Büyük Torbalı

BİR BİSİKLET TOPLULUĞUNDAN DAHA FAZLASI: KEYF-İ PEDAL

Torbalı’da yaptıkları etkinliklerle dikkatleri üzerine çeken Keyf-i Pedal bisiklet grubu, ilk röportajını gazetemizin yeni Haber Müdürü Seda TENER’e verdi. Yaptığı haberlerle Keyf-i Pedal’ın Torbalı’da tanınması için çabalayan TENER, Keyf-i Pedal grubu hakkında merak edilenleri sizler için sordu

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
BİR BİSİKLET TOPLULUĞUNDAN DAHA FAZLASI: KEYF-İ PEDAL
134 Görüntüleme
15 Haziran 2021 - 16:47
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Bir yılı geride bırakan Keyf-i Pedal grubu milli bayramlarda belediye desteği ile yaptığı etkinliklerle her yaştan insanın dikkatini çekmeyi başardı. Yaptıkları etkinliklerle insanları çevre dostu ulaşıma özendirmeyi, gençlerin enerjisini doğru yönlendirmeyi ve Torbalı’da profesyonel bisikletçiler yetiştirmeyi amaçlıyor.

Seda TENER: Grup başkanı İlknur Hanım’dan başlayalım. İlknur Hanım ilk önce sizin bisiklet serüveninizi öğrenebilir miyiz?

İlknur TUNGER: Emekli bir kadın olarak 3.5 yıl önce bisiklet ile tanıştım. 47 yaşımda bisiklet sürmeyi öğrendim ve şuan 51 yaşımda olmama rağmen uzun turlara katılabiliyorum. Bisiklet kullanmayı öğrendikten sonra kendime bisikletimle yaşayacağım bir yer arayışına girdim ve Torbalı’yı seçtim. İlk aylarda 6 kişilik grupta tek kadın olarak bisiklet sürdüm yılmadan. İyi ki yılmadan sürmüşüm diyorum. Şimdi günden güne büyüyen bir ailemiz var. Keyf-i Pedal ailemi çok seviyorum

Seda TENER: Peki İlknur Hanım, Torbalı’daki gruba olan ilgiyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

İlknur TUNGER: Torbalı’daki arkadaşların grubumuza olan ilgi, yaptığımız turlarla gözler önüne seriliyor bence. Ama özellikle belirtmek isterim ki turları düzenlemememizde bize destek veren büyüklerimiz var. Etkinliklerimize izin verip güvenliği sağlayan Kaymakamımız Ercan Öter ve tüm trafik güçlerine, etkinliğimiz katılıp bize daha sonra Tandem Bisikletleri konusunda destek olan Belediye Başkanımız Mithat Tekin’e, ricalarımızı samimiyetle karşılayıp ilgilenen Park Bahçeler Müdürü Hilal Sekban , Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Serkan Tekin’e, Sosyal Hizmetler Müdürü Çağlar Albayrak Ve Yardımcısı Nail Memiş’e , Fen İşleri Müdürlüğüne tek tek teşekkür ederiz.

Seda TENER: Grup kuruculuğu da sizde o halde. Peki Keyf-i Pedal’in tarihinden bahsedebilir misiniz?

İlknur TUNGER: 28 Mayıs 2020’de kurulan bisiklet grubumuz, pandemi şartlarına rağmen çok hızlı bir şekilde büyüdü. Bunda grubu oluşturan çekirdek kadronun güzelliği ve ciddi bir emek toplamının sonucu diyebiliriz. Keyf-i Pedal’ın arkasında 8 yıl ve 3 bisiklet grubunun deneyimi var. Bunu yadsıyamayız. Keyf-i Pedalı diğer gruplardan ayıran ve özel kılan nokta, aile grubu olması. Bu özellik grubun ciddi bir şekilde büyümesinin en büyük örneği. Bir senede yapılan işlere bakıldığında, Keyf-i Pedal 10 yıllık bir grupmuş gibi tecrübe kokan işler yapıyor. Burada geçmiş grup deneyimlerimizin etkisi büyük.

