Büyük Torbalı

Teknoloji bizleri esir mi alıyor?

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Teknoloji bizleri esir mi alıyor?
Gönül Birgül ADIGÜZEL( g.b.adiguzel@buyuktorbali.com )
77 Görüntüleme
03 Aralık 2016 - 8:13
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

 

ÇOCUKLARI okula giden anne ve babaların çocukları ile ilgili  “Çocuğum ders çalışmıyor. Bıraksam yemeden, içmeden, uyumadan sürekli internetin başında oturacak!”  dediğini siz de duyuyor musunuz? Biz psikologlar olarak sık sık duyuyoruz. Bu durum aileler, öğretmenler ve okullar için ciddi bir sorun. Teknolojinin hızla geliştiği bu dönemde çocuk olmak, genç olmak bir de öğrenci olmak zor iş.

Sokağa çıkın ve etrafınıza şöyle bir bakın. Sokaklar, alıveriş mekanları, toplu taşım araçları, yiyecek, içecek ve eğlence mekanları, bankalar, resmi kurumlar, okullar aklınıza gelebilecek her yerde cep telefonu ile konuşan insanlar. İnternet erişimi için bilgisayar başında oturmak gerekmiyor artık interneti de cebinizde taşıyorsunuz. Teknolojinin bize sunduğu nimetler gün geçmiyor ki bir yenisini eklemesin. Teknolojik gelişmeleri takip etmekte hızına yetişemez olduk. Bazılarımız piyasaya yeni çıkan ürünün kendisi ile ilgilenmezken, bazılarımızda elindeki ile en son çıkan ürünü değiştirme peşinde. Tüketim toplumu olarak bunu neden, hangi ihtiyacımızı karşılamak için yapıyoruz, son model ürün kullanmak bize ne sağlıyor? Bunları hiç düşündünüz mü? Bir ürünün işlevsel olması yani ihtiyacımızı karşılıyor olması mı, yoksa görüntüsü mü, ihtiyaç duymasak da çok fonksiyonlu olması mı bizim için önemli? Ya çocuklarımız. Her gün yeni çıkan ürünün özelliklerini ballandıra ballandıra anlatarak ürüne sahip olmak için, anne ve babasının karşısında sempatik olmaya çalışan çocuklar. Anne ve Babalar olarak çocuklarınıza dur demekte zorlanmadığınızı söyleyebilir misiniz?

Çocuklar söylediklerimizi değil, yaptıklarımızı yaparlar. Onlar bizi izler ve bizim gibi davranır. O halde çocuklar için birer rol modeliz. Teknoloji konusunda da çocuklar bizi izler, gözler sonra uygulamaya geçer. Biz yetişkinler günlük yaşamımız içerisinde iş hariç, ne kadar süre bilgisayar ve telefon kullanıyoruz. Günde kaç saat televizyon izliyoruz. Çocuklarımız ders için interneti kullanma hariç, kaç saat bilgisayar ve telefonla zaman geçiriyor? Okula gitmeyen küçük çocuklarımızla oyun oynuyor muyuz, etkinlikler yapıp, çocuk parklarına gidiyor muyuz; yoksa ellerine telefon, tablet, bilgisayar vererek sanal oyunlar oynamalarının temellerini mi atıyoruz. Ya da ev işlerini yapmayı, telefonla uzun süre sohbet etmeyi kolaylaştıracağı için çocuklarımızı televizyon ve bilgisayarla uzun süre baş başa mı bırakıyoruz?

Elbette teknolojinin bize sağladığı kolaylıklardan faydalanacağız. Araştırma yaparken, ders çalışırken, iş yaşamında, bilgiye ulaşırken. Amacına uygun kullanıldığında teknoloji yaşamımızı kolaylaştırıyor. Bazen bir de bakmışız ki sık sık cep telefonlarımıza ve bilgisayarlarımıza bakıyoruz, onsuz yapamıyoruz, olmayınca eksikliğini hissediyoruz. Çocuklarda ve yetişkinlerde bilgisayar, cep telefonu, televizyon gereğinden fazla kullanılıp, süre sınırlaması yapılamıyorsa, ders çalışmama, okul başarısında düşme, iş performansında düşme, dikkat eksikliği, sosyal ilişkilerde azalma, başarısızlık, hemen her gece önlenemeyen internet kullanma isteği ve ertesi güne sarkan yorgunluk hissi oluyorsa “internet bağımlılığı” dediğimiz durumla karşılaşmış olabiliriz. İşte o zaman teknoloji bizim hayatımızı esir almış olabilir.

Teknolojiyi yaşamında her gün uzun saatler kullanan çocuk veya yetişkinlerin sosyal ve mesleki ilişkileri bozulmakta, sosyal ilişki kurma yerine, sanal arkadaşlıklar ve iletişimlerle, sosyal ilişki kurma ihtiyaçları karşılanmaktadır. Internet kullanma dışında bir şey düşünememe, engellendiklerinde öfke patlamaları yaşama, kullanmakla ilgili yalan söyleme en sık görülen özelliklerdir. Gençleri ve çocukları yaşıtları ile birlikte yüz yüze iletişimden alıkoyan, sosyal ve spor aktivitelerine katılmalarını ve sürdürmelerini engelleyen, obesite, hareketsizlik ve buna bağlı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına neden olan bu durum aileler için çözülmesi gereken bir durumdur. Anne ve babalara, bilgisayar ve cep telefonlarını az ve yerinde kullanarak iyi bir rol model olmaları, teknolojiyi doğru ve verimli kullanma konusunda rehberlik etmeleri, kullanım konusunda yasak değil, süre sınırı koymaları tavsiye edilir. Çocuklarla birlikte doğa yürüyüşleri, sanat etkinlikleri, çocuğun sevdiği bir spor aktivitesi, ailece evde oynanan grup oyunları, yaşıtları ile iletişim kuracakları sosyal mekânlarda buluşmalarını sağlama vb. Çocukların ve yetişkinlerin zevk aldıkları, eğlenceli başka aktivitelerinde olduğunu onlara gösterir.  O zaman teknolojiyi yerinde ve bilinçli kullanan, sosyal ilişkileri güçlü bireyler olarak, onun bizi esir almasına izin vermemiş oluruz.  Aksi taktirde “İnternet Bağımlılığı” nedeniyle tedavi olmamız gereken bir noktaya doğru sürükleniriz.

Son olarak, teknolojinin yaşamımızı kolaylaştırmasına izin veren, bizi esir almasına izin vermeyen bireylerin çoğalarak artmasını diliyorum. Sevgiyle kalın..!

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web