Büyük Torbalı

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ
Atiye Tumuklu( atiyetumuklu@buyuktorbali.com )
353 Görüntüleme
09 Mart 2016 - 8:29
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

 

EKMEK VE GÜL

Yürüyoruz yürüyoruz, yan yana, güzel günler adına

Kadınız, insanız, insanlığı ayağa kaldırıyoruz

Paydos bundan böyle köleliğe, aylaklığa

Herkes çalışsın, bölüşülsün kardeşçe, yaşamın sundukları

İşte bunun için yükseliyor yüreklerimizden

Bu ekmek ve gül türküleri

Ve yineliyoruz hep bir ağızdan

“Ekmek ve gül! Ekmek ve gül!”

James OPPENHEIM

 

Günün tam adı “Dünya Emekçi Kadınlar Günü.”

Bu gün doğuran, doyuran, çalışan, üreten, paylaşan, yaşama anlam ve değer katan tüm emekçi kadınların evrensel günüdür.

Dünya kadınlarının yüzyıllardır yürüttüğü özgürleşme mücadelesinin kutlandığı, kadınların isteklerini anlatıp anlamlandırdığı emektar kimliğe sahip bir gündür de aynı zamanda.

Düşüncesi değilse de çıkış kaynağı iki yüzyıl öncesine dayanır. Şöyle ki:

8 MART 1857 tarihinde ABD’nin Newyork kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında grev başlatır. Ancak polisin işçilere saldırması kanlı biter. İşçilerin fabrikaya kilitlenmesi arkasından çıkan yangında işçilerin -çoğu kadın- 129 işçi can verir. Yalnız bu İşçilerin cenaze törenine 10.000’i aşkın kişi katılır.

26-27 AĞUSTOS 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında Almanya Sosyalist Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına bu günün Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini getirdi. Bu öneri oybirliğiyle kabul edildi.

1960’lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletlerinde de anılmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu,16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti.

Türkiye’de 8 Mart Dünya Kadınlar Emekçi Günü ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın ve yığınsal olarak kutlandı. Kapalı mekânlardan sokaklara taşındı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi’nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984’ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından kutlanmaktadır.

 

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ:

Tüm dünyada kadınların eşitlik, özgürlük ve daha huzurlu yaşama isteklerini dile getirdikleri, kadının kurtuluşuna doğru giden yolda atılan önemli adımdır.

İnsan emeğinin yüceliğini, kutsallığını, tüm değerlerin yaratıcısı olarak gören, yeryüzündeki her türlü sömürüye, haksızlığa, baskıya, kadın ve erkek arasındaki her türlü eşitsizliğin ortadan kalkmasını amaçlayan gündür.

Dünya kadınlarının yüzyıllardır yürüttüğü özgürleşme mücadelesinin kutlandığı ve kadınların güncel isteklerini ifade edildiği bir gün haline gelmiş emektar bir kimliğe sahiptir.

Bu günün sahiplenilmesi kutlanması soyutlama, ayrıştırma, ötekileştirme değildir.

İşçi-emekçi kadınların sömürüye-zulme karşı sınıfsal bir başkaldırısı olan bu gün, kadınlar tarafından ve kadınlar için konferans, gösteri eğlence gibi çeşitli etkinlikler düzenlenerek kutlanır. Aynı zamanda dayanışma, kadınların toplumdan beklentileri de vurgulanır.

Yalnız yılın sadece bir gününde kadınları anımsamak onların aile ve toplum üzerindeki değerlerini ön plana çıkarmakla, onların hak ettiği kazanımları ödenmiş olunmaz.

Uygulamalarda görülmeyen eşitlik, eşitlikten sayılamaz. Siyaset, idare ve toplumun diğer alanlarında, kadınlara gereken fırsatlar tam verilmemiştir.

 

Kadın haklarını, insan haklarından ayrı tutmak mümkün değildir. Kadın hakları ile savunulan da kadınların ayrıcalıklı haklara sahip olması değil, sadece insan oldukları için her yerde ve herkes için geçerli haklara sahip olmasıdır.

Atatürk yaptığı devrimlerle kadınlarımıza birçok alanda özgürlük getirmiştir. Başta Seçme seçilme hakkı, bunun kanıtıdır. 1924 yılında, mecliste 17 kadından varken aradan geçen bunca zamana yaşanılan bunca olaylar arkasında günümüzle karşılaştırılması ulusça ayıptan öte kayıptır.

Bu dünyada yalnızca erkekler yok, kadınlar da var. Öyleyse kadınların değeri bilinmeli ve onlara gereken verilmelidir.

Şiddetten ötelenmekten emeğe saygısızlıktan öte daha uygar ve sağlıklı bir toplum için, kadınlara her zaman ihtiyaç vardır Kadınlara verilmiş bu güzel güne saygı duyulmalıdır.

Dünya’da Ülkemizde ve de Torbalı’da emeğiyle ve onuruyla yaşayan tüm emekçi kadınların günü kutlu olsun.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web