Is-Kur Torbali Müdürlügü ekipleri 525 firmayi ziyaret etti ve açik is taleplerini aldi. Bu çalisma kapsaminda ilçedeki is gücü talebi de ortaya çikti. Firmalarin en çok makineci (dikis) ve kaynakçi aradigi tespit edildi.
IZMIR Çalisma ve Is Kurumu Il Müdürlügü, Izmir’de isgücü piyasasinin talep boyutunu tespit etmek amaciyla 2014 yili 12 Mayis – 27 Haziran tarihleri arasinda Izmir Isgücü Piyasasi Talep Arastirmasi (IPA) gerçeklestirdi. Arastirma kapsaminda Is-Kur Torbali Ilçe Müdürlügü de ilçede bazi çalismalar gerçeklestirdi. Yapilan arastirma kapsaminda ilçedeki 525 firma ziyaret edilirken, bunlardan 427 tanesinden açik is talebi alindi. Alinan is taleplerinde en üst sirada makineci (dikis), gaz alti kaynakçisi, CNC torna tezgahi operatörü ve garson gibi meslekler aldi.
525 IS YERI ZIYARET EDILDI
Izmir’de gerçeklestirilen bu talep arastirmasi ile Izmir’deki isgücünün yapisi, sektörler bazinda çalisanlarin mesleklere ve cinsiyete göre dagilimlari, ihtiyaç duyulan isgücü için talep edilen egitim ve beceri durumlari, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekme nedenleri, 2015 yili ortasinda isgücü piyasasinda mesleki degisim beklentilerine iliskin bilgiler derlendi. Yapilan arastirma hakkinda bilgiler veren Ilçe Müdürü Mustafa Simsek, “Alan çalismasi Türkiye Istatistik Kurumu ile birlikte tespit edilen Izmir’deki özel sektörde faal olan 10+ istihdamli isyerlerinde gerçeklestirildi. Bizde bu çalismanin Torbali ayagini gerçeklestirdik. Uluslararasi sektörel ve mesleki siniflandirmalar kullanilarak yapilan arastirmada Izmir’de örneklem yöntemi ile çalisildi. Toplamda 525 isyeri bizzat ziyaret edildi,ve bu isyerlerine isyeri bilgi formu uygulandi” diye konustu.
EN FAZLA AÇIK IS TEKSTIL SEKTÖRUNDE
IPA (Isgücü Piyasasi Talep Arastirmasi) sonucunda Torbali’da açik islerin en fazla oldugu meslekler söyle siralandi; Makineci (Dikis), Gaz Alti Kaynakçisi, Güvenlik Görevlisi, Garson (Servis Elemani), Beden Isçisi (Genel), Satis Danismani, Utücü, Kalite Kontrolcü-Tekstil, Temizlik Görevlisi ve Çagri Merkezi Görevlisi. Torbali Çalisma Ve Is Kurumu Ilçe Müdürü Mustafa Simsek, bu mesleklerin eleman temininde en fazla güçlük çekilen meslek gruplari oldugunu ifade etti.
2015’TE TEMIZLIK GÖREVLISININ YILDIZI PARLAYACAK
Mustafa Simsek, 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle en fazla net istihdam artisi beklenen meslekleri de siraladi. Simsek söyle devam etti; “Temizlik Görevlisi, Makineci (Dikis), Beden Isçisi (Insaat), Çagri Merkezi Görevlisi, Satis Danismani, Sivaci, Gaz Alti Kaynakçisi, Garson (Servis Elemani), Güvenlik Görevlisi ve CNC Torna Tezgâhi Operatörü meslekleri 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle en fazla net istihdam artisi beklenen mesleklerdir. Buna karsilik; Beton Transmikser Operatörü, Orta Ögretim Ögretmeni, Tas Duvarci (Insaat), Karistirici (Insaat Elemanlari), Yapi Yalitimcisi, Insaat Marangozu, Depo Sorumlusu, Fen Bilgisi Ögretmeni-Ilkögretim, Türkçe Ögretmeni ve Boru Dösemecisi meslekleri ise 30 Haziran 2015 tarihi itibariyle en fazla net istihdam azalis beklentisinin oldugu mesleklerdir.” diye konustu.
ARASTIRMA SONUÇLARI DA DIKKATE ALINACAK
Torbali Çalisma ve Is Kurumu Ilçe Müdürlügü olarak Isgücü Piyasasi Talep Arastirmasi ile bilimsel temelden yoksun bir konu durumunda olan yerel isgücü piyasa yapilarinin ve isgücü piyasasi ihtiyaçlarinin daha iyi anlasilmasini hedeflediklerini söyleyen Mustafa Simsek, “Torbali’da gelistirilecek istihdam politikalarini arastirmanin sonuçlari dikkate alinarak olusturacagiz. Isgücü yetistirme kurslarini, tespit edilen ihtiyaçlara göre açacagiz. Önümüzdeki dönemde de her yil en az bir defa bu yönde ve bu kapsamda arastirmalar yapmayi hedefliyoruz” dedi.
GÖKHAN YALKALK