Büyük Torbalı

Okulda başarılı olmak için ne yapmak gerek?

Birçok öğrenci için okulda başarılı olmak çok önemlidir. Sınavlardan alınacak yüksek notlar öğrencilerin hayallarini süsler.  Bazıları bu hedeflerine ulaşabilirken, bazıları için bu mümkün olmaz. Peki başarı nasıl gelir?

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Okulda başarılı olmak için ne yapmak gerek?
Gökçe SERTCAN( g.sertcan@buyuktorbali.com )
315 Görüntüleme
27 Ekim 2017 - 10:11
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Daha zeki kişiler mi daha başarılı olurlar; başka bir deyişle, başarı öğrencinin o dersle ilgili yeteneği ile mi ilgilidir? Yoksa başarı çok çalışarak mı gelir?

Son zamanlarda konuyla ilgili yapılan araştırmalar göstermektedir ki; akademik başarının yalnızca %20’si o dersle ilgili yetenekten kaynaklanır. Geriye kalan % 80’lik oran ise yetenek dışındaki etkenlerle ilişkilidir. Peki bu ne anlama gelir?

Başarı, çok sayıda değişkenden etkilenir. Öğrencinin evin içinde ders çalıştığı atmosfer, evdeki huzursuzluklar, ders çalışma ortamı, araç gereç yeterliliği, belirli bir plan dahilinde çalışıp/çalışmaması, ailenin öğrencinin akademik gelişimine bakışı, başarıyı olumlayışı, verimli ders çalışma yöntemlerinin neler olduğunun bilmesi ve bunları uygulanması,  sınav kaygısı gibi pek çok etmen başarıyı çok güçlü bir biçimde etkiler.

Sevgili Öğrenciler…

Evdeki huzursuzluklardan mı etkileniyorsunuz? Aile içi çatışmalar nedeniyle evde ve okulda derse odaklanmakta sorunlar yaşıyor olabilirsiniz. Unutmayın, her sorunu çözebilmeniz mümkün değildir. Hedeflerinize ulaşabilmek için, kendi güvenli ortamınızı yaratıp çalışmaya devam etmeniz gerekir.

Aileniz ders durumunuzla yeterince ilgilenmiyor olabilir. Başarılı olabilmek için aile desteği çok önemlidir. Ama unutmayın… Başarılı olmak aileniz için değil, kendiniz için yapacağınız bir şeydir. Çalışkan bir öğrenci hedeflerine ulaşabilir… Hedeflerine ulaşmak öncelikle insanın kendisine mutluluk ve doyum verir.

Verimli ders çalışma yöntemlerini yeterince biliyor musunuz? İyi bir çalışma ortamı nasıl olmalıdır? Çalışma masasında neler olmalı, neler olmamalıdır? İdeal ders çalışma süresi ne kadardır? Konu tekrarı nasıl yapılır? Sınav öncesinde nasıl çalışılmalıdır? Bu soruların cevaplarını bilmeniz, ders çalıştığınız sürenin verimini ve kalitesini belirler. Araştırmak, konuya hakim olan büyüklerinizden ve öğretmenlerinizden yardım almanız gerekebilir.

Bilmek yetmez… Bildiklerinizi uyguluyor musunuz? “Başarılı olmak için her gün konu tekrarı yapmalıyım… “ “Sınavlara bir hafta kala çalışmaya başlamanın kaygımı artırmak dışında faydası olmaz.” “Derste ders dışında başka şeylerle uğraşırsam asla başarılı olamam…” Bütün öğrenciler bunları bildiklerini söylerler. Fakat bildiklerini uygulama konusunda eşit başarı göstermezler.

Çalışma isteğiniz var mı? Yoksa; “Nasıl olsa başaramayacağım” diye düşündüğüm için ders çalışmıyor musunuz? ”Ben bu dersi anlamıyorum” diye geri çekilmek size yarar sağlayan bir davranış değildir. Öğrenilmiş çaresizlik hastalığına yakalanmış olabilirsiniz. Size acil vitamin takviyesi gerek… Bir derse özel bir yeteneğiniz olmasa da o ders için yeteri kadar çaba gösterirseniz başarılı olabilirsiniz. Biraz güvene, biraz mantıklı düşünceye, biraz desteğe ve farklı deneyimlere ihtiyacınız var! (Farklı çalışma metodu uyguladığınız bir derste aldığınız güzel bir not gibi…J)

Ödev olmadığında da tekrar yapıyor musunuz? Öğrencilerin yaptığı en büyük yanlışlardan biri… “Ödevim yoksa ders çalışmaya gerek yok…” Ödev ve konu tekrarı birbiri ile hiç ilişkisi olmayan şeylerdir. Ödev genellikle yalnızca bir konuyu pekiştirmek için alıştırma amaçlı verilirken, konu tekrarı öğrendiklerinizi uzun süreli hafızanıza kayıt etmek için yapılır. Konu tekrarı öğrendiklerinizi kalıcı hale getirir.

Sınıf ortamı ders dinlemek için uygun mu? Söz almadan konuşanlar… Ders dışında başka şeylerle ilgilenenler… Teneffüste yapılması gerekenleri derste yapanlar… Evet, bu davranışlar öğrenmeyi ve başarıyı engeller. Ama unutmayın… Sınıf ortamınızda bu sorunlar varsa bile siz öğretmeninize odaklanmaya devam etmelisiniz… Ders dinlemek ve başarılı olmak en doğal hakkınızdır. Kimsenin elinizden almasına izin vermeyin.

Yoksa siz; “Sınava kadar çok iyiyim, ama sınav anında bütün bildiklerimi unutuyorum” diyenlerden misiniz? Böyle düşünen öğrenciler çoğunlukla iki olasılığı yaşıyorlardır; sınav kaygısı denen sorunu yaşıyor olabilirler, ya da; düzenli konu tekrarı yapmadıkları için uzun süreli hafızaya aktaramadıkları bilgiler nedeniyle başarısız olabilirler. Birinci durumda sınav kaygısı ile ilgili yardım almak, ikinci durumdaysa düzenli çalışma alışkanlığını edinmek yardımcı olacaktır.

Öğretmenlerinize soru sormak sizin için utanılacak bir şey mi? Bilmediklerinizi öğrenmek için okuldasınız. Bir şey aklınıza takıldığında ve onu öğretmeninize soramadığınızda yeni konulara dikkatinizi veremezsiniz. Öğretmenleriniz dersle ilgili anlamadıklarınızı onlara sorduğunuz için size kızmazlar. Uygun bir zamanda size onu anlatmaya çalışırlar.

Ders içinde öğretmeninizi en etkin bir biçimde dinliyor musunuz? İşte başarının en önemli sırrı… Ders içinde öğretmenini en iyi dinleyenler ve gerekli notları alanlar, başarı konusunda her zaman bir adım önde yer alırlar. Ders içinde üzerinde durulan önemli konular, evde neleri yapacağınız tekrar edeceğinizi size söyler.

Siz başarılı olmayı yeter ki isteyin… Öğretmenleriniz ve aileniz sizi bu konuda mutlaka destekleyecektir. Hepinize verimli çalışmalar dilerim…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web