Demirayak Tarim’in sahibi Volkan Demirayak, zeytinde verimin yüksek olmasinin sirrini açikladi. Demirayak, düzenli budama ile verim ve kalitenin yükselecegini vurguladi
AYRANCILAR’DA faaliyet gösteren Demirayak Tarim, yeni yerine tasindi. Zeytin hasat makinelerinden motorlu testerelere, ilaçlama makinesinden çapa makinesine kadar her türlü ekipmanin satildigi isletme, ürün yelpazesini sürekli genisletiyor. Basta Italyan markalari olmak üzere dünyanin en ünlü markalarina ait ekipmanlar çiftçinin kullanimina sunuluyor. Isletme sahibi Yüksek Ziraat Mühendisi Volkan Demirayak, özellikle zeytin hasat makinelerinin büyük ilgi gördügünü kaydetti. Zeytinde verimin yüksek olmasi için düzenli olarak budama yapilmasi gerektigini dile getiren Demirayak, “Dünyada zeytin üretiminde bir numara olan Ispanya’daki üreticiler, budamaya büyük önem veriyor. Maalesef ülkemizde ve hatta ilçemizde budama konusunda sikinti yasiyoruz. Zamaninda budama yapilmadigi için zeytinin verimi az oluyor” dedi.
KALITEDEN VAZGEÇMIYOR
2012 Ayrancilar’da yilinda hizmete giren Demirayak Tarim Makineleri, yurt disindan ithal ettigi tarimsal makinelerle çiftçilerin ihtiyaç duydugu ekipmanlari temin ediyor. Agirlikli olarak zeytincilik alaninda satislarini sürdüren firma, 7 çesit makine tipini satisa sunarak, zeytin, kiraz, elma ve kestane hasadi alanlarinda kullanilan tarimsal ekipmanlarini çiftinin begenisi ve hizmetine sunuyor. Yeni yerine tasinan firma, ürün yelpazesinde de degisiklige gitti. Demirayak Tarim bünyesinde artik motorlu testere, motorlu tirpan, ilaçlama makinesi, çapa makinesi ve bunlara ait ekipmanlar da yer aliyor. Italyan ve Alman markalarinin bölge bayiligini gerçeklestiren isletme, son olarak Almanya’nin en önemli ekipman üreticisi olan Einhell Sirketi’nin Küçük Menderes Havzasi ana bayiligini de bünyesine katti. Demirayak Tarim, sadece Torbali ve çevre ilçeler degil, Türkiye’nin dört bir yanina ürün satisi gerçeklestiriyor.
“GEMLIK FIDANI BÖLGEYE UYMUYOR”
Torbali’da birçok zeytin cinsinin yetistirildigini ifade eden Demirayak, özellikle “memecik” cinsi zeytinde islah çalismasinin yapilmasi gerektigini söyledi. Suya ve kurakliga dayanikli olan bu cins zeytin agaçlarinin daha fazla dikilmesinin uzun vadede çiftçiye yarayacagini belirten basarili ziraat mühendisi, “Maalesef ilçemizde bir dönem gemlik fidani dagitilmis. Bu nedenle ovada yaygin olarak gemlik cinsi zeytin agaçlari bulunuyor. Bu tür zeytin agaci bölgemize uygun degil. Avrupa’da bölgeye uygun ürünlerin yetistirilmesi konusuna büyük önem veriliyor. Ayrica isçi maliyetleri en aza indirilerek ürünün masrafi düsürülüyor. Hasat makineyle yapildigi için bir sonraki dönem ürün alimi yüksek oluyor. Zamaninda yapilan budama da agacin her dönem yüksek kalitede verim yapmasini sagliyor” seklinde konustu.
“ISPANYA’DA ZEYTIN EKIMI FARKLI”
Sektördeki isçi sikintisindan dolayi bu ise atildiklarini belirten Volkan Demirayak, “Sisteme uygun makine ve makineye uygun sistem” sloganiyla hizmet verdiklerini kaydetti. Çesit ve makinenin uygun hale getirilmesi gerektigini ve ancak bu sayede dünyayla yarisabileceklerini açiklayan Demirayak, “Zeytin, Ispanya’da misir gibi sik araliklarla ekiliyor. 1 kilo zeytini 25-30 kurusa mal ediyorlar. Ulkemizde ise 1 ile 1,5 liraya mal ediliyor. Buradaki farki fiyat belirliyor. Maalesef bölgemizde yere düsen zeytinler yeteri kadar toplanmiyor ve telef oluyor. Budama da zamaninda yapilmayinca, sadece iki sezonda bir ürün elde ediliyor. Pazarlama konusunda da sikinti yasaniyor. Biraz daha yaratici olunmali ve yeni pazarlar bulunmali. Su anda Çin’de 100 grami 10 dolardan, Italya’da da 75 grami 10 avrodan satiliyor. Ulkemizde litresi 7 ile 8 lira arasinda degisiyor. Elimizdeki bu ürünün kiymetini bilmeliyiz” dedi.
“ITALYAN URUNLERINI SEVDIK”
ITALYAN markalarina ait ürünlerin agirlikli olarak yer aldigi Demirayak Tarim’in sahibi Yüksek Ziraat Mühendisi Volkan Demirayak, Torbalili üreticilerin Italyan markalarindan memnun kaldigini söyledi. Kalitesi ve uygun fiyatiyla rakiplerine göre birkaç adim öne çikan Italyan markali ekipmanlara ilginin yogun oldugunu kaydeden Demirayak, “Italyanlar makine üretiminde belli bir asamayi kat etmis. Satisini gerçeklestirdigimiz ürünlere servis imkâni da veriyoruz. Torbali’da zeytincilik sektörüne teknoloji daha yeni yeni girmeye basladi. Çesit islahi ve arazi islahi konusunda yapilmasi gereken birçok is var. Bu konuda çiftçilerin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Zeytin üreticilerinin de sektördeki gelismeleri yakindan takip etmelerinden baska çaresi yok” diye konustu. Son yillarda Türkiye’deki zeytin üretiminin arttigini ifade eden Demirayak, 2000’li yillarda 90 milyon olan agaç sayisinin bugün 170 milyona yükseldigini söyledi.