Fetrek'in kirliligi TBMM'de
CHP Izmir Milletvekili Rahmi Askin Türeli, kirliligin en üst düzeyde oldugu Küçük Menderes Nehri ile onu besleyen önemli akarsulardan Fetrek Çayi'ndaki kirlenmenin nedenlerinin amaciyla TBMM'de arastirma komisyonu kurulmasini istedi. TORBALI'NIN en önemli sorunlarindan biri olan Fetrek Çayi'ndaki kirlilik ve çevreye etkileri uzun yilardir ilçede tartisilmasina ragmen bir türlü 'islah' çalismasi baslatilamadi. Bir dönem canli yasamin [&hellip]
CHP Izmir Milletvekili Rahmi Askin Türeli, kirliligin en üst düzeyde oldugu Küçük Menderes Nehri ile onu besleyen önemli akarsulardan Fetrek Çayi’ndaki kirlenmenin nedenlerinin amaciyla TBMM’de arastirma komisyonu kurulmasini istedi.
TORBALI’NIN en önemli sorunlarindan biri olan Fetrek Çayi’ndaki kirlilik ve çevreye etkileri uzun yilardir ilçede tartisilmasina ragmen bir türlü “islah” çalismasi baslatilamadi. Bir dönem canli yasamin oldugu Fetrek ve Moskof çaylarinda artan kirlilik bu çaylarla beslenen Küçük Menderes’teki kirliligi de artiriyor. CHP Izmir Milletvekili Rahmi Askin Türeli, kirliligin en üst düzeyde oldugu Küçük Menderes Nehri ile onu besleyen önemli akarsulardan Fetrek Çayi’ndaki kirlenmenin nedenlerinin amaciyla TBMM’de arastirma komisyonu kurulmasini istedi.Türeli, TBMM Baskanligi’na sundugu arastirma önergesinin gerekçesinde, 175 kilometre yol kat eden Küçük Menderes Nehri’nin, debisine drene edilen sanayi atiklari ve kanalizasyon nedeniyle adeta bir zehir nehrine dönüsmüs durumda olduguna dikkati çekti.
TOPRAK DA KIRLENIYOR
CHP’li vekil nehre iliskin hazirlanan bilimsel raporlarin tümünde, “kirliligin en üst düzeyde oldugu” ve “nehir suyundaki agir metallerin üst sinirda bulundugu” ifadelerine yer verildigine isaret eden Türeli, sunlari kaydetti: “Küçük Menderes Nehri’nin, sulama kaynagi olarak kullanildigi tarim alanlarinda verimlilik giderek düsmekte, nehir suyunun içerdigi agir metaller nedeniyle toprak kirlenmektedir. Bilindigi gibi toksik maddelerle kirlenmis toprakta yetisen ürünler vatandaslarin sagligi açisindan çesitli riskler barindirabilmektedir.” ifadelerine yer verdi.Türeli, Küçük Menderes Nehri’nin kirlilikten kurtarilmasi amaciyla 2011 yilinda hazirlanan, “Küçük Menderes Havzasi Koruma Eylem Plani”na göre, Izmir ve Aydin çevresindeki illerde aritma tesisi olmayan yerlere tesislerin kurulmasinin, aritma tesisleri olanlarin da yetersiz kalan yerlerinde iyilestirmeler yapilmasinin öngörüldügünü hatirlatti.
FETREK ÇAYI ZEHIRLIYOR
Türeli, Küçük Menderes’i besleyen önemli su kaynaklarindan olan Torbali ilçesinden geçen Fetrek Çayi’nin da bölgenin bir diger sorunlu akarsuyu oldugunu ifade etti.Fetrek Çayi’nin, etrafinda kurulu bulunan mermer fabrikalari ve diger sanayi tesislerinin kimyasal atiklarini drene etmesi nedeniyle adeta bembeyaz aktigini vurgulayan Türeli, gerekçede su ifadelere yer verdi: “Söz konusu çayin geçtigi bölgede yeralti sularinin ve topragin toksik atiklara bulandigi çesitli üniversiteler tarafindan hazirlanan bilimsel raporlarla ortaya konulmustur. Bu nedenle, bölgedeki kuyu ve artezyenlerden yapilan sulamalar tarim alanlarinda kimyasal zehirlenmelere neden olmakta, bu tarim alanlarindan yetisen ürünleri tüketen vatandasin sagligi da tehlikeye atilmaktadir. Ayrica, Fetrek Çayi’nin akittigi kirli sudan kaynaklanan kötü kokular da çevreye rahatsizlik vermektedir.Bu çerçevede, Küçük Menderes Nehri ve Fetrek Çayi’ndaki kirlenmenin nedenlerinin arastirilmasi ve bu kapsamda olusturulmasi gereken politikalarin ve alinmasi gereken önlemlerin belirlenmesi amaciyla Anayasa’nin 98. ve Meclis Iç Tüzügü’nün 104 ve 105. maddeleri geregince Meclis arastirmasi açilmasini saygilarimizla arz ve teklif ederiz.” HABER MERKEZI