REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
REKLAM ALANI

(160x600px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Büyük Torbalı

REKLAM ALANI

(980x100px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Pnömoni (Zatüre)

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Pnömoni (Zatüre)
391 Görüntüleme
16 Eylül 2010 - 22:00
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

AKCIGERIN iltihaplanmasina verilen isim-dir. Öksürük, balgam tükürme, ates, halsizlik baslica bulgularidir. Hastalik plevra adi veri-len ciger zarina kadar ulastiysa nefes alip ver-mekle artan bir yan agrisina neden olabilir. Bazen hastalik ciger zarinda yayilip cigerin zarinin 2 parçasi arasinda iltihapli su toplan-masina neden olabilir.
Iltihaplanmaya neden olan mikrobun alindigi ortama göre toplum kökenli ve hastane kö-kenli olmak üzere ikiye ayrilir. Toplum kö-kenli zatürenin tedavisi daha kolayken hasta-ne ortaminda bulunan mikroplarin birçok ila-ca direnç göstermesi nedeniyle tedavisi biraz daha zor olup birkaç ilacin bir arada kullanil-masini gerektirebilir.
Yine iltihaplanmanin akcigerdeki yerlesimine göre de zatüre siniflamasi yapilmakta ve buna göre de mikrobun cinsi tahmin edilebilmekte-dir.

Hastaligin 4 evresi vardir:
1) Konjesyon(göllenme) dönemi: Mikrobun akciger dokusuna yerlestikten sonra hava alis-verisinin oldugu hava keseciklerine iltihapli sivi sizar
2) Kirmizi hepatizasyon dönemi: Hava kese-ciklerine sizan sivi katilasir ve akciger kara-ciger gibi bir görünüm alir
3) Gri hepatizasyon dönemi: Akcigerin rengi açilmaya baslar
4) Rezolüsyon dönemi: Hava keseciklerinin içindeki iltihapli sivi vücut tarafindan uzak-lastirilir ve akciger eski gözenekli halini alir.

Öksürük, balgam ates gibi yakinmalari olan hastalar gögüs hastaliklari uzmanina basvur-malidir. Muayene bulgulari ile zatüreden süp-helenen hekim bunu akciger filmi ile destek-leyecektir. Hastanin durumuna göre, altta ya-tan seker hastaligi, böbrek yetmezligi, kanser gibi riski artiran bir hastalik, ileri yas, genel durum kötülügü gibi durumlarda hastalik has-tanede yatirilarak tedavi edilirken, diger du-rumlarda ayaktan tedavi edilebilir.
Özellikle ayaktan hastalarda mikrop cinsinin belirlenmesine yönelik tetkiklere gerek yok-tur ve en sik görülen mikroplara karsi tedavi düzenlenir. Ancak hastane yatisina karar veri-len hastalarda balgamda mikrop üretme tek-nikleri, kanda mikrop arama teknikleri kulla-nilabilir. Gerek görülen hastalarda bronkos-kopi denilen cihaz yardimiyla hastalikli böl-geden balgam alinip tahlil yapilabilir. Ancak en gelismis merkezlerde bile ancak hastalarin %50 sinde hastaliga neden olan mikrobun tam bir tiplendirmesi yapilabilmektedir. Tip-lendirme yapilabilenlerde bu mikroba yöne-lik, yapilamayanlarda ise daha önce yapilan arastirmalarda saptanan mikroplara yönelik tedavi uygulanir.
Toplumda gelisen zatürelerde en iyi tedaviye ragmen hastalarin %5’i kaybedilir, eger altta yatan bir hastalik nedeniyle hastaneye yatis olmussa ölüm oranlari %13’e çikmaktadir. Hastanede baska nedenlerle yatan kisilerde gelisen zatüreler ise hastanede daha dirençli mikroplarin bulunmasi nedeniyle %17 duru-mun kötülesmesi nedeniyle yogun bakim ge-rekmisse ölüm oranlari %30’lara çikmaktadir.
Tedavide geç kalmamak için zatüreyi düsün-dürecek sikâyetlerde hemen bir gögüs hasta-liklari uzmanina basvurmalisiniz.
Saglikli günler dileklerimle…

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web