Üreticinin tercihi değişiyor

Çiftçiler mahsullerini korumak için bekçiler yerine farklı bir yönteme yönelmeye başladı. Üreticiler maliyeti daha ucuz olan ve kesin çözüm getiren yabani hayvan kovucularla arazilerini güvence altına almaya başladı

Üreticinin tercihi değişiyor

SU ve yiyecek bulmak isteyen yabani hayvanlar tarlalarda gezinirken yaban domuzlar ise girdikler arazilerde çiftçilerin emeğini heba ediyor. Torbalı’daki birçok köyde çiftçiler tarafından yaban domuzu tarlalara zarar vermeden avlanıyor. Torbalı’da yaşayan bazı çiftçiler de yaban domuzlarını korkutmak amacıyla çeşitli uygulamalar geliştirmesine rağmen tarladaki ürünlerin zarar görme endişesinden dolayı zaman zaman tarlalarının başında nöbet tutuyorlar. Arazilerdeki dikili alanlara zarar vermelerini dışında insanlarla karşılaşmaları durumunda saldırma riski yüksek olan yaban domuzları merkeze uzak yerlerdeki üreticiler nöbet tutmak yada bekçi görevlendirmek yerine farklı yönteme yöneldiler.
KOVUCULAR İŞ BAŞINDA
Bu sene ki yaz dönemi hasadın da İlçe Tarım ve Hayvanlık ve Torbalı Ziraat Odasının yaptığı uyarıları dikkate alarak kesin çözüme ulaşan üreticiler hasatta sona yaklaştı. Tane mısır hasadının başlamasıyla tarım arazilerinde hareketlilik yaşanırken üreticiler ürün kaybını en aza indirerek tedbir almak amacıyla her hasat dönemi boyunca yıllardır nöbet tutan bekçiler tarihe karışıyor. Domuz başta olmak üzere tarım arazilerine girerek mahsullere zarar verme ihtimali olan yabani hayvan kovuculara talep patlaması yaşanıyor. Araziyi çevreleyen tellere elektrik verilmesiyle kurulan sistemlerin maliyetinin bekçilere kıyasla daha hesaplı ve dahi etkili olduğundan dolayı üreticilerin ürünlerini koruma konusunda değişikliğe gittiği ön görülüyor.
KESİN ÇÖZÜM
Kovucu sistemlerin kurulumu ve satışını yapan Gökhan Emeksiz genellikle ormanlık alanlara yakın mahallelerde tercih edilen uyarıcıyla ilgili olarak, “Torbalı’daki çiftçiler tarım arazilerindeki ürünlere zarar gelmesi amacıyla uzun yıllar bekçi tuttu yada kendileri arazilerde bekledi. Kovucuların tarım sektörüne girmesiyle yabani hayvanların sebebiyet verdikleri sıkıntıda bitme noktasına geldi. Sistem arazinin çevresine gerilen tellerle çalışıyor. Temas halinde yabani hayvanı korkutacak oranda bir elektrik çarpması oluyor. Bu çarpmada hayvanların o bölgeden uzak tutuyor. İlçedeki pek çok çiftçi bu sistemi kurarak gönül rahatlığı ile ekim ve hasadını yapıyor” dedi.