Büyük Torbalı

Evdeki zehrin farkında mısınız?

Genç ve başarılı Veteriner Hekim Tuğçe Daşdelen, Muratbey Mahallesi Muzaffer Kebapçıgil Koruluğu’nun yanına açtığı klinik ile Torbalılı hayvan severlere hizmet vermeye başladı. Veteriner Daşdelen pet hayvanlar ile ilgili bilinmesi gerekenleri Haber Müdürümüz Serkan Günbay’a anlattı.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Evdeki zehrin farkında mısınız?
213 Görüntüleme
21 Aralık 2016 - 14:13
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

TORBALI’DA veteriner kliniği açarak ilçedeki hayvan severlerin dostlarına sağlık hizmeti veren Veteriner Hekim Tuğçe Daşdelen kısa sürede yoğun ilgi ile karşılaştı. Pet hayvanlar için özel hazırlanan Asklepion ismindeki klinikte teşhis, tedavi, operasyon ve bakım hizmeti vermeye başlayan Veteriner Tuğçe Daşdelen birçok hayvan severin yanlış bilmediği konulara açıklık getirip verdiği bilgiler ile hayvan severleri aydınlattı. Evinde evcil hayvan besleyenlerin yanlış bilgiler nedeniyle pet hayvanlarına zarar verdiğini dile getiren Daşdelen, küçük bir parçadan bir şey olmaz denilerek verilen bazı gıda maddelerinin evcil hayvanlara büyük zarar verdiğini ve bu durumun zehirlenmeye kadar gidebileceğini söyledi.

Pet hayvanlar nasıl beslenmeli?
İnsanlarda olduğu gibi pet hayvanlarında da beslenme çok önemli. Kuru mamaların üzerinde köpek ve kedilerin kilolarına göre ne kadar mama verilmesi gerektiği belirtiliyor. Pet hayvan besleyenler mamanın üzerindeki bilgiler doğrultusunda beslemeliler. Ayrıca kuru mamanın yanında mutlaka su da bulundurmak gerekli. Kuru mama tükettikten sonra su içiyorlar. Mama, su ile birlikte 8-10 katına çıkıyor. Bu yüzden de hayvanı doymadığını düşünen hayvan severler bir kap daha vereyim diye düşünmesinler. Birçok pet hayvana ödül için kek veya pasta veriliyor. Bu gibi gıdalar hayvanlara zarar verebiliyor. Bu yüzden ödül için de bisküvi verebilirler.

ÇİKOLATA, HAYVANI ZEHİRLEYEBİLİR
Evde beslenme konusunda pet hayvanına zarar verebilecek şeyler nelerdir?
Bizim tükettiğimiz ancak pet hayvanlar için toksit olabilecek gıdalar var. ‘Her şey zehirdir, mühim olan dozudur’ sözünden yola çıkarak hareket etmeliyiz. Her şeyin çoğu zararlıdır. İnsan da 20 litre su içse zehirlenir. Su normalde zararlı değildir ama yüksek miktarda tüketildiğinde zarar verir. Örnek vermek gerekirse çikolata. Bir kare çikolatadan zehirlenen Pitbull var. Ortalama bir insan 60 kilogram ise, hayvanlar ise ortalama 15-20 kilogram oluyor. Pet hayvanlarına kesinlikle sarımsak, soğan, üzüm, baharat ve tuz vermemek gerekiyor. Kedileri de gündüzsefası, orman gülü gibi bitkileri tüketirse zehirlenebiliyor.

Zehirlenme olayında ilk ne yapılmalı?
Hayvanda bir sıkıntı hissedildiğinde, özellikle ağrı ve bulantı varsa birçok hayvan sever insanların kullandığı ilaçları hayvana verebiliyor. Hayvanlara insanların kullandığı ağrı kesici gibi ilaçlar verildiğinde mide kanamasına kadar giden sağlık sorunları ortaya çıkıyor. Bunun yerine hemen telefon ile bir veteriner hekim aranıp ilk müdahalenin nasıl olacağı konusunda bilgi alabilirler. Eğer durum ağır ise pet hayvan muayene için hemen kliniğe götürülmeli. Eğer pet hayvanın zehirlendiğinden şüphe ediliyorsa, hayvanın bilinci yerindeyse yarım litre suya 3-4 yumurta akı karıştırıp içirebiliriz. Bu ilk müdahale için çok önemli daha sonra hemen bir veteriner hekime gidilmeli.

KRONİK HASTALIĞI BULUNAN PET HAYVAN ÖZEL MAMA İLE BESLENMELİ
Hayvanların özel hastalıklarında beslenme nasıl olmalı?
Pet hayvanlarda da insanlar gibi şeker, böbrek taşı, idrar yolu taşı ve obezite gibi rahatsızlıklar olabiliyor. Bu tür rahatsızlığı bulunan hayvanlar veteriner hekimin önerdiği reçeteye tabi özel mamalar kullanmalı. Bu tür mamalar mutlaka veteriner hekim kontrolünde alınmalı. Bu özel mamalar sayesinde şeker hastası olan hayvanın insilün direnci kontrol altına alınıyor. Obezite problemi varsa diyet mamalar verilmeli. Eğer özel bir hastalığı var ve özel mama kullanılmıyorsa hayvanda çok büyük sağlık problemleri ortaya çıkabilir.

Park ve bahçelerde hayvanları bekleyen tehlikeler nelerdir?
Hayvan severler pet hayvanlarını sık sık dışarı çıkıp gezmelerini ve ihtiyaçlarını gidermesini sağlar. Bunun için de park ve bahçeler tercih ediliyor. Birçok belediye park ve bahçelerde yumuşakçalara karşı bahar aylarında sık sık ilaçlama yapar. Bahar aylarında park ve bahçelere molükisit ilacı atılır. Granül yapıda hayvanı kokusu ve tadı ile rahatsız etmeyecek bu ilaç hayvanı zehirler. Bu tür durumlarda dikkatli olmak gerekir. Park ve bahçelere çıkartılan pet hayvanların ağızları sık sık kontrol edilmeli. Eğer ağzında bir cisim varsa hemen ağzından alınmalı.

BAKIMLI HAYVAN, SAĞLIKLI HAYVANDIR
Pet hayvanlarda bakım konusunda ne tavsiye edersiniz?
Pet hayvanlar sokakta gezindikten sonra ve tuvalet ihtiyaçlarını giderdikten sonra ıslak mendil ile hayvanını temizleyenler var. Bu da pet hayvanlarında bazı sorunlara neden oluyor. Islak mendik yerine ılık su ile yıkanmalı ve daha sonra mutlaka kurulanmalı. Aksi takdirde mantara yol açar. Duşu ise ayda 1 kez öneriyoruz. Yaz aylarında daha sık olabilir. Ama kışın bu sayıya dikkat etmeliyiz. Pet hayvanlarının kendi PH değerine göre şampuanlar kullanmak gerekiyor. Banyo sonrası kurutma işlemi de çok önemli. Kulak temizliğinde ise sıvap kullanılmamalı. Kulak kepçesi ılık su ile temizlenebilir. Çubuk ile kulağın içi temizlenmemeli. Evde beslenen kedilerin tırnakları kesilebilir. Ancak dışarıya çıkan hayvanlarda tırnaklar kesilirse kendilerini savunamıyorlar.

Serkan GÜNBAY

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web