Büyük Torbalı

Torbali’daki 10 bin kuyunun yarisi KAÇAK!

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Torbali’daki 10 bin kuyunun yarisi KAÇAK!
287 Görüntüleme
03 Ekim 2010 - 21:53
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Torbali’da faaliyet gösteren 2 Jeoloji Mühendisi’nden biri olan Kurtulus Çelik, Torbali’da yeralti sularinin ‘Hor’ kullanildigini söyledi. Genç mühendis, Taskesik’e kurulacak Kati Atik Bertaraf Tesisi’nin yeralti sularini kirletip; bitkilerin kimyasini degistirecegini ileri sürdü.

SON yillarda hizli gelisimi ile dikkat çeken Torbali’da en önemli mühendislik alanlarinin basinda “Jeoloji Mühendisligi” geliyor. Insaatlarin zemin etüdü, yeralti sularinin arastirilmasi, sondaj açilmasi, kuyularla ilgili ruhsatlandirma gibi alanlarda faaliyet gösteren Jeoloji Mühendisleri, ilçemizde 1999’dan bu yana önem kazanmaya basladi. Torbali’da faaliyet gösteren 2 Jeoloji Mühendisi’nden biri olan Kurtulus Çelik, ayni zamanda Devlet Su Isleri Teknik Sorumlusu olarak da hizmet veriyor. Yeralti sularinin kontrol edilmesi ve belgelendirmesi gibi faaliyetlerde bulunan Çelik, ilçeyle ilgili, kendi faaliyet alaninda önemli tespitlerde bulundu. Torbali’da bulunan 10 bin su kuyusundan yarinsinin ‘kaçak’ oldugunu söyleyen genç mü-hendis, Taskesik’e kurulacak Kati Atik Bertaraf Tesisi’nin yeralti sularini kirletip; bitkilerin kimyasini degistirecegini ileri sürdü. Insaat sektörünü de degerlendiren Çelik, Belediye’nin zemin etüdü konusunda etkili denetim yapamadigini Belediye bünyesinde mutlaka bir Jeoloji Mühendisi bulunmasi gerektigini söyledi Çelik, ilçenin zemini en saglam alanlarini da açikladi.

2000 YILINDAN SONRA YAPILAN BINALAR SAGLAM

SULEYMAN Demirel Universitesi Jeoloji Mühendisligi Mezunu olan Kurtulus Çelik, 8 yildir Torbali’da Sediman Mühendislik çatisi altinda, faaliyetlerini sürdürüyor. Yeralti sularinin kontrolü, sondaj kuyulari açilmasi ve denetim, zemin etüdü basta olmak üzere genis bir yelpazede hizmet veren genç mühendis ilk olarak Torbali’daki yapilasmayi degerlendirdi. Belediyelerin 17 Agustos 1999 depreminden bu yana zemin etüdünü zorunlu hale getirdigini, bunun olumlu bir gelisme oldugunu söyleyen Çelik, denetim noktasinda bazi olumsuzluklarin yasandigini söyledi. Torbali Belediyesi’nin yeterli denetimi saglayamadigini savunan Çelik, Izmir’de bunu en iyi sekilde saglayan Belediyelerin Karsikaya, Konak ve Bayrakli oldugunu söyledi. Çelik, “Yapilan etüdün sondajinda, basindan sonuna kadar kontrol edip, kuyunun istenilen derinlikte açilip açilmadigini, binayi tasiyip tasiyamayacagini, zeminin sivilasma oranini Belediyeler kontrol etmeli. Bunun yaninda kati atik depomla alani olusturulurken, önemli bir tesis veya sanayi bölgesi kurulurken, arsalar imara açilirken mutlaka jeolojik etütlerin yapilmasi saglan-mali” dedi.

HARMANDALI’DAN FARKIMIZ KALMAYACAK

ÇOCUKLUGUNUN Harmandali Çöplügü civarinda geçtigini ve yasanan sikintilari bilen bir kisi olarak Torbali’ya Kati Atik Bertaraf Tesisi’nin kurulacak olmasini endise verici buldugunu söyleyen Kurtulus Çelik, Izmir’de bu proje için en uygun bölgenin Kizik ve Bergama oldugunu söyledi. Torbali’nin toprak yapisinin geçirgen oldugunu, kurulacak tesisinin ne kadar ileri teknoloji ile donatilirsa donatilsin, mutlaka yeralti sularina zara verecegin savunan Kurtulus Çelik, “Bu tesisten doganin etkilenmeyecegini söylemek imkânsiz. Yeralti sularimiz kirlenecek. Bitkilerin ve dolayisiyla insanlarin kimyasi degisecek. Harmandali’dan farkimiz kalmayacak. Agir bir çöp kokusu bölgeyi saracak. Agir materyaller sularimiza karisabilecek. Taskesik, sulu tarim bölgesi. Çöp tesisi kurulamasi için akla gelebilecek en son alan diyebiliriz” seklinde konustu.

MURATBEY’IN ZEMINI RISKLI!

ZEMIN etüdü yapan bir isim olarak Torbali’nin zemin yapisini da degerlendiren Kurtulus Çelik, ilçede 2000 yilindan sonra insa edilen yapilan büyük bir kisminin saglam oldugunu söyle-di. Sadece daha önceleri bataklik oldugu bilinen Muratbey ve Subasi’nin zemininin digerlerine nazaran daha riskli oldugunu söyleyen Çelik, en saglam olarak da Atatürk Mahallesi ve Atatürk Sanayi Sitesi’nin kuruldugu bölgeyi gösterebilecegini belirtti.  Ilçede kaçan kuyu sondajinin da çok yaygin oldugunu söyleyen Çelik, 1999 yilindan önce açilan kuyularin önemli bir kisminin ruhsatsiz oldugunu savundu. Ilçedeki fabrikalarin suyu çok hor kullandigini söyleyen Çelik, bu alanda da siki denetim-lerin yapilmasi gerektigini belirtti.

NEDEN BUGUNE KADAR SUSTULAR?

ÇÖP tesisi için Torbali’nin seçilmesine anlam veremedigin savunan genç mühendis, bu konuda ilçedeki STK’larin eylemsizliginin de düsündürücü oldugunu söyledi. Çöp tesisine karsi duran siyasileri de çok samimi bulmadigini sözlerine ekleyen Çelik, “Çöpün Torbali’ya gelecegi kesinlestiginde agzi olan herkes demokrat oldu, saglikçi oldu, çevreci oldu. Düne kadar Fetrek ve Moskof’a fabrika atiklari, kanalizasyon atiklari akarken; Kabacakiri’na OSB kurulmasi kesinlesirken neden konusmadilar. Hiçbir girisim Harita Mühendislerine, Çevre Mühendisleri, Ziraat Mühendisler, Jeoloji Mühendislerine sorulmuyor. Sadece siyasiler konustugu için, STK’lareylemsiz kaldigi için Izmir’in çöpü üzerimizeçöktü. Taskesik halki disinda sesini çikaran olmadi. Demokrasi, sadece insanlar için degil; çevre için de gerekli”

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
PİYASALARDA SON DURUM
  • DOLAR
    -
    -
    -
  • EURO
    -
    -
    -
  • ALTIN
    -
    -
    -
  • BIST 100
    -
    -
    -
KÖŞE YAZARLARI
Hava durumu
İMSAK-
GÜNEŞ-
ÖĞLE-
İKİNDİ-
AKŞAM-
YATSI-

Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web