28698 Sayili “Hijyen Egitimi Yönetmeligi” geregince insan sagligina yönelik üretim yapan tüm isletmelerin ‘”zorunluhijyenegitim” almasi gerekiyor. Bir yil içerisinde egitimden geçerek bu belgeleri almayanlara ceza yagacak. 7 kurum müdürü bu uygulamanin hayata geçmesi için dün protokol imzaladi.
Tüm gida isletmeleri çalisanlarina “zorunlu hijyenegitimi” geldi. 5 Temmuz 2013 tarihinde yayinlanan 28698 Sayili “Hijyen Egitimi Yönetmeligi” geregince tüm gida isletmelerinde çalisanlar”Meslek Egitim Merkezi” tarafindan verilecek olan 8 saatlik bir egitim almak zorunda. Bir yil süresi bulunan bu karar sonrasinda kurum amirleri esnaflarin magdur olmamasi için alarma geçti. Gida üretimi yapan ve perakende satan is yerlerinde çalisanlarin daha önce aldiklari “hijyenegitimleri sertifikalari” yeni yönetmelikle artik geçersiz sayiliyor. Yönetmelige göre bu egitimi her çalisanin almasi zorunlu. Bir yil içerisine egitimlerin tamamlanmasi amaçlaniyor. Bu süre içerisinde çalisanlarini zorunlu egitimden geçirmeyenlere para cezasi ve kapatma cezalari dahi verilebilecek.
CEZA UYGULANACAK
Dün Kaymakam Aydin Memük önderliginde, 7 kurum yetkilisi protokol imzalayarak kararin uygulanmasi için dügmeye basti. TTO Meclis Salonu’nda düzenlenen protokole, Esnaf Odasi Baskani Sezai Tamer, TTO Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Emre Tezcan, Milli Egitim Sube Müdürü Sakir Aygün, Halk Egitim Müdürü Oktay Usümez, IS-KUR Müdür Yardimcisi Serdar Yücesoy ve Meslek Egitim Merkezi Müdürü Kamil Nazli katildi. Protokolün ardindan yapilan toplantida yönetmelik hakkinda bilgi aktariminda bulundu. Yönetmelik, gida üretimi yapan ve perakende satan is yerlerinde,insani tüketim amaçli sular ile dogal mineralli sulari üreten ve insan bedenine temasin söz konusu oldugu temizlik hizmetlerinin verildigi is yerlerinde çalisanlara yönelik hijyen egitimi programlarinin planlanmasini ön görüyor. 8 saatlik bu egitimi personellerine aldirmayan isletmeler ve çalisanlarina agir para cezalari uygulanmasi gündemde. Kurum yetkilileri, ilgili isletmelerin bugünden (dünden) basladigini ve basvuru kayitlarinin yapildigini söyledi.
EGITIM ZORUNLU
Basta gida üretimi yapan ve perakende satan is yerleri olmak üzere çesitli sihhi ve gayrisihhî is yerlerinde çalisanlarin “Hijyen Egitimi Yönetmeligi” kapsaminda, egitim almalarinin zorunlu oldugu belirtildi. Yüzlerce gida firmasini ilgilendiren bu kanun,çalisanlarin belirli zamanlarda yapilmasi gereken portör muayeneleri veya tetkikleri yerine saglik bilgisi egitimine tabi tutulacagini öngörmekte. Bu çerçevede hazirlanan “Hijyen Egitimi Yönetmeligi”ne göre söz konusu egitimler yine Mesleki Egitim Merkezi tarafindan verilecek. Yeni mevzuatin getirdigi bu uygulamayla her is kolunun özelligine göre verilecek saglik bilgisi egitimleriyle, çalisanlarin halk sagligi konusunda bilgilendirilmesi amaçlaniyor. Bu yönetmelikten öncehijyen egitimi kapsaminda alinan tüm belgelerin de geçersiz oldugu bildirildi.
YASA KAPSAMINDAKI IS YERLERI
Yasa kapsamina gida üretimi yapan ve perakende satis gerçeklestirentüm is yerleri dâhil edilmistir.Insani tüketim amaçli sular ile dogal mineralli sularin üretimini yapan is yerleri,kaplica, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve pearcing yapilan mekânlar, masaj ve güzellik salonlari, otel, motel, pansiyon ve misafirhaneler, ana dagitim merkezleri, hazir yemek hizmeti yapan yerler, is yeri ve kurum yemekhaneleri, restoranlar ile diger benzeri gida hizmetlerinin sunuldugu yerler, dükkânlar, toptan satis yerleri, süpermarket dagitim merkezleri dâhil olmak üzere son tüketiciye satis ve dagitim noktasinda gidanin islenmesi, muameleye tabi tutulmasi veya depolanmasi ve benzeri hizmetlerin verildigi is yerleri bu egitimi almak zorunda. Her is kolunun özelligine göre çalisanin kendisinin ve halkin sagligini tehlikeye sokmayacak biçimde hizmet vermesini saglamak amaciyla yapilacak uygulamanin ve alinan temizlik önlemlerinin bir yil içerisinde tamamlanmasi gerekiyor.