Seda TENER: Grup başkan yardımcısı Birsen DUMAN’ı tanıyalım biraz da…

Birsen DUMAN: 38 yaşındayım, uzun süren iş hayatımdan sonra kariyerime ara verip 1 yıl önce Keyf-i Pedal ailesine Gamze arkadaşımız sayesine dahil oldum. Geçmişte Atletizm ile ilgili spor deneyimlerimi bisiklet ile pekiştirerek sağlığa, doğaya ve insana faydalı bu grubun daimi üyesi olarak bisiklet sporu için elimden geleni yapmayı hedefliyorum.

Seda TENER: Birsen Hanım, yaptığınız etkinliklerden bahsedebilir misiniz?

Birsen DUMAN: Biraz uzunca bir liste olacak ama… (gülüşmeler) Kurulduğumuz günden beri her pazartesi-çarşamba-cuma tur yapıyoruz. Bu turlar beraberinde bir takım sorumluluklar getiriyor. İnsanları bisiklete teşvik etmek demek bir yandan da her yeni üyenin canından sorumlu olmak demek. Bu sorumluluğun farkında olarak hareket etmeye başladık. Aktivist bir grup olarak birçok farkındalık etkinliği düzenledik. İzninizle tek tek sayayım…

-2020 Ekim ayında ölen Zeynep Arslan için trafikte bisikleti fark et etkinliği ( trafik polisleri ile çevirme noktalarında bildiri dağıttık.)
-Ahmetli mesire alanı çöp toplama etkinliği
-Sokak hayvanları besleme etkinliği
-Milli bayramlarda 250-300 kişinin katıldığı turlar ( 30 Ağustos 29 Ekim ve 19 Mayıs)
-7 Eylül Torbalı kurtuluş turu
-3 Haziran Dünya Bisiklet günü turu
-8 Mart dünya emekçi kadınlar günü turu
-23 Nisan’da ÇYDD Çocuk Kulübü ile ortaklaşa onların hazırladığı paketleri bisikletimizle dağıttık
-2. Kez trafikte bisikleti fark et etkinliği bu sefer araç kokusu dağıtıldı. Ankara bisiklet topluğunu da teşvik ettik.
-Bisikletli ölümleri dursun videosu çekildi
-Menemen Adliyesi’ne Zeynep Arslan mahkemesine sürüş yapıldı
-Türkiye’de bisiklet konusunda güzel işler başaran kişilerle canlı yayın yapıldı
-Beyaz Kafe’de katılımcılara kaskın önemi ve güvenli sürüş eğitimi verildi
-Bisiklet FM ile haftanın iki günü radyo yayını yapıldı.
-Tandem bisiklet projesi ile görenle görme engelli bireyi bisiklet üzerinde buluşturduk
-Tarihine pedalla projesi ile Metropolis’i tanıtıyoruz.
-Köy turlarında muhtarlarla koordine olarak pandemi sürecinde zorluk çeken köy kahvecilerinin ekonomilerine katkıda bulunmak amacıyla keşkek, sarma, gözleme gibi ev yemekleri yaparak bisiklet turizminde gelenlere satıyorlar.

Seda TENER: Peki bu etkinliklerin ilanlarını ve renkli görüntülerini hazırlayan Sosyal Medya Sorumlularına geçelim. Grupta bitmek tükenmek bilmeyen enerjiye sahip olan her işe koşan, Gamze Hanım, sizinle başlayım. Kendinizden ve sorumluklarınızdan bahsedebilir misiniz?

