Büyük Torbalı

HERKESİN YEMEK SAATİ BİR DEĞİL

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
HERKESİN YEMEK SAATİ BİR DEĞİL
98 Görüntüleme
28 Haziran 2016 - 8:33
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

 

Büyüme, gelişme ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için hayat boyu beslenmeye ihtiyaç duyarız. Durum böyle olunca da beslenme konusunda herkesin bir ilgisi ve fikri oluyor. Özellikle televizyon, gazete ve kitaplarda beslenme konusunda uzman olan, olmayan herkesin düşünceleri yer alıyor ve doğru-yanlış birçok bilgi paylaşılıyor. Bu yüzden de bilimsel olmayan hatta uygulanabilirliği de zor olan çok fazla yanlış bilgi var ortalıkta. Akşam 17.00’den sonra bir şey yemeyin efsanesi de bunlardan biri. Bu ve bunun gibi hurafelerin sağlıklı beslenmek isteyen ve sağlıklı kilo vermek isteyen kişilerin işlerini zorlaştırdığı kanaatindeyim. Herkesin yaşam şartları bir olmadığı gibi herkesin yemek saatleri de bir olamaz. Akşam yemeğinin saatini iş veya okul çıkış saatleri, çalışma şartları, trafik, eve varış, misafir, toplantı, mesai, gece yatış saati gibi birçok etmen etkileyebilir bu nedenle insanlara “18.00’den sonra yemeyin” demek çokta sürdürülebilir bir durum değildir.

NE ZAMAN YEDİĞİNİZDEN ÇOK, NE YEDİĞİNİZ ÖNEMLİ

Yediğiniz besinin içeriği o besini yediğiniz saatten daha önemlidir. Tabiî ki saatte önemlidir yatmaya yakın ağır bir öğün yapmak ve bunu alışkanlık haline getirmek kilo almanıza ve sağlığınızın bozulmasına sebep olabilir. Ama aynı şekilde gün içerisinde ihtiyacınızdan çok fazla enerji içeren tercihler yaptığınızda da kilo almanız kaçınılmazdır. Sabah düşük kaloride olan bir besin gece yediğinizde 2-3 kat daha fazla kalori içeren bir besine dönüşmez. Sağlıklı olmak ve kolay kilo kontrolü için önemli olan günün herhangi bir saatinde ve akşam otururken aşırı yağ ve basit karbonhidrat içeren besinler tüketmemektir. Yani gün boyu sağlıklı tercihler yapılmalı, yeterli ve dengeli beslenilmelidir. Fakat herhangi bir hastalık riski oluşturmaması için akşam yemeği yatmadan 4-5 saat kadar önce tüketilebilir.

Geceler uzun olunca televizyon bilgisayar karşısında otururken bir şeyler atıştırmaya ihtiyaç duyabiliyoruz. Bu durumda yatmadan 2-3 saat kadar önce bir ara öğün yapabiliriz. Akşam yemeğini olması gerekenden de erken saatlerde yapmak zorundaysak bu ara öğünlerin sayısı ikiye çıkabilir. Fakat bu ara öğünlerde abur cubur yerine sağlıklı tercihler yapmak ve porsiyonları abartmamak önemli. Bu besinler ve tüketilmesi güvenli miktarlar da herkes için aynı değil. Siz de yaşam tarzınıza, yaşınıza, boy ve kilonuza uygun besinleri ve miktarlarını öğrenmek isterseniz bir beslenme uzmanından yardım alabilirsiniz.

Ne yediğiniz önemli dedik ya işte bu noktada akşam yemeğinizin içeriği devreye giriyor. Daha uzun süre tok kalmak ve gece atıştırmalarının önlemek veya azaltmak adına, akşam yemeğinde tam tahıllı besinler, sebzeler, kuru baklagiller gibi lifli besinleri tercih edebilirsiniz. Yine az yağlı yoğurt ya da ızgara, fırında veya haşlama yöntemleriyle pişirilmiş, et-tavuk-balık gibi protein içeren besinleri tercih etmek sizi daha uzun süre tok tutacaktır.

Akşam yemeğinde yaptığınız sağlıklı tercihler uzun süre tok kalmanızı sağlarken, yapacağınız yanlış tercihler kısa sürede acıkmanıza neden olur. Akşam yemeğinde fast-food tercih etmek, gazlı içecekler içmek ve yemekten hemen sonra baklavalar, künefeler yemek gibi..

SONUÇ OLARAK;

Ne yediğimiz sadece gece değil tüm gün önemlidir. Dengeli bir beslenme düzenini tüm güne yaymak sağlıklı ve formda bir yaşam için gereklidir.

Akşam yemeğinde sofraya daha makul bir açlıkla oturmak için ikindi vaktinde yani akşam yemeğinden 2-3 saat kadar önce bir ara öğün yapabilirsiniz.

Yediğimiz yiyeceklere sadece kalori gözüyle bakıp buna göre değerlendirmeyi doğru bulmuyorum ama şu da bir gerçek ki; aldığımız enerji, harcadığımız enerjiden fazla olmadığı sürece kilo almayız. Tabiî ki bu direk yiyip yatmanın sağlığımıza bir zarar vermeyeceği anlamına gelmez. Bu nedenle yatış saatinden 4-5 saat kadar önce akşam yemeği, yatmadan 2-3 saat kadar önce de ara öğün yapılabilir.

Ara öğünde meyve, süt, kuruyemiş yiyebilirsiniz. Fakat bu besinlerin enerjileri yüksektir bu nedenle tükettiğiniz miktarlar önemli ve kişiye özeldir!

Unutmayın kilo vermek için sihirli bir saat veya mucize bir besin yoktur! Tamamen size özel planlanan bir beslenme programını uyguladığınızda, mucizelere ihtiyacınız kalmayacaktır.

Sağlıklı günler dilerim.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web