Ayakkabi boyacilari zor sartlar altinda ekmeklerini kazansalar da mesleklerini severek yapiyor. Onlar için bu meslek vazgeçilmez. Çünkü tek geçim kaynaklari ve meslekleri bu
“BENIM ülkemde beyaz saçli ihtiyar çocuklar. Henüz ilkokul çaginda baslar isçilikleri… Biri karton toplar sokaktan, siyaha boyalidir digerinin elleri. Umut dolu gözleriyle sorar, Boyayalim abi?” Sair Deniz Ulkegül, 9 misralik siirinde boyacilari bu can alici sözlerle kaleme almisti. Aslinda onlarin hayatlari hakkindaki hikâyeler yazmakla bitmez. Hangisine sorarsaniz sorun, çogu 10-11 yaslarinda sirtlanmistir agirligiyla omuzlarini çürüten boya sandiklarini. Aslinda onlarin sirtlandigi bu yük, yasamda verilen ekmek kavgasini gözler önüne seriyor. Torbali’da da her köse basinda; her kahvehane önünde omzunda boya sandigiyla “Boyayalim abi” diye seslenenleri görmek mümkün. Tepeköy Mahallesi’nde söylesi yaptigimiz boyacilar meslegin zorluklarini, kazançlarini ve nasil geçindiklerini gazetemize anlatti.
“DOST BASA DUSMAN AYAGA BAKAR”
Kimi 50 yili devirmis bu meslekte, kimi ise küçük yasina ragmen yeni omuzlanmis boya sandigini ve dalmis hayatin tam ortasin. Boyali elleri, günesten kararmis yüzlerinde, paril paril parlayan gözlerle bakiyorlar adamin yüzüne. “Parlatalim mi abi? Getir güzel bir firça çekelim” sözü sizi ayakkabi boyatmaya zor. Meslege yeni baslayanlar, yani çaylak denen toy olanlar ise, “Parlamazsa bedava agabeycigim” diyerek müsteriyi çekmeye kalkar. Yanlarina yaklasip hayirli isler dediginiz anda koyu ve keyif verici sohbete baslarlar. 58 yasindaki Ali Kadirli meslekte 58 yili devirdigini söylüyor. Askerde bile ayakkabi boyaciligi yapmis. Günlük kazandigi 20-30 lirayla evini geçindiriyor. “Herkes ayakkabi boyatiyor mu?” diye sordugumda ise “Dost basa düsman ayaga bakar. Bu yüzden ayakkabinin boyali olmasi önemli” diyor.
“SAGLIK AÇISINDAN RISKLI”
Torbali’nin bir nevi sembolü haline gelen boyacilar, belediye meydaninda bulunan kahvehanelerin önüne sabah saatlerinde ekmek tezgâhlarini kuruyor. Aslinda yaptiklari is bir o kadar da saglik riski tasiyor. Birçok ayakkabinin içerisine elini sokarak boyama islemi gerçeklestiren boyacilar, bu konuda her hangi bir önlem almayarak ta sagliklarini tehlikeye atiyor. Ali Kadirli ile sohbete dururken, Ismet Dingör giriyor araya ve “Evlat bu is bizim ekmek kapimiz, mecburen yapacagiz” diyor. Ismet Dingör oldukça taninmis bir boyaci. Bir zaman siyaset arenasina damgasini vurdu. Torbali Belediye Meydani’nda, 51 yili askindir ayakkabi boyaciligi yapan 70 yasindaki Ismet Dingör, genel seçimlerde AK Parti’ye oy verdigi gerekçesiyle, Torbali Belediyesi zabita ekipleri tarafindan “Sen AK Parti’yi destekledigin için artik burada duramazsin,” söylemiyle yillardir ayakkabi boyadigi köseden gönderilmisti.
“MESLEGIMIZ HERKESIN HARCI DEGIL”
Her meslegin bir zorlugu oldugunu belirten Ismet Dingör, aslinda Torbali’da boyacilarin sefi olarak biliniyor. “Bizim meslegimizi herkes yapamaz, herkesin harci degil” diyen Dingör: “Biz bu ise yillarimizi verdik. Çocuklugumuzdan bu yana yapariz, ekmegimiz bu bizim. Elbette kolay degil, anlimizin teriyle ekmegimizi kazaniyoruz. Tek istegimiz güzel bir yer gösterilmesi” dedi. Usta boyacilarin elbette bir de çiraklari bulunuyor. Okuldan firsat buldukça boya sandiklarini omuzlayarak ailesine yardimci olan boyaci çocuklar ise ustalarinin yanlarina gelerek meslegin inceliklerini ögreniyor. 15 yasindaki Osman Enç isimli boyaci çocuk, 2 yili askindir bu meslegi yaptigini, kazandigi parayla 8 nüfuslu ailesine yardimci oldugunu belirtti ve ekledi: “Boyayalim mi abi? Vedat GÖKÇAY