Büyük Torbalı

Tasarım tescil belgesi

SEVGİLİ okurlarım bu hafta sizlere Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde uygulamaya giren “tasarım tescil belgesi” uygulanması zorunlu iş alanları ile ilgili hem bilgilendirme hem de bilinmesi gerekenleri konu alaca cağım.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Tasarım tescil belgesi
Adem ÖRENGÜL( ademorengul@buyuktorbali.com )
1.140 Görüntüleme
02 Kasım 2018 - 11:40
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Tasarım Tescil Belgesinin Patente Eşdeğer Belge Olarak Kabul Edilmesi İçin Ar-Ge faaliyetleri Neticesinde Alınması Gerekmektedir. 31 Ağustos 2018 tarihli ve 30521 sayılı Resmi Gazete ‘de “11.09.2017 Tarihli ve 2017/10821 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararının Eki Kararda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Karar (Karar Sayısı: 54)” yayımlanmıştır.

Bilindiği üzere, teknoloji geliştirme bölgelerinde faaliyet gösteren esnaf ve orta ölçekli işletmeler.  4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununun geçici 2 inci maddesinde yer almaktadır. İstisna hükmü kapsamına giren kazanç elde eden gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri. Bu kazançlarının gayri maddi hakların satışı, devri veya kiralanmasından elde edilmesi halinde, söz konusu gayri maddi haklardan kaynaklanan kazançlar dolayısıyla istisnadan yararlanılabilmesi için bu hakların niteliğine göre ilgili mevzuat çerçevesinde tescile veya kayda yetkili kuruma başvurularak patent veya fonksiyonel olarak patente eşdeğer belgelere bağlanması gerekmektedir. 54 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile tasarım tescil belgesinin, Ar-Ge faaliyetleri neticesinde alınması durumunda patente eşdeğer belge olarak kabul edileceği düzenlenmiştir.

Bu karar; 31.08.2018 tarihinden sonra bölgede başlatılacak projelerden elde edilen kazançlara uygulanmak üzere ve bu tarihinden önce başlatılmış projelerde ise 30.06.2021 tarihinden sonra elde edilen kazançlara uygulanmak üzere 31.08.2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kaportacılık mesleğini çok tehlikeli olarak belirleyen Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na kaporta ustaları çok tepki gösteriyorlar. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, “Tehlikeli” ve “Çok Tehlikeli” olarak sınıflandırdığı 33 mesleği yapanlara “Mesleki Yeterlilik Belgesi” zorunluluğu getirdi. Buna göre, 33 mesleği icra edenler, “Mesleki Yeterlilik” belgesi olmadan çalışamayacaklar. Bu mesleklerde belgesiz işçi çalıştıran iş yerlerinde, işveren veya işveren vekiline kişi başı 627 lira ceza kesilecek.

Tasarım Tescil Belgesi zorunluluğu getirilen 33 meslek arasında, otomotiv kaportacıları, PVC doğrama montajcısı, metal kesimci, motor testçileri, tren makinisti, makine montajcıları da yer alıyor. Tasarım Tescil Belgesi için alınan eğitimde iş güvenliği konusunda dikkat çekiyor. Ustalara iş güvenliği alanında eğitim veriliyor. Ancak tehlikeli meslekler arasında yer alan otomotiv kaportacıları mesleklerinin tehlikeli olduğuna dair habersiz ve tehlikeli bir meslek yaptıklarını da düşünmüyorlar.

Tasarım Tescil Belgesi bütün yaş gruplarını kapsıyor;

Toplumun belirli kesimi olan Sanayi bölgelerindeki tepkilerin başlıcaları şöyle; Tepkiler üzerine ben de kayıtsız kalamazdım bazı sanayi bölgesi ustalarıyla konuştum.. Kaporta ustası C.T. kaportacılığın tehlikeli meslek olduğunu ilk defa duyduğunu belirterek, “Eğitim illaki iş için gereklidir. İş güvenliği için eğitim şart” dedi. Kaporta ustası R.Y. ise “eğitimden haberi olmadığını dile getirdi.” Bir başka kaporta ustası H.Y. ise “eğitimi izlediği haberlerden öğrendiğini” belirterek, “Ben gelmişim 50 yaşıma, bizim için geçersiz o. İşimizin tehlikesi bazen oluyor. Karpit kazanı patlar, dikkatsiz olursan kaynağı patlatırsın, arabayı yakarsın. Okuyunca daha geri kalıyorlar. Bugün çıraklık kursundan gelenler çekirdekten yetişenlerden daha iyi durumda değil. İş güveliği için de; sen kapıyı açık bırakırsan hırsız girer, iş güvenliği diye bir olay yok” diye konuştu. 40 yılı aşkın süredir kaporta ustalığı yapan İ.Ç. da mesleğinin tehlikeli olmadığı kanaatinde.

Eğitim Kapsamında Tam Olarak Randıman Alınmadığı Kanaati Yaygın;

İş Güvenliği Uzmanlarında genel kanaat ise;  Türkiye’de iş kazalarında çok fazla ölüm ve yaralanma meydana geldiğine dikkat çekilerek, Bunların bir çoğu da eğitim eksikliğinden kaynaklanıyor. Önümüzdeki dönemde kazaların azalması konusunda eğitimler faydalı olacaktır. Eğitim için tanınan süre 12 ay uzun ama eğitim kapsamında tam olarak randıman alınmadığı, sonuçların daha iyi olması için aslında devletin 2020 yılına kadar bir teşvik sistemi var. İşverenlerin bu konuda daha hassas olmaları ve eğitime çalışanların katılmasını lazım. Esnaf açısından ise eğitimlerin maliyet yok. Sınav sonucunda, sınav ve belgelendirme ücretleri 2020’ye kadar devlet tarafından İşsizlik Fonu’ndan karşılanıyor. Çalışma Bakanlığı müfettişleri tarafından yapılan denetimlerde söz konusu meslek grupları sorgulanıyor. Firmaların faaliyet alanında bu meslek grupları varsa ve eğitimleri yoksa, ceza veriliyor ve uyarılarla çalışanlara eğitim verilmesi sağlanıyor. Benim yazım burada bitti. Bu konuda daha fazla bilgi almak için”a.orengul@hotmail.com” adresine yazabilirsiniz.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web