Bahçeşehir öğrencileri su kirliliğine dikkat çekiyor 'Sularımızı yitirmeden sahip çıkalım'

Topluma değer katan, mutlu, üretken, fark yaratan bireyler yetiştirme misyonuyla yola çıkan Bahçeşehir Koleji tüm çalışmalarını sürdürülebilirlik temelinde planlamaya ve uygulamaya devam ediyor Bahçeşehir Koleji öğrencileri aldıkları vizyoner eğitim ile çevreye karşı duyarlılıklarını her zaman olduğu gibi bir kez daha gösterdiler. Bahçeşehir Koleji Anadolu Lisesi öğrencileri Biyoloji öğretmenleri danışmanlığında İzmir' in Güneyinde, Tulum ve İsmetpaşa [&hellip]

Bahçeşehir öğrencileri su kirliliğine dikkat çekiyor 'Sularımızı yitirmeden sahip çıkalım'

Topluma değer katan, mutlu, üretken, fark yaratan bireyler yetiştirme misyonuyla yola çıkan Bahçeşehir Koleji; tüm çalışmalarını sürdürülebilirlik temelinde planlamaya ve uygulamaya devam ediyor

Bahçeşehir Koleji öğrencileri aldıkları vizyoner eğitim ile çevreye karşı duyarlılıklarını her zaman olduğu gibi bir kez daha gösterdiler. Bahçeşehir Koleji Anadolu Lisesi öğrencileri Biyoloji öğretmenleri danışmanlığında; İzmir’ in Güneyinde, Tulum ve İsmetpaşa Mahalleleri arasında bulunan Küçük Menderes nehrinin eski yatağındaki ötrofikasyon kirliliğine dikkatleri çektiler.

ÖTROFİKASYON NEDİR?

 Göl ya da akarsu gibi su kütlelerinde, başta karalardan gelenler olmak üzere, çeşitli nedenlerle sudaki besin maddelerinin büyük oranda artması sonucu suyun üzerindeki üreticilerin aşırı artmasıdır. Bu üreticilerin suyun yüzeyini kaplamalarıyla suyun içerisine güneş ışınları giremez ve suyun içerisinde oksijen değeri düşerek suda yaşayan birçok omurgalı ve omurgasız canlıların yok olmasına neden olmaktadır. Bu da ileride birçok canlının soyunun tükenmesine neden olabilmektedir. Sudaki ötrofikasyon öncelikle suya aşırı kimyasal gübre, kanalizasyon ve temizlik malzemesi karışmasıyla oluşmaktadır. Yazın akış debisinin azalması, çevre ilçelerden gelen kirlilik ve tarımda yoğun kimyasal gübre kullanımı bu Küçük Menderes nehrinin eski yatağındaki dereyi adeta öldürmektedir. İçerisinde yaşayan canlıların ölmesiyle çevreye de kötü kokular yaymaktadır. İzmir Devlet Su İşleri İkinci Bölge Müdürlüğü’nün yaptığı ‘Dere Islah ve Yatak Tanzim Projesi’ ile dere az da olsa nefes almakta fakat gerçekleştirilen bu fiziksel temizleme derenin biyolojik ve kimyasal dengesini yerine getirememektedir.

BAHÇEŞEHİR KOLEJİ ÖĞRENCİLERİNDEN ÇÖZÜM

Önlemek kurtarmaktan daha kolay diyen Bahçeşehir Koleji İzmir Güney Kampüsü Anadolu Lisesi öğrencileri; çözümün bölgede yoğun tarım yapan çiftçilerimizi bilgilendirmekten geçtiğini, su sıkıntısı çeken ülkenin duyarlı vatandaşları olarak derelerimizin kurtulabilmesi adına çeşitli çalışmalar planlamakta ve derelerimizin kurtulabilmesi adına destek için herkese çağrıda bulundular.