Biraz hayat, biraz sanat Kemençeci bir avukat!
Uzun yıllar Türk Sanat Müziği türünde sahnelere çıkmış, çok sayıda önemli kişinin ardında kemençesiyle eşlik etmiş olan saz üstadı Nihat Doğu Torbalı'da çalışmalarını sürdürüyor. TORBALI'DA yaşayan emekli TRT sanatçısı Nihat Doğu çocukluk yaşlarından beri başladığı müzik hayatını bitirmemeye niyetli. 85 yaşındaki Türkiye'nin en başarılı kemençe ustalarından olan İbrahim Nihat Doğu Türk Sanat Müziği dalında birçok [&hellip]
Uzun yıllar Türk Sanat Müziği türünde sahnelere çıkmış, çok sayıda önemli kişinin ardında kemençesiyle eşlik etmiş olan saz üstadı Nihat Doğu Torbalı’da çalışmalarını sürdürüyor.
TORBALI’DA yaşayan emekli TRT sanatçısı Nihat Doğu çocukluk yaşlarından beri başladığı müzik hayatını bitirmemeye niyetli. 85 yaşındaki Türkiye’nin en başarılı kemençe ustalarından olan İbrahim Nihat Doğu Türk Sanat Müziği dalında birçok önemli isimle beraber çalıştı. 2000 yılında Torbalı’ya taşınan Doğu, binlerce kez sahneye çıkarak büyük bir başarıya imza attı. Şu an Torbalı Türk Sanat Müziği Derneği’nde çalışmalarını sürdüren Doğu radyolarda, TRT’de, özel konserlerde dünyanın birçok şehrinde sahne aldı.
ZEKİ MÜREN, BÜLENT ERSOY, AHMET ÖZHAN
1930 yılında Kuşadası’nda dünyaya gelen Nihat Doğu’nun yolu evlilik sonrasında Torbalı’ya düştü. Torbalı’da 9 sene avukatlık mesleğini icra eden daha sonra eğitimini gördüğü hukuk mesleğini bırakarak kendisini tamamen müziğe adayan Doğu, Torbalı Sanat Müziği Derneği ve Balçova Belediyesi Türk Sanat Müziği Korosu’nda kemençe çalıyor. Müzik hayatı boyunca Müzeyyen Senar, Zeki Müren, Ahmet Özhan, Behiye Aksoy, Bülent Ersoy, Hamiyet Yüceses gibi dev isimlerle çalışan Nihat Doğu, evindeki çalışma odasında yeni bir öğrenci gibi sürekli çalışmalarına devam ediyor.
EMEKLİLİĞİNİ TORBALI’DA YAŞIYOR
Hayatını anlatan bir kitabın da olduğu Nihat Doğu emekli olduktan sonra birçok yerde söyleşilere katıldı. Müziğe ilgisini şöyle anlatan Doğu, “Köyümüzde Cumhuriyetin 10. Yılını kutluyorduk. Bir tane kapalı siyah bir kutu benim öylesine dikkatimi çekti ki ona doğru yürümeye başladım. Oradan gelen müzik sesi beni heyecanlandırıyordu. O kutu hepimizin bildiği gramofondu. Çalan müzik ise 10. Yıl Marşı’ydı.” diye belirtti. Babasının bağlama çaldığını bu yüzden müzikle iç içe büyüdüğünü ifade eden Doğu, “Sonra İkinci Cihan Savaşı başladı. Babam savaşa gidince müzikten uzak kaldım. Ta ki okulda mandolin çalıp sahneye çıkana kadar” diye belirtti. Askerliğini de Torbalı’da yapan Doğu 42 yıl boyunca TRT’de çalıştıktan sonra emekliliğini yaşamak için Torbalı’yı tercih etti.
MÜZEYYEN SENAR DİZLERİNE OTURDU
Yüzlerce anısı olan Doğu en çok da geçtiğimiz günlerde hayata veda eden Türk Sanat Müziği’nin dev ismi olan Müzeyyen Senar’la olan anısını unutamıyor. Doğu, “Bebek Maksim Gazinosu’nda Müzeyyen Senar’ın arkasında çalıyordum. Senar çok yorulmuştu. Oturacak yer aradığında yanıma yaklaşıp “Çek lan şu kemençeni” deyip dizlerime oturdu. Ardından muhabirler resmimizi çekti. Konser sonrası Senar beni odasına çağırttı. Hemen gittim biraz da korktum sonuçta Senar öyle boşuna çağırmaz. Hemen yanındakilere “O fotoğrafçıyı getirin” dedi. Fotoğrafçı gelince “Hadi bakalım kardeşimle bir de böyle çek deyip bana sarıldı” o anı unutamıyorum” dedi. İbrahim DANIŞ