Büyük Torbalı

Müteahhitlerin keyfi yok!

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Müteahhitlerin keyfi yok!
689 Görüntüleme
11 Haziran 2022 - 17:00
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Son aylarda konuta talep artıyor. Fakat inşaat maliyetlerinin aşırı artması müteahhitlerin yeni projelere başlamasına engel oluyor. Vatandaşlar, fiyatların yükselmesine rağmen yatırımda güvenli liman olarak konutu tercih ediyor. Artan taleple birlikte konut stokları erirken, müteahhitler inşaat girdi mali­yetlerinin yükselmesi nedeniyle yeni projelerini erteliyor

Türkiye’de konut satışları yıla hızlı başladı. Konuta olan talepte geçen yılın aynı dönemine göre ciddi bir artış yaşandı. Müteahhitler, bu talebin konut fiyatlarının önümüzdeki süreçte daha fazla artacağı yönündeki beklentiden dolayı olduğunu söylüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde açıkladığı konut destek paketleri, talebi daha da artırdı. İzmir’deki sektör temsilcileri, açıklanan paketin etkilerinin önümüzdeki aylarda görüleceğini belirtti. Ancak satışlardaki bu pozitif havaya rağmen inşaat maliyetlerinde yıllık bazda yüzde 100’leri geçen artışlar sektörün hala en büyük sıkıntısı.

KONUTA TALEP ARTTI

Türkiye genelinde konut satışları nisanda yıllık bazda yüzde 38 artışla 134 bin 170 oldu. Bursa’da ise satışlar geçen yılın aynı ayına göre yüzde 39,7 artarak 4 bin 851 olarak kayıtlara geçti. Türkiye genelinde konut satışları nisanda geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 38,8 artarak 133 bin 58 oldu. Nisanda satılan konut sayısı mart ayına göre ise yüzde 0,8 düştü. Martta 134 bin 170 konut satılmıştı. Bursa’da ise konut satışları nisanda geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 39,7 artarak 4 bin 851 oldu. Nisanda satılan konut sayısı mart ayına göre ise yüzde 1,3 düştü. Martta 4 bin 918 olmuştu. Bursa bu rakamla İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’nın ardından nisan ayında en fazla konutun satıldığı 5’inci il oldu. Bir önceki ay ülke genelinde yabancıya yapılan konut satışlarında da yüzde 58 artış yaşandı. Bursa’da ise bu artış yüzde 20,6 oranında gerçekleşti.

“10 YILLIK 0,99 FAİZ ORANIYLA KREDİ İMKANI GÜZEL BİR FIRSAT”

Sektör hakkında bilgi veren Mustafa Andıç, yatırımların daraldığını vurgulasa da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı konut alım-satım paketini olumlu karşıladıklarını belirtti. Andıç,  “Bizim de yıllardır konut kredi faizlerinin psikolojik eşik olan yüzde 1’in altında olması, desteklerin ilk defa konut alanlara ve sıfır gayrimenkullere uygulanması konusunda taleplerimiz vardı. Ancak farklı bir pencereden baktığımızda ise açıklanan paketin büyük bir fayda ve satışlarda yüksek oranda artış getirmesini beklemiyoruz. Çünkü vatandaşımızın alım gücü azalmış durumda. 10 yıllık 0,99 faiz oranıyla kredi imkanı güzel bir fırsat. Ama alım gücü olmayınca bu oran 0,5 de olsa insanların borç­lanma gücü azalıyor. Biz konut satışlarında KDV indirimi beklerken, yüzde 7 bir artış oldu. Bu da fiyatlara olumsuz yansıyacaktır. Bizim talebimiz hem inşaat girdilerinde yüzde 8 KDV uy­gulanması hem de müteahhitlik sektörünün standart olarak yüzde 8 KDV ile fatura kesme­siydi. Böylece KDV iadeleri ortadan kal­kacak, kamunun iş yükü azalacak ve hem de malzeme fiyatlarında yüzde 10’luk KDV indirimi sektöre olumlu yansıyacaktı. Maliyet artışları nedeniyle konut fiyatlarının artması çok normal. Müteahhitler her gün girdi maliyetlerinin artması nedeniyle rutin ve fiyat ayarlaması yapmaya çalışıyor.

“İNŞAAT GİRDİ MALİYETLERİNDEKİ ARTIŞ SEKTÖRÜMÜZÜ ÇOK OLUMSUZ ETKİLİYOR”

İnşaat girdi maliyetlerindeki artış sektörümüzü çok olumsuz etkiliyor. Bir projeye başlarken maliyetleri hesaplayamıyorsunuz. Dolayısıyla maliyetlerini hesaplayamadığımız bir üretimin fiyatlan­dırmasını da yapamıyorsunuz. Müteahhitlik firmalarının sermaye ihtiyacı artarak devam ediyor. Son 3 senede girdi maliyetlerinde yüzde 300’e yakın bir artışın olması çok ciddi bir sermaye ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Fiyatların artış eğiliminin devam etmesi ve ciddi blok zamların gelmesi nedeniyle önlerini göremeyen müteahhitlik sektörü temsilcileri de yatırımlarını daraltıyor ya da beklemeye geçiyor. Bugün baktığınızda ülke ihtiyacı­nın yüzde 50’si kadar konut üretiliyor. Bunun olumsuz etkileri de kiralarda olacak. Konut stoklarının azalması ve yeni projelere başlanmaması nedeniyle sektörümüz hacim olarak daralacak. Sektör temsilcileri belki başka alanlara yönelecekler. Çünkü müteahhitlik, yüklü mik­tarda sermaye gerektiren bir sektör. İçinde bulunduğu­muz ortamda kimse bu kadar yüksek sermayeyi riske atmak istemiyor. Bu noktada sektörümüzün daralması çok ciddi bir işsizlik oluşturacak.” İfadelerini kullandı.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web