91 yıldır hiçbir önlem alınmadı

Birinci derece deprem bölgesi olan ve ikisi büyük olmak üzerede çok sayıda fay hattı üzerinde olan Torbalı'da aralıklı olarak küçük çapta depremler oluyor. Jeoloji mühendisi Yakup Şimşek olası büyük bir deprem konusunda ilçenin durumunu değerlendirerek önemli açıklamalarda bulundu

91 yıldır hiçbir önlem alınmadı

TORBALI ilçe sınırlarının yer aldığı coğrafya birinci derece deprem bölgesi arasında gösteriliyor. İlçede en büyük deprem olarak 31 Mart 1928 Cumartesi günü saat 02.27’de meydana gelen ve 6,5 büyüklüğündeki sarsıntı kayıtlara geçmişti. Torbalı’daki en büyük depremde 50 kişinin yaşamını yitirmiş, binlerce vatandaşın evsiz kalmasına neden olmuştu. O tarihten itibaren Torbalı maddi ve can kaybına sebebiyet veren deprem yaşanmadı.
DEPREM TOPLANMA SAHALARI OLUŞTURULMALI
Ege Bölgesi’nde her yıl çeşitli dönemlerde meydana gelen ve Torbalı’yı da yakından ilgilendiren depremler, ilçe halkına korku dolu anlar yaşatırken, İzmir’de yüzyılın en yıkıcı depremi olarak gösterilen 1928 Torbalı depremi de sık sık gündeme geliyor. Ardan geçen 91 yılda Torbalı’da can kaybına sebebiyet veren herhangi bir deprem yaşanmazken Jeoloji mühendisi Yakup Şimşek önemli değerlendirmelerde bulundu. Şimşek büyük depremlerin 100 yılda bir tekrar ettiğini ifade ederek, “Büyük yıkım ve ölümlere neden olan depremler 100,90,80 yıllık aralarla tekrar ediyor. Torbalı’daki en büyük depremde 91 yıl önce oldu. Büyük bir depremin olma olasılığının en yüksek olduğu yıllardayız. Fakat aradan geçen 91 yılda Torbalıda deprem konusunda kayda değer herhangi bir çalışma yapılmadı. İlçede yaşayanlara deprem anında ne yapacaklarına dair hiçbir bilgilendirme ya da eğitim semineri verilmedi. Şehirleşme açısından giderek büyüyen Torbalı’da deprem toplanma sahalarının yerleri belli değil ” dedi.
ÇALIŞMA YAPILMASI LAZIM
Şimşek açıklamalarının devamında meydana gelebilecek olan depremler için alınacak tedbirlerin hayati önem taşıdığına değinerek, “Torbalı’da deprem anında vatandaşların panik, korkuya kapılmamasını ve yaşanacak can kayıplarını en aza indirmek amacıyla en yakın zamanda çalışmalar yapılması lazım. Örneğin depremde İZBAN’ın üzerinden geçen köprülerin ve alt geçitlerin yıkılması halinde yaralıların nasıl kurtarılacağı konusunda acil durum planları yapılmalı. Şu ana kadar olası bir depremde ne yapılacağı, acil deprem planı konusunda hiçbir hazırlık yok. Torbalı’dan iki büyük ve diğerleri ise küçük olan çok sayıda fay hattı geçiyor. Yetkililerin 178 bin kişinin hayatını doğrudan ilgilendiren bu konu hakkında acilen çalışma başlatmaları gerekiyor” dedi.