Özel Medifema Hastanesi, “4 Subat Dünya Kanser Günü” nedeniyle dün bir basin toplantisi düzenledi. Kanser hastaliklari hakkinda toplanti düzenleyen doktorlar kendi alanlarinda kamuoyuna bilgi verdi
TORBALI Özel Medifema Hastanesi Bashekimi Fatih Inmez ve ekibi “4 Subat Dünya Kanser Günü” nedeniyle basin toplantisi düzenledi. Dün gerçeklesen basin toplantisina Özel Medifema Hastanesi Bashekimi Dr. Fatih Inmez, Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Prof. Dr. Sükrü Tanzer Çoksenim, Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Ömer Gündogan, Gastroenteroloji Uzmani Dr. Ergün Akün ve Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Bülent Pismisoglu basin mensuplarinin karsisina çikti. “4 Subat Dünya Kanser Günü” nedeniyle burada toplandiklarini belirten Inmez kisa bir konusma yapti. Türkiye’de 170 bin insanin kanser olduguna dikkat çekerek özellikle kadinlarin farkli nedenlerde kansere yakalandigini ifade etti ve “Medifema Hastanesi olarak kanser hastaliklarinin nasil yayildigini ekibimiz ile arastiriyoruz” dedi.
KADINLARDA KANSER ÇESIDI
Basin toplantisinda yer alan Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Prof. Dr. Sükrü Tanzer Çoksenim, kadinlar üzerindeki kanser çesitlerine dikkat çekti. Çoksenim, “Türkiye genelinde ve bölgemizde kadinlar üzerindeki kanser hastaliklari hizla artiyor. Kadinlar arasinda rahim, bacak kanseri, rahim agzi, rahim ve yumurtalik kanser türleri kadinlarda görülüyor. Hemen hemen her yasta kanserlere rastlamak mümkün. Rahim kanseri ise 55-65 yaslar arasinda olusuyor. Diger kanser türleri ise 40’li yaslarda ortaya çikiyor. Ayrica diger önemli konu ise genç kizlarda görülen düzensiz kanamalar ciddi hastaliklara yol açmasi. Bu konuyu hiç kimse aksatmasin. Bu durumda Hastaneye gidip sikâyetlerini bildirsin. Herkes kanser riski tasiyor. Bunu unutmayiniz” dedi.
ERKEKLERDE KARACIGER KANSERI
Gögüs Hastaliklari Uzmani Dr. Bülent Pismisoglu, gögüs kanserleri hakkinda bilgi verdi. “Gögüs kanseri bayanlarda sik sik görülen bir hastaliktir. Bu konuda bayanlar dikkatli olmalidir. Gögüste küçük bir agrinin ya da zaman zaman olusan agrilarin, ‘Küçük bir agri geçer gider’ diye ihmal etmemesi gerekiyor. Yasanan en ufak bir belirtide hastaneye gidip muayene olmalari gerekiyor. Memede görülen bazi örnekler ise söyle; sertlesme, deride tahris olmasi, kalinlasmasi ve akintilar gibi örneklerin olmasi riskli bir durumdur. Kadinlarin bu tür durumda hastanelere gitmesi gerekiyor. Erken teshis daima çok önemlidir” diye konustu. Ayrica akciger kanserine de deginen Pismisoglu, “Akciger kanserine günümüzde sik sik rastlaniyor. Sigara salgininin fazla olmasi akciger kanserinin artmasina neden oluyor. Her yil bu sayi artiyor. Hekim olarak sigara içilmemesini destekliyoruz. En çok rastlanan kanserler arasinda karaciger yer aliyor. Özellikle erkeklerde görülüyor” ifadesini kullandi.
KANSER CINSIYET AYRIMI YAPMAZ
Yapilan açiklama sonrasinda Genel Cerrahi Uzmani Op. Dr. Ömer Gündogan açiklama yapti. “Kanserler ile ilgili genel istatistikler elimizde bulunuyor. Türkiye’de 2008 yilinda kanser hasta orani yaklasik 250 bin kiside tespit edildi. Özellikle erkeklerde prostat, akciger, mesane ve girtlak gibi siralanirken, kadinlarda meme, akciger, tiroit kalin ve kolon (bagirsak) seklinde siralaniyor. Kanser cinsiyet ayrimi yapmaz.40 yas öncesi erken tani çok önemli. Erken teshis hayat kurtarir” seklinde konustu.