Büyük Torbalı

Bir yazar: Amin Maalouf (Emin Maluf)

 “Hayat başlar ve biter! Nasıl başlayıp nerede sona erdiği değil, ikisi arasına neler sığdırılabildiğin önemlidir.

 “Öyle bir an gelir ki tüm kararlar kötüdür; sorun, sonradan en azpişman olacağın kararı bulup seçmektir.”                 

  “Hayat, kendi yolunu çizer hep; yatağından edilince hemen bir yenisini kazan nehirler misali.”                               

 “Zamanın iki boyutu var. Uzunluğu güneşe, derinliği tutkulara bağlı.”

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Bir yazar: Amin Maalouf (Emin Maluf)
Atiye Tumuklu( atiyetumuklu@buyuktorbali.com )
236 Görüntüleme
01 Ağustos 2016 - 9:03
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

 

Bu sözler 25 Şubat 1949’da Lübna’ın başkenti Beyru’ta dünyaya gelen yapıtlarını Fransızca veren Lübnanlı  yazarAmin Maalouf’undur. Katolik Arap olan babası RuchdiMaalouf, çok yönlü bir aydındı. Annesi Odette,Arap kökenli Hıristiyan aileden.

Yazar, Beyrut’ta Fransız Cizvit okullarında ilköğrenimini tamamladıktan sonra, yine Beyrut’ta bulunan Fransız Üniversitesi’nde sosyoloji ve ekonomi eğitimi gördü. 22 yaşındayken yerel bir Beyrut günlük gazetesi olan An-Nahar’da yazarlık ve yöneticilik yapmaya başladı. Bu görev sırasında Hindistan, Banledeş, Somali, Kenya Etiyopya,Yemen ve Cezayir gibi pek çok civar ülkeyi dolaştı. Yazılarında buralardaki savaş ve çatışmaları konu alarak, çözüm yolları aramaya çalıştı.

1975 yılında, Beyrut’ta iç savaş patladı. Savaşın dehşeti yazarın evine kadar dayanınca, Maalouf, 1976’da karısı ve üç çocuğuyla birlikte, bir daha geri dönmemek üzere, Fransa’ya mülteci olarak yerleşti. Yazmaya ve gazeteciliğine orada devam etti.

Yazar halen Paris’te yaşamaktadır. Çeşitli yayın organlarında yöneticilik ve köşe yazarlığı yapmış olan Maalouf, bugün vaktinin çoğunu kitaplarını yazmaya ayırmaktadır. Kitaplarında genellikle doğuya ait öğeleri işlemektedir. Doğuya ait gelenek ve görenekleri kitaplarında mutlaka yer alır. Birçok kitabında Osmanlı- Türkiye üzerine yorumlara rastlanmaktadır.

Kitaplarında doğu halklarının neden geri kalmış olduğu konusunda sürekli analizler ve saptamalar yapar. Kitapları roman tarzında yazılmış olsa da sosyolojik temalar işlenir.

ESERLERİ:

Arapların Gözüyle Haçlı Seferleri(1983) Aynı yörede yaşayan farklı etnik yapıların, birlikte oluşturduğu ortak yaşam kültürü sentezini, tarihsel gerçekliklerle harmanlayarak başarıyla yansıttı.

Afrikalı Leo(1986) Fransız-Arap Dostluk Ödülü’ne layık görüldü.

Semerkant(1988) Roman. Bu yapıtta, tesadüfî şekilde,Titanik faciasında denizlerin altına gömüldüğü sanılan Ömer Hayyam’ınRubaiyat adlı eserinin (M.S.1072’de Semerkant’ta yazmıştır) peşine düşen karakterlerin macerası, fantastik olaylarla kurgulanmıştır.

Beatriceden Sonra Birinci Yüzyıl(1991) Dünya bir felakete doğru doludizgin koşuyor. Kötüye kullanılan bilim insanlığın geleceğini tehdit ediyor. Yeni doğan çocuklar büyük oranda erkek. Bilim dilekleri yerine getirdi sonunda…

Işık Bahçeleri:Hoşgörü peygamberi Maninin inancı ve öyküsü. Bir karakterin yaşamı üzerinden dünyaya açılarak kurulan yapıt.

Tanios Kayası(1993) Prix de Goncourt ödülü Mehmet Ali Paşalı yılların Mısırı. Güzelliğini çarmıh gibi taşıyan bir kadın. Gölgesine sığındığı Hıristiyan Arap şeyh. Yasak aşk meyvesi bir oğul Tanios. Tarihsel olaylarla şekillenmiş alınyazıları.

Doğunun Limanları(1996) Başkahraman OssyaneKtabdar’ınihtilalcı akımların etkisi altındaki Fransa’da, hep bastırdığı ihtilalcı ruhuna özgürlüğünü vererek Direniş Örgütüne katılmaya karar verişi, eski bir Osmanlı padişahının torunu olmasıyla tamamen tezat oluşturmasını, aşk kurgusu içinde işlenen Doğunun değerlerini taşıyan, ancak Batının gelişmiş argümanlarına özenen birçok Doğulunun hikâyesi.

Ölümcül Kimlikler(1998)Deneme kitabı.

Yüzüncü Ad. (2000). Allah’ın 99 değil, 100 adı olduğunu ve bu kayıp adın sırrının sadece bir kitapta deşifre edildiğini öğrenen EmbriacoBaldassare adlı Katolik İtalyan sahafın, kitabın peşine düşmesi… Tarihin dönemeçlerinde fantastik bir kitap.

Uzaktan Aşk: 2000 Finlandiyalı bestekâr KaijaSaariaho’nun kompoze ettiği opera için yazdığı libretto. Yazdı.

Yolların Başlangıcı(2004) Ailesine adadı. Beyrut’ta kök salan ve oradan Küba’ya Amerika’ya kadar uzanan soyağacının, büyükannesinden kalan tarihi belgeler ve mektuplarla takibini yaparak; sadece kendi geçmişine değil, dönemin tarihsel ve kültürel örgüsüne ışık tuttuğu yapıtıdır.

Adriana Mater. Uğradığı tecavüz sonucu hamile kalan ve çocuğunu aldırmayı reddeden anne büyüdüğünde babasının gerçek kimliğini öğrenen ve onu öldürmeye yemin eden oğul Yonas…

Çivisi Çıkmış Dünya(2009) yılında yayınlandı. “Medeniyetler çatışması” adı altında kuramsallaşıp yasallaşan ve dünyadaki bütün kültürler ve halklar için felakete yol açacak politikaları eleştiriyor

Doğu’dan Uzakta(2012) Yazarın unutulmayacak bir “eve dönüş” romanı. Doğudan Uzakta, kaderin ve tarihin acımasızlığında terk ettikleri yurtlarına dönen bir grup…

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web