Bayram'da tatlıya dikkat!
Diyetisyen Ülkü Appan, Ramazan Bayramı'nın kabusa dönüşmemesi için tüketilecek gıda ve içecekler konusunda önemli uyarılarda bulundu RAMAZAN ayı bugün bitiyor. 1 aylık oruç ibadetinin ardından Müslüman alemi Şeker Bayramı'nı kutlayacak. Uzmanlar Ramazan Bayramı'nda vatandaşın tüketecekleri gıdalara dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Bayramda şekere dikkat çağrısında bulunan Özel Tıp Merkezi Diyetisyen'i Ülkü Appan, 'Bayram sonrası [&hellip]
Diyetisyen Ülkü Appan, Ramazan Bayramı’nın kabusa dönüşmemesi için tüketilecek gıda ve içecekler konusunda önemli uyarılarda bulundu
RAMAZAN ayı bugün bitiyor. 1 aylık oruç ibadetinin ardından Müslüman alemi Şeker Bayramı’nı kutlayacak. Uzmanlar Ramazan Bayramı’nda vatandaşın tüketecekleri gıdalara dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Bayramda şekere dikkat çağrısında bulunan Özel Tıp Merkezi Diyetisyen’i Ülkü Appan, “Bayram sonrası aşırı yemek yemek, ağır hamur işleri, şeker, çikolata ve şerbetli tatlıları fazla tüketmek, sindirim sistemi rahatsızlıklarının yanı sıra, kan şekerinin hızlı yükselmesine sebep olarak, diyabet hastaları, hipertansiyon ve kalp hastaları ve kronik hastalığı olan kişiler ve hatta sağlıklı kişiler için ciddi tehlike oluşturmaktadır” dedi.
“BAYRAM KABUSA DÖNÜŞMESİN”
Sağlıklı beslenmeye dikkat etmeyenlerin vücut yağ oranı artar ve sağlıksız bir görünüm ve vücutlarının çeşitli bölgelerinde yağlanma oluşuyor. Kronik hastalığa sahip kişilerin sağlıklı beslenme planı için bir diyetisyene başvurması gerekiyor. Bayramın kabusa dönmemesi için tavsiyelerde bulunan diyetisyen Ülkü Appan, “Bayram çok güzel ve anlamlı ancak sağlık açısından değerlendirildiğinde, beraberinde getirdiği rahatsızlıklar için aynı yorumu yapmak pek mümkün değil. Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerin birçoğunda psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimi görülüyor. Bayram boyunca ölçüsüzce besin tüketimi kronik hastalığı olan kişilerde sorunlar oluşturabileceği gibi sağlıklı bireyler için de risk oluşturuyor’’ dedi.
HIZLI ŞEKER DEĞİŞİMİNDEN KAÇINILMALI
Bayramla birlikte, özellikle tatlı tüketiminde aşırı bir artış yaşanıyor. Şeker, çikolata ve şerbetli tatlıların çok tüketilmesi, vücudumuzda aşırı şeker yüklenmesine, sonrasında da şekerin düşmesine sebep oluyor. Gereğinden fazla tatlı gıdalar tüketmek, asıl besin ihtiyaçlarımızı karşılamamıza da engel olabiliyor. Diyabet ve şeker başta olmak üzere karbonhidrat, protein ve yağ ile ilişkili bir metabolizma hastalığı olduğundan bu kişilerin hamur işi yiyecekleri sınırlamaları ve tatlıdan uzak durmaları gerekiyor. Diyabet hastalarının yanı sıra sağlıklı bireylerin de kan şekerlerini dengeleyebilmesi için tatlı tüketimine sınır getirmeleri uzmanlar tarafından öneriliyor.
SIVI GIDALARA DİKKAT
Ramazan Bayramı’nda tüketilen gıdalar kadar içeceklere de dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Diyetisyen Ülkü Appan, “Çay ve kahve çok tüketiliyorsa, alınacak şeker miktarı azaltılmalıdır. Yaz aylarında şekerli hazır meyve suları ve limonata tercih edilen içecekler arasındadır ancak şeker oranları yüksek olduğundan çok tüketilmesi sakıncalıdır. Beslenme kişiye özel olarak düşünülmelidir. Ramazan boyunca vücutta oluşan su kaybının telafisi için günlük 2- 2,5 litre su içilmeli ve sulu gıdaların tüketimine önem verilmelidir. İçecek tercihlerinde ise, kahve ve asitli içecekler yerine çay, ıhlamur ya da meyve çaylarının tüketilmesi önerilir.