Çapak mühürlendi

Çapak Mahallesi'nde bulunan ve belediye tarafından işletmeye verilen iki kahvenin de mühürlenmesi sonrasında mahalle halkı isyan etti.

Çapak mühürlendi

Çapak Mahallesi’nde bulunan Torbalı Belediyesi tarafından ihale usulüyle işletmeye verilen iki köy kahvesi de ruhsatlarını çıkarmadıkları için önceki gün zabıta ekipleri tarafından mühürlendi. Kahvehanelerin mühürlendiğini gören Çapaklılar, köyde oturacak kahve kalmaması nedeniyle isyan etti. İnsanların işlerini hallettikten sonra tek sosyal aktivitelerinin köy kahvelerinde çay ve kahve eşliğinde sohbet etmek olduğunu belirten köy sakinleri, kahvehanelerinin kapatılması sonrasında köy meydanında bulunan kaldırımlarda oturmaya başladı.

 

5 YILDIR RUHSATSIZ ÇALIŞTIRMIŞLAR

Konu hakkında açıklamada bulunan Çapak Mahallesi Muhtarı Ali İhsan Alaca, “Kahvehaneler yaklaşık beş yıldır şimdiki işletmecilerine işletmek için verilmiş vaziyette. Bu arkadaşlar ne yazık ki ruhsat çıkarma işini savsakladılar. Belediyeden birkaç kez denetime gelindi ve işletmecilere en kısa zamanda ruhsatları çıkarmaları noktasında uyarılar yapıldı ancak işletmeciler bu uyarıları dikkate almamışlar ki bugün böyle bir sorunla karşı karşıyayız. Mahallemize gelen misafirlerimize ikramda bulunabileceğimiz bir yerin kalmamış olması üzüntü verici bir durum ve mahallemize yakışmıyor. Olay sonrası bizzat Belediye Başkanımız Sayın Mithat Tekin’i aradım ve ne yapılabileceğini sordum. Sağ olsun kendisi işletme sahiplerinin gelip ruhsat başvurularını yapmaları halinde ellerinden gelen kolaylığı sağlayacağını ifade etti.” dedi.

 

MAĞDUR OLAN MAHALLE SAKİNLERİ OLDU

Mahalle sakinlerinden Erdem Cin, “Ben gününün çok azını kahvede geçiren bir insan olmama karşın bu durum benim gücüme gitti. Şüphesiz kahvehanelerimizin işletmecilerini kabahati büyük. Beş yıldır işletmesini yaptıkları dükkanların ruhsatını çıkarmamaları kabul edilemez ama belediyenin de eksiğini görmezden gelemeyiz. O eksiklik şu ki, birkaç denetime gelindi, yetkilikler, işletmecileri her seferinde iyi niyetle ruhsatı çıkarmaları noktasında uyardı. Olması gereken bir defa uyardın mı ikincide hala çıkarmamışsa cezai yaptırım uygula ve her seferinde bu cezai yaptırımı arttır. Bak o zaman nasıl çıkarıyorlar ruhsatları. Belediyenin esnafa iyi niyetli yaklaşımı maraz doğurdu. Hem işletmecilerin hem belediyenin eksikliğinden kaynaklanan durumda mağdur olan yine mahalle sakinleri olarak bizler olduk.” ifadelerini kullandı.

 

“CEZA İŞLETMECİLERE DEĞİL, MAHALLE HALKINA VERİLMİŞ OLDU”

Mahalle sakinlerinin büyük çoğunluğu belediyenin ve işletmecilerin eksiklerinden kaynaklanan bu durumun ceremesinin kendilerinin çektiğini ifade ederken, kahvehanelerin kapanmasının mahalledeki çiftçilerin de diğer esnafların da işlerine olumsuz etkide bulunduğu görüşünde birleşiyor. Mahalleli aynı zamanda belediyenin gerekirse kahvehaneleri şimdiki işletmecilerinden alıp başkalarına vermesini, denetimlerin ve yaptırımların düzenli uygulanarak durumun bu aşamaya gelmesinin önüne geçmesini istedi. Konuya ilişkin Muhtar Alaca, “Kahvehaneler açıkken köy meydanında sergiler açılıyordu. İnsanlar bahçesinden topladığı ürünleri getirip burada satıyordu. Ama kahveler kapanınca bu durum ortadan kalktı. Bakkalımızın durumu da benzer, köy meydanında kalabalık olmayınca onun da işleri olumsuz etkilendi. Kısacası bu işletmecilerden çok mahallemize verilmiş bir ceza gibi oldu.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı. SİNAN TEKDEMİR