Gamze BARAN: 34 yaşında hemşire bir anneyim, oğlum ile birlikte bisiklet sürüyorum. İşime bisikletle gidip geliyorum. Bisiklet benden çok oğlumun gelişimine katkıda bulundu bu sayede sosyalleşiyor. Keyf-i Pedal konseyindeki görevim ise sosyal medya. Bu konuda Seçkin, Ramazan ve Murat ile birlikte güzel bir yol kat ettik. Sosyal medyanın gücüne inanıyoruz. Google ‘keyfipedal’ yazınca bizim bu zamana kadar neler yaptığımızı ve ulusal basında da yankı uyandırdığımızı görebilirsiniz. Bizi keşfetmek isteyenler; keyfipedal Instagram ve YouTube’ dan takip edebilir aynı zamanda etkinliklerimiz için bir WhatsApp grubuna dahil olabilir. Bisikletli yaşamın gelişmesinde yazılı ve görsel medya çok önemli. Bu konuda sizin de bir bisikletli olmanız ve bu konuda gösterdiğiniz hassasiyet bizim için çok değerli. Bisikletli yaşama değer verip bize bulunduğunuz mecralarda yer verdiğiniz için size özellikle teşekkür ederiz.

Seda TENER: -Samimiyetiniz ve bilgilendirmeleriniz için ben teşekkür ederim. – Turlarda hep sizi önlerde Go Pro ile görüyoruz Seçkin Bey. Katıldığınız yarışmalardan da profesyonel sürücü olduğunuzu biliyoruz. Sizi tanıyabilir miyiz?

Seçkin CİVİL: 27 yaşındayım özel bir şirkette Teknik Ressam olarak görev yapıyorum. Bisiklet binmeye liseden bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine başladım ve yaklaşık 9 senedir bisiklete biniyorum. Bisikleti kullanma amacım ise bisikletin ulaşım aracı olduğunu göstermek ve doğayı kirletmeden sağlıklı bir yaşam için kullanıyorum. Grup içinde ise sosyal medya için görseller ve videolar çekiyorum. Ayrıca gençlik performans sorumlusu olarak grubumuza katılan genç arkadaşlarla performans çalışmaları yapıyoruz.
Seda TENER: Diğer sosyal medya sorumlusu Ramazan Bey, kendinizden bahsedebilir misiniz?
Ramazan DEMİR: Yaşım 29. Aktif ve bilinçli bir şekilde 2 senedir bisiklet sürüyorum. Keyf- i Pedal’dan önce bisikleti sadece yakın mesafe ve ekipmansız ,bilinçsiz bir şekilde kullanırken şimdi ise bilinçli ve tam ekipmanlı kullanıyorum. Sosyal medyada aktif ve video editine merakım olduğundan dolayı kendimi Keyf-i Pedal bünyesinde daha da geliştirip en güzelini yapma çabasındayım.

Seda TENER: Metin yazarlığı ile ayrıca sempatimi kazanan sosyal medya metin yazarı Barış Baran. Sizi tanıyabilir miyiz?

Barış BARAN: 39 yaşındayım. Özel bir şirkette çalışıyorum. Bundan 1 yıl önce, evimizin önünden geçen bisiklet grubunu izlemekle başladı bu sevgi. Eşimin girişimciliği ile bisiklet grubu ile buluştuk. Son 1 yılımızda Keyf-i pedal ailemiz oldu. Dünyanın bizden sonraki kuşaklara kalacağını hesap ederek, bisiklet kullanmanın doğaya ve insanlığa yapılan büyük bir hizmet olduğunu düşünüyorum. Grupta ise arkadaşların yükünü hafifletmek için duyurular ve paylaşımlar için metin yazarlığı yapıyorum.

Seda TENER: Grubunuz ile tanınan görme engelliler ve bisiklet sürmeyi bilmeyenler için tandem bisikletlerden sorumlu arkadaşları tanıyalım şimdi de. Hüseyin Bey sizinle başlayalım.

Hüseyin AÇIK: 45 yaşındayım. Çocukluk özlemi olan bisikleti geçen sene yaşadığım talihsiz olay sonunda aldım. Önceleri spor yapmak ve sigarayı bıraktığım için kilo almamak için pedal çevirmeye başladım.30 Ağustos turunda Keyf-i Pedal ailesi ile tanıştım. İyiki de tanışmıştım. Konseyin son toplantısında alınan kararla Keyf-i Pedal Tandem sorumlusu seçildim. Engelli dostlarımızın engelsiz pedal çevirmesi için çalışmaya başladık.

Seda TENER: Bir diğer tandem sorumlusu Meriç Bey, sizi tanıyalım.

