Büyük Torbalı

MUHARREM AYI VE AŞURE-2

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
MUHARREM AYI VE AŞURE-2
435 Görüntüleme
19 Ekim 2015 - 8:29
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Alevi-Bektaşilerin dünyasında Muharrem ayı yas-ı matem ayı olarak bilinir. Muharrem ayı Peygamber efendimizin torunu İmam Hüseyin, ailesi ve yakınlarının Kerbela’da aç susuz bırakılıp şehit edildikleri aydır. Muharrem ayı öyle bir ay ki Ehlibeytin kan ağladığı aydır. Peygamberimiz Hz. Muhammed efendimiz buyuruyor ki; “Ehlibeytimi seven beni sever, beni seven hakkı sever, Ehlibeytimi sevmeyen beni sevmez, beni sevmeyen hakkı sevmez. Allah’ım ehlibeytimi seveni sevsin” demiş. Size paha biçilmez iki kutsal emanet bırakıyorum biri hakkın kelamı Kur’an diğeri de ehlibeytimdir. Bunlar asla birbirinden ayrılmaz. Benim ehlibeytim Nuh’un gemisi gibidir. O gemiyle gidenler selamete çıkarlar, gitmeyenler ve karşı duranlar ise delalette kalırlar demiştir.

 

Sevgili dostlar Muharrem ayı aslında barışın, kardeşliğin, birlikte yaşamayı öğreten bir aydır. Peygamber efendimizin torununu şehit eden lanet Yezit’i hepimiz bir kez daha lanetliyoruz. Dünyanın neresinde olursa olsun hiçbir Müslüman kardeşimin ismi yezit değildir. Öyle değil mi? O nedenle bizler birlikte yaşamayı, kardeşçe yaşamayı öğrenmeliyiz. Çünkü bizim ayrımız gayrımız yoktur. Alevi-Sunni ayrımı yapanlara hiçbir zaman pirim vermemeliyiz. Suni kardeşimizi yaratan yüce Rabbim Alevi’yi de yaratmıştır. Öyleyse Allah’ın yarattığı bir canlıyı dışlamak kimin haddine. Kimin haddine ki bir canlı diğer bir canlıdan kendini üstün görsün. Herkes bilmelidir ki dışlamak, ötelemek, karalamak Müslümanlığın zerresinde yoktur. Bu ayrımcılığı yapanlar ise benim nazarımda Müslüman değil sapkındır. Muharrem Hicri yılı 1426 Hicri kamer takvimi Hz. Muhammet efendimizin Mekke’den Medine’ye göç etmesinin tarihi başlangıcı olarak kabul edilir. Hicri takviminde bir ay, ayın dünyamızın etrafında bir defa dönmesidir. Bu dönüş ortalama 29.5 gün tutar. Bu hesaba göre hicri takviminde miladi takvimin aksine bir yıl 354 gündür. Miladi takviminden 11 gün eksik olması hicri yılbaşı ayı olan Muharrem ve 12 İmamlar orucu her sene 11 gün önce gelir. Muharrem orucu süresince et yenilmez, hayvan kesilmez, mümkün olduğunca su içilmez, Ağaç kesilmez, böcek öldürülmez, düğün yapılmaz. Bu hususlara dikkat edilir. Oruç bittikten hemen sonra Kerbela katliamında İmam Zeynel Abidi’nin kurtulması ve soyunun devam etmesi sevinciyle kurban kesilir ve Allah’a şükredilir. Akabinde Aşure yapılır. 12 çeşit malzemeyle oluşan aşure hazırlanıp dağıtılır.

Muharrem ayı birçok haberin de müjdeleyicisi olmuştur. Nuh’un gemisinin karaya oturması, İbrahim aleyhisselamın bu tarihte doğması, Hz. Musa asasıyla Kızıldeniz’i bu tarihte ayırdı. İsrailoğulları bu tarihte kurtuluşa erdi. Hz. Yunus balığın karnından bu ayda kurtuldu. Hz. Adem’in tövbesinin kabul edildiği gün bu gündür. Hz Yusuf’un kardeşlerinin attığı kuyudan çıkarıldığı gündür bugün. Evet; sevgili dostlar oruç tutan tüm kardeşlerimin oruçlarının kabul olması ve Aşurelerimizin barışın, kardeşliğin pekiştirilmesi için kaynatılması dileğimle saygılarımla.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web