Büyük Torbalı

Karpuz ekiminde farklı yöntem

İlçede karpuz fidelerinin ekimine başlandı. Arazilerde bu sezon naylon üstü üretimle karpuz ekimi yapan üreticiler bu yöntemle daha fazla verim almayı hedefliyor.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Karpuz ekiminde farklı yöntem
264 Görüntüleme
09 Mart 2019 - 10:14
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

GENİŞ ve bereketli topraklara sahip Torbalı’da  kış mahsullerinde hasat işleminde  büyük oranda sona yaklaşıldı. Arazilerindeki kış mahsullerinin hasadını bitiren üreticiler yaz sebze ve meyveleri için arazilerini hazırlamaya başladı. İlçede en fazla üretilen ürünlerin başında gelen karpuz ekimine başlandı. Torbalılı üreticiler yaz için toprak üstü naylonlama yöntemine sarılacak. Birçok tarlada görülen bu sistem ile ürünler 3 kat daha verimli olacak. Rekor üretim hedefleyen bilinçli üretici naylonla hedef büyüttü.

MAKİNE İLE EKİM YAPILIYOR

Geçtiğimiz yıl üreticisinin beklediği kazancı sağlayamayan karpuz ekiminde bu yıl farklı bir yol izleniyor. Üreticiler ekim sırasında fide kaybı vermemek için makine yardımıyla karpuz ekimine başladı. Traktörlere bağlanan makine ile karpuz fidesi dikelecek olan yerler sıralar halinde naylon kaplama yapılıyor. Makine ekim yapılacak yere naylon kaplama yaparken ayrıca damla su sistemi borusunu da döşüyor. Tarım işçileri de dikim için hazırlanan yerlerdeki naylonları da küçük delikler açarak karpuz fidelerini dikiyor. Naylon üstü ekim olarak bilinen ekim şekliyle hasatta verim düşüklüğünün önüne geçiliyor.

VERİM ARTIYOR

Naylon üstü dikim ilçede son yıllarda yaygınlaşmaya başladı. Makine kullanılarak yapılan ekim şekli ilçede karpuz üreticilerin ekim sırasında en çok tercih ettikleri yöntemlerin başında gelen geliyor.

Torbalı’da kavun ve karpuz yetiştiren çiftçiler, naylon üstü üretim modeli ile daha hızlı bir şekilde verim alıyor. Naylon üstü kavun-karpuz yetiştiren çiftçi, elde ettikleri başarılı sonuçlarla dikkat çekiyor. Bu sistem sayesinde ürün daha hızlı yetişiyor. Kök, naylonun içinde olması nedeniyle sıcaklık üç kat artıyor. Bu da gelişimi hızlandırıyor. 1,5 ay önce toprakla buluşan kavun tohumları meyve vermeye başlıyor.

İŞÇİ MALİYETİNİ AZALTIYOR

Toprak üstü naylonlama ile ilgili bilgi veren üreticilerden Ahmet Şen, “Ben bu yıl tarlama biber ekeceğim. Onun için toprak üstü naylonlama yöntemini kullanacağım. Bu yöntem ile bu tarlaya ekilecek biber diğer topraklardakinden yaklaşık 20 gün önce hasat edilecek. Ayrıca burada verim daha fazla olacak. Normal tarladan bir alınıyorsa bu yöntem ile bu tarladan 3 alınacak. Ayrıca zararlı otlara karşı da koruyucudur. Zararlı otların çıkmaması hem işçi maliyetimizin önüne geçiyor hem de zararı en aza indiriyor. Bu yöntemi her yıl uygulamaya özen göstereceğiz. Biberden, kavuna, karpuzdan çileğe kadar birçok üründe bu yöntem kullanılabilir” şeklinde konuştu

YASİN GÜLCÜ

 

 

 

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web