Meriç DUMAN: 37 yaşındayım, bir bankada müdür yardımcısı olarak çalışıyorum..98 yılında bırakmak zorunda kaldığım bisiklet tutkuma 1 yıl önce dahil olduğum Keyf-i Pedal ailesiyle devam ediyorum. Amacım, ülkemizin geleceği olan gençlerimize bu sporu sevdirmek, hem sağlığımız hem de bize emanet olan doğamızı koruma bilinciyle her yasta bisiklet sevgisini yasatmak. Bu sevgiyi tandem bisikletler ile hem engelli arkadaşlarımıza hem de bisiklet bilmeyen dostlarımıza da aşılamaya çalışıyoruz.

Seda TENER: Gençlik performans sorumlusu Murat Bey, sizi tanıyabilir miyiz?

Murat GÜN: 40 yaşındayım. Hepimizin çocukluk hayali olan bisiklete 11 yaşında başladım.20 yaşına kadar aktif bisiklet kullandım.15 yıl ara verdiğim bisikleti arkadaşlarımda gördükten sonra tekrar sürmeye başladım.2020 yılında arkadaşlarla beraber kurduğumuz Keyf-i Pedal grubunda halen bisiklet sürmekteyim. Yol yarış, fat bike ve şehir bisikleti olmak üzere 3 bisiklete sahibim. Ömrümüzün yettiği yere kadarda bisikletten inmeyi düşünmüyorum. Gençlerin de bu sporda gelişmesi için Seçkin ile çalışmalar yürütüyoruz.

Seda TENER: Yollarda sürücülerin her zaman yanında olup güven veren tamir ve bakım sorumluları… Siz olmadan yola çıkmak düşünülemez. Muratların hakim olduğu sorumluları tanımaya saygı gereği Murat ACAR’dan başlayalım.

Murat ACAR: 40 yaşındayım. İzmir Büyükşehir belediyesine bağlı atıksu arıtma tesisinde çalışıyorum. Yaklaşık 9 senedir bisiklet kullanıyorum. Bisikletin hem sağlığım için, hem de dünyanın ekosistemine pozitif anlamda katkılarının olduğuna inanıyorum. Bu bağlamda bisiklet kullanımının artması için aktivist bir duruş sergiliyorum. Turlarımızın güvenliği ve keyifli bir hal alması açısından bisikletlerimizin sorunsuz olması gerekir. Benim görevim de burada başlıyor. Arızalı ve ya sürüş güvenliğini tehlikeye sokacak şartları en aza çekmek ya da ortadan kaldırmak. Elimizden geldiğince ufak çaplı tamirleri tur öncesi yapıyoruz. Sürüşlerimize katılacak tüm arkadaşlara önerimiz bisikletlerinin bakımlarını düzenli bir şekilde yaptırmalarıdır. Böylece turlarımızdan ve bisiklet sürmekten daha fazla keyif alacaklardır.

Seda TENER: Grubun en genç sorumlularından Murat Bey’i tanıyalım.

Murat MARANGOZ: 21 yaşında üniversite öğrencisiyim. Kendimi bildim bileli bisiklet kullanıyorum 7 yıldır gruplarla sürüş yapıyorum yeni yerler keşfetmek ve farklı arkadaşlıklar edinmek için bisiklet kullanıyorum. Tamir ve bakım sorumlusu olarak ben de birkaç öneri de bulunayım. Tura katılacak kişinin bisikleti bakımlı ve sorunsuz olmalı, özellikle fren ve viteslerin çalışması gerekir. Yanınızda bisikletinizin lastik ölçülerine uygun yedek iç lastik, yama seti, pompa, lastik levyesi bulunmalıdır. İhtiyacınız olduğunda siz kullanmayı bilmeseniz dahi bilen biri vardır. Aydınlatma bulundurmak gece sürüşleri için olmazsa olmazdır. Kask ve güvenlik ekipmanları can güvenliği açısından zorunludur.

Seda TENER: Röportajımızın sonuna geldik. Sizleri tanımak ve bu detayları öğrenmek beni çok mutlu etti. Hepinize tek tek teşekkür ederim.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web