Damla-sulama sistemini kullanan çiftçilerin sayisinda büyük bir artis var. Prof. Dr. Atilla Çolak, verimde yüzde 100 artis saglayan bu sistemin 5 yil sonra bütün çiftçiler tarafindan kullanilacagini belirtti
TARIMDA, damla-sulamanin önemi her geçen gün artiyor. Günümüzde hizla azalan yeralti su kaynaklarinin en verimli ve etkin bir sekilde kullaniminin büyük bir önem tasidigini belirten TARYAP Sulama Sistemleri’nin sahibi Prof. Dr. Atilla Çolak, özellikle domates ve misirda verimi büyük ölçüde arttirdigini söyledi. Ilçede vahsi sulamanin artik son bulmasi gerektigini de kaydeden Çolak, geçtigimiz yila göre damlama sulama kullaniminda yüzde 400 oraninda bir artis oldugunu belirtti. Sadece domateste ortalama 5 bin dekarlik alanda damlama sulamanin kullanildigini ifade eden Profesör Çolak, “Misirda dönüm basina olan 1300 kilogram verimi 2 tona çikariyor damlama sulama. 280 dönümlük pamuk tarlasinda da deneme amaçli damlama sulama sistemi kuracagiz. 5 yil içerisinde ovanin tamami damlama sulamaya geçer” dedi.
URUN VERIMI ARTIYOR
Tarim cenneti Torbali, verimli topraklari sayesinde Türkiye’nin sebze-meyve üretim merkezi haline geldi. Özellikle Istanbul, Ankara, Izmir ve Bursa gibi büyük illerin ihtiyacini karsilayan ilçe, ayni zamanda birçok ülkeye ihracatta yapiyor. Her yil 2 hatta 3 farkli ürünün alinabildigi nadir bölgelerden olan Torbali, tarimsal alandaki gelismeleri de yakindan takip ediyor. Tarimsal alanda üretimde rekolteyi arttiran damlama sulama sistemi, son zamanlarda çiftçiler tarafindan sikça kullanilmaya baslandi. TARYAP Sulama Sistemleri’nin sahibi Prof. Dr. Atilla Çolak, ilçede damlama sulama sistemi kullaniminin giderek arttigini söyledi. Çolak, sulama suyunun filtre edilip süzüldükten sonra eriyebilen gübre veya gübresiz olarak toprak yüzeyinin içine damlalar halinde verilmesi olarak da adlandirilan damla sulama yönteminin, üretimde rekolteyi yüzde 100 oranina kadar arttirdigini kaydetti.
AVANTAJI ÇOK
Damla-sulama yönteminde yeraltindan çikartilan suyun damlalarinin, yagmurlamada oldugu gibi havada hareket etmedigini ve bitkinin toprak üstü kismini islatmadigini belirten Atilla Çolak, “Böylece islatilan alan disinda yaprak düzeyindeki buharlasma ile su kaybi da olamayacagi için su kaybi en az düzeye inmis oluyor. Damla-sulama yöntemiyle arazilerde önemli bir sorun haline gelen yabani otlarla mücadelede etkin bir basari saglanabilir. Damla-sulama yöntemiyle toprak yüzeyinin kuru kalmasi sayesinde toprak isleme, ilaçlama, tasima ve toplama isleri sulama aninda bile yapilabilmekte. Damla-sulama yönteminde gübre için ayri bir islem yapmaya da hiç gerek kalmiyor, sulama suyuyla birlikte gübrede verilebiliyor. Böylece verilen gübrenin tamamini bitki aliyor. Asiri gübreleme ve bol sulama ile verilen gübrelerin topragin çok derinlerine inerek içme sularina karistigi düsünülürse bu tehlikeli durumun da önüne geçilmis oluyor” diye konustu.
YANLIS SULAMAYA DIKKAT
Torbali’da her geçen gün damlama sulama sistemini kullananlarin sayisinin arttigini dile getiren Çolak, özellikle domates üreticilerinin bu sisteme büyük ilgi gösterdigini söyledi. Geçtigimiz yil domateste bin dönüm dahi olmayan damlama sulama sistemi bugün 5 bin dekarlik alanda kullaniliyor. Misirda da bu sistemin kullanilmasi gerektigini ifade eden Atilla Çolak, “Vahsi sulama yapildiginda misirda dönüm basina 1300 kilogram ürün elde ediliyor. Fakat damlama sulama yapildiginda bu rakam 2 bin kilogrami asiyor. Çiftçilerimizde ‘Ya olmazsa’ düsüncesi var. Bu nedenle, ‘Önce komsumda denesin, eger iyi verim alirsa sene bende uygularim’ diyor. 5 yil sonra ovanin tamami damlama sulamaya geçer. Fakat dikkat edilmesi gereken bir husus sulamanin dogru yapilmasi. Topragin özelligine ve bitki çesidine göre uygun damlaticilar seçilmeli. Yanlis kullanim, faydadan çok zarar getirir. Çiftçimize bu konuda ücretsiz olarak danismanlik hizmeti verebiliriz” ifadelerini kullandi.GÖKHAN YALKALK