olan evimiz 2+1’e düştü. ‘12 ayda size teslim edeceğiz’ dediler, üç buçuk yıl oldu hâlâ bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Bu süreçte ekonomik kriz çıktığını, dolar kurunun iki katına yükseldiğini ve koronavirüs salgınının yaşandığını anımsatan Soyer, “Ortada kaldık” dedi.

“ODALAR KULLANILMAZ HALDE AMA ‘ORTA HASARLI’ DİYORLAR”

Kiraladıkları evin depremde hasar aldığını anlatan Soyer, “Odalar kullanılmaz halde ama kolonlar sağlam diyorlar. Orta hasarlı dediler ama ne olduğu belli değil” diye konuştu. Evin bulunduğu binanın normalde en fazla 8 katlı olması gerektiğini ancak belediyeden 13 kata kadar izin çıkmasıyla 12 kata kadar yükseltildiğini söyleyen Soyer, depremde oluşan hasarın nedenlerinden birinin bu olduğunu düşünüyor.

KİRALIK EV FİYATLARI FAHİŞ DÜZEYLERE YÜKSELDİ

Depremin ardından hasar gören evlerinin bulunduğu Bornova ve Bayraklı bölgesinde kiralık daire arayan ancak bulamayan aile, bu yüzden Torbalı’da bir ev tutmak zorunda kaldı. Torbalı’daki evi aylık 1500 liraya kiraladıklarını belirten Soyer Ailesi, ev arama sürecinde yaşadıklarını şöyle anlattı: “Burada ev bulamamamızın sebebi geç kalmamızmış. Cumartesi gününden bakmamız gerekiyormuş. Her yerde aynı şeyle karşılaştık, depremin ertesi günü evler tutulmaya başlanmış. Bu çevrede ucuz ev var ama hasarlı ya da eski. Sağlam evlerde de fiyatlar fahiş. Eskiden 2 bin 500, 3 bin 500 lira olan evler, depremden sonra 5 binlerde. Zaten pahalıydı, şimdi fırsata çevirmişler. Nakliye fiyatları da artmış. Bedava deyip kart dağıtanlar 2 bin 400 liradan başlıyormuş. Torbalı’da kalacağız. Oradan 1500’e kiraladık. Çocuk üniversiteyi yeni kazandı, yurt ayarladık ona. Ben de kalp rahatsızlığımdan kaynaklı raporluydum Kovid-19’dan. Sınıf vermediler, okula da gitmediğim için Torbalı’da idare ederiz dedik.”

“YARDIMLARDA EV SAHİBİ KİRACI AYRIMI DOĞRU DEĞİL”

Yardımlar için başvuru yaptıklarını belirten Ercan Soyer, “Biz sizi arayacağız dediler ama neye göre verilecek, nasıl olacak belli değil” dedi. Yardımlarda ev sahibi, kiracı ayrımının doğru olmadığını düşündüğünü ifade eden Soyer, “Sonuçta aynı ev, aynı taşınma aynı nakliye” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web