Büyük Torbalı

Suçluluk Psikolojisi Nedir?

Suçluluk duygusu, çocukluk döneminden başlayarak sosyal gelişim sırasında öğrenilen, duygusal bir uyarı sistemidir. Bu duygunun amacı, yanlış bir şey yaptığımızda farkına varmamızı sağlamak, davranışlarımızın sonuçları hakkında fikir sahibi olmamıza yardımcı olmak ve bu sonuçların kendimizin ya da başkalarının üzerinde nasıl etkiler bıraktığını bize göstermektir.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Suçluluk Psikolojisi Nedir?
208 Görüntüleme
07 Haziran 2021 - 17:30
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Suçluluk psikolojisi, aynı hatayı ikinci defa yapmamızı engellemek için davranışlarımızı tekrar gözden geçirmemizi sağlayan sağlıklı bir duygudur. Fakat bu duygu bazı durumlarda yararsız ve sağlıksız bir hal alabilir. Genellikle kişinin ahlaki kuralları ile yakından ilişkili olan bu duyguya zamanla ıstırap, keder ve tek başınalık gibi üzücü duygular da eşlik edebilir.

Sağlıksız Suçluluk Duygusu

“Sağlıksız suçluluk duygusu” olarak tanımlanan ve kişiye zarar veren bu duygu, beş temel başlık altında incelenir Bunlar:

  • Yapılan eyleme karşı duyulan suçluluk
  • Yapmak istenilen eylemden dolayı duyulan suçluluk
  • Neden olduğunuzu düşündüğünüz bir eyleme karşı duyulan suçluluk
  • Birine yeterince yardımcı olmadığı için duyulan suçluluk ve
  • Birilerinden daha iyi olduğunda duyulan suçluluk olarak sıralanabilir.

Sağlıksız suçluluk hissi yaşayan bireylerde; aşırı sorumlu ve vicdanlı hissetmek, aşırı hassas olmak, hareketsizleşmek, inkar mekanizmasına sığınmak, duygusal blokaj ve kendini yanıltıcı şekilde  yönlendirmek gibi durumlara rastlanabilir. Bu aşamada www.mutluyasam.com.tr üzerinden alacağınız online psikolog ve  online terapi yöntemi ile, sağlıksız suçluluk psikolojisinden en kısa sürede kurtulmanız mümkündür.

Suçluluk Duygusu ile Başa Çıkmanın Yolları

Suçluluk duygusuyla başa çıkmak, her zaman kolay olmayabilir. Bunun için aşağıdaki adımları uygulamanız tavsiye edilir:

  1. Yeniden Düzenleyin ya da Değişiklik Yapın

Suçluluk duygunuzu tanımlayarak mantıklı bir amacı olduğuna karar verdikten sonra, sorunlu davranışınızı düzeltmek için harekete geçmelisiniz. Bunun için davranışınızı değerlendirip yeniden düzenleyebilir veya bu hareketleri tamamen değiştirmeyi tercih edebilirsiniz.

  1. Yanlış Bir Şey Yaptığınızı Kabul Edin Ve Hayatınıza Devam Edin

Yanlış ya da kırıcı bir şey yapmış olsanız bile, yaptığınız davranışı geri alamayacağınızı ve geçmişi değiştiremeyeceğinizi kabullenmeniz gerekir. Bu yüzden doğru zamanda özür dileyerek ve   davranışınızı düzelterek, bu durumu telafi edebilirsiniz. Eğer hatanızı kabullenmek konusunda sorun yaşıyorsanız, Mutlu Yaşam online terapi hizmeti alarak, bu süreci çok daha kolay atlatabilirsiniz.

  1. Tecrübelerinizden Ders Çıkarın

Suçluluk psikolojisinin amacı, size yalnızca kendinizi kötü hissettirmek değildir. Suçluluk duygusu, tecrübelerinizden ders çıkarabilmeniz ve yeni şeyler öğrenebilmeniz için dikkatinizi çekmeye çalışır. Çünkü hatalarınızın farkına vardığınızda, gelecekte aynı hatayı tekrar yapma ihtimaliniz oldukça düşecektir.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web