Büyük Torbalı

ÖĞLE YEMEĞİNDE NE YESEK?

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
ÖĞLE YEMEĞİNDE NE YESEK?
Esra Gençay( esragencay@buyuktorbali.com )
630 Görüntüleme
18 Kasım 2015 - 8:29
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Geçtiğimiz Çarşamba kahvaltının sağlıklı bir yaşam için ne kadar önemli olduğundan, kahvaltı atlandığında diğer öğünde porsiyon kontrolünün kaybedildiğinden bahsetmiştim. Aslında aynı durum tüm öğünler için geçerli. Genel olarak yapılan hatalardan biri kahvaltıyı geç saatlerde yapıp öğle yemeğini atlamak. Maalesef bu durum akşam yemeğinde sofraya daha aç oturmanıza dolayısıyla da ihtiyacınızdan fazlasını yemenize sebep olur. Doğru tercihlerden oluşan bir öğle yemeği diğer öğünde porsiyon kontrolü yapmanızı kolaylaştırır, ayrıca gece atıştırmalarınızı azaltarak bel çevresi yağlanmasını önler.

Öğle saatlerinde iş yerinde olan bireyler çoğu zaman öğle yemeği konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Sürekli dışarıdan yeseler bir dert yemeyip abur cuburla geçiştirseler ayrı bir dert. Eğer sizde bu konuda sıkıntı yaşayanlardansanız mümkünse yiyeceklerinizi evinizde hazırlayın ve yanınızda götürün. Hem bunun için her zaman çok vakit harcamanıza gerek yok. Yanınıza alacağınız yemek akşam yemeğinizden artan bir sebze yemeği olabilir, tam tahıllı ekmeklerle hazırladığınız bir tost olabilir, buğday veya baklagil salataları olabilir. Yeter ki sefer taslarınızı sağlıkla doldurun. Hem gerçekten ne yediğinizi bilirsiniz hem de sağlığınızı ve formumuzu bozacak abur cubur veya fast-food tarzı besinlere bağımlı olmaktan kurtulursunuz.

Çalışma şartları nedeniyle bu imkanı olmayanlardansanız, sizde dışarı da sunulan her şeyi tamamıyla kabul etmek zorunda değilsiniz. Örneğin dışarıda dürüm döner veya İskender yiyecekseniz üzerine eklenen sosları istemeyin. Hamburger menü yiyeceğinizde hamburger ekmekleri ve köftesi zaten sizin için yeterli olacaktır içerisine ekstra soslar ekletmenize gerek yok ayrıca yanındaki patates cipsini de menüde var diye yemek zorunda değilsiniz. Köfte ekmek yiyeceğinizde ekmeğinizin daha küçük ve bol yeşillikli olmasını rica edebilirsiniz. Lahmacun yiyecekseniz önce bir kase çorba içip lahmacununuzu en azından bir tane eksik yiyebilirsiniz. Olaya bu açıdan bakınca kendinize göre daha birçok çözüm bulabilirsiniz.

Öğünlerle birlikte içecek tüketimini çok önermiyorum. Daha yavaş ve bolca çiğneyerek yerseniz zaten yediklerinizi daha kolay sindirirsiniz ve daha kısa sürede doyarsınız ama yemeklerin yanında içecek içmeden yapamam diyenlerdenseniz tercihiniz ayrandan yana olsun..

İş yerinde yemekhane bulunanlar biraz daha şanslılar. Eğer o gruptaysanız sizde kendinizi size sunulan her şeyi yemeye mecbur hissetmeyin. Örneğin ekmekle yemeyi sevdiğiniz bir yemek varsa menüdeki pilav, makarna veya patates kızartması gibi yemekleri tabağınıza almayın ya da miktarını daha az alın. Toplu üretim yapılan yerlerde yemekler genelde biraz daha yağlı olur ve bu yağın çoğunluğu yemeğin suyunda birikir. Bu yüzden yemeği servis edenlerden sulu yemeklerin suyundan katmamalarını rica edebilirsiniz. İsterseniz o yemeği çatalla yiyebilirsiniz bu şekilde hem daha yavaş yersiniz hem de daha az yağ tüketmiş olursunuz.

Bir de evde olsalar da kahvaltıyı geç yapıp öğle yemeğini tamamen hayatından çıkaranlar var! Bu da beslenmede yapılan en büyük yanlışlardan.. Çünkü günlük iki öğün beslenmek uzun süreli açlığa neden olacağından ani kan şekeri düşüşleri ile açlık ataklarına ve bir öğünde ihtiyacınızdan daha fazlasını yiyerek midenizin daha çok yorulmasına neden olur. Az az sık sık beslenme ise kan şekerini dengede tutar ve ani düşüşleri önler. Kilo kontrolünü sağlamak ve diyabetten korunmak için kesinlikle öğle yemeğini de atlamayın!

Sağlıklı bir öğle yemeği için tabiî ki etiniz,sebzeniz,yoğurdunuz ve ekmeğinizle yeterli ve dengeli bir öğün yapmanız en doğrusu.. Ama çeşitli bahanelerle bu şekilde kendim için sofra hazırlamam zor diyenlerdenseniz öğün geçiştirmek yerine pratik, sağlıklı ve doyurucu tercihler yapabilirsiniz. Makarna veya bulgur pilavı yapacaksanız domates veya yoğurtla birlikte tüketebilirsiniz. Sadece çorba yapıp tam tahıllı ekmek ve 1 bardak ayranla birlikte tüketebilirsiniz. Sebzeli omlet yapmakta oldukça pratik ve besleyici bir tercih olur.

Yapılan bir diğer hata öğleden sonra bir yere gidilecekse öğle yemeğini atlamak..Bu durumda öğle yemeğini atlamanız gideceğiniz yerde muhtemelen hamur işiyle doldurulmuş ikram tabağını silip süpürmenize neden olur. Gideceğiniz yerde daha kontrollü beslenmek adına gitmeden önce 1 kase çorbaya 2-3 kaşık yulaf karıştırabilir veya bir dilim ekmekle birlikte tüketebilirsiniz. Ayrıca bir kase tarçınlı-meyveli yoğurt tüketmekte oldukça tok tutar.

Fit Not: Yemekten yarım saat kadar önce 1-2 bardak su içmek o öğünde daha az yemenize yardımcı olacaktır.

Sağlıklı ve formda günler dilerim.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web