Yer altinin MR’içekilecek

Meslek Yüksek Okulu, bilim adina önemli bir çalismaya damga vurdu. Universite bünyesinde “Hidrojeoloji Çalisma Grubu ve Modelleme Laboratuvari” açildi. Birim yer altindaki tüm hareketleri takip edecek   9 Eylül Universitesi Torbali Meslek Yüksek Okulu'nda dün oldukça önemli bir projenin açilisi gerçeklestirildi. Bilimsel çalismalariyla adindan söz ettiren üniversite, simdi de Türkiye'de bir ilki gerçeklestirerek bünyesinde “Hidrojeoloji [&hellip]

Yer altinin MR’içekilecek

Meslek Yüksek Okulu, bilim adina önemli bir çalismaya damga vurdu. Universite bünyesinde “Hidrojeoloji Çalisma Grubu ve Modelleme Laboratuvari” açildi. Birim yer altindaki tüm hareketleri takip edecek

 

9 Eylül Universitesi Torbali Meslek Yüksek Okulu’nda dün oldukça önemli bir projenin açilisi gerçeklestirildi. Bilimsel çalismalariyla adindan söz ettiren üniversite, simdi de Türkiye’de bir ilki gerçeklestirerek bünyesinde “Hidrojeoloji Çalisma Grubu ve Modelleme Laboratuvari” açti. Dünyada sayili üniversitelerde bulunan bu sistem, üniversite yönetiminin 2 yili askin süre çalismalarinin ardindan kuruma kazandirildi. “Sondaj Teknolojisi” programi altinda hidrojeolojik çalismalara yönelik kurulan bu laboratuvar, CBS tabanli veri derlemesi, jeolojik, hidrolojik, jeotermal ve yeralti suyu akim modellemesine yönelik çalismalarin yapilmasina olanak saglayacak. Hidrojeoloji Çalisma Grubu ve Modelleme Laboratuvari’nin amacinin bilimsel ve egitim çalismalari yaninda, sektörden gelen ihtiyaçlar dogrultusunda arastirma-gelistirme (AR-GE) çalismalarinin destelenmesi ve bu konuda egitim verilmesini amaçlaniyor.

KATILIM YOGUNDU

Ulke adina oldukça önemli bir proje olma özelligini tasiyan Hidrojeoloji Çalisma Grubu ve Modelleme Laboratuvari’nin açilisina, Torbali Kaymakami Aydin Memük, Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Sacit Özer, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Halil Köse, MYO kurucusu Prof. Dr. Faruk Çolak, Ticaret Odasi Yönetim Kurulu Uyeleri Emre Tezcan, Aydin Mimaroglu, Mehmet Baykara, Adnan Öztas ve çok sayida bilimsel çalisma yürüten ögretim görevlisi katildi. Burada kisa bir konusma gerçeklestiren Kaymakam Aydin Memük, laboratuvarin ülke için hayirli olmasini diledi. Memük, konusmasinin devaminda, bu hizmetin bilime ve ülkeye büyük katki saglayacagini belirterek emegi geçenlere tesekkür etti.

ÖNEMI ÇALISMALAR

Büyük emekler sonucunda bu laboratuvarin açildigina deginen Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Sacit Özer, “Bir yili askindir çok önemli çalismalara imza attik. Büyük emekler sonucunda paralar biriktirerek bu bilimsel laboratuvari hizmete açtik. Universitemize ve ülkemize hayirli ugurlu olsun. Çok önemli çalismalara burada imza atacagiz. Yer altinin MR’ini burada çekecegiz” dedi. Konusmalarin devaminda laboratuvarin hangi alanlarda çalisma yürütecegine dair genis bilgi verildi. Çalisma alanlari kisaca söyle; Büyük nehir havza veya bölgesel ölçekli hidrolojik, hidrojeolojik vehidrojeokimyasal çalismalar, jeotermal arastirmalari ve rezervuar modellemesi, su teminine yönelik çalismalar, akiferlerin karakterizasyonu, yer bilimlerinde CBS uygulamalari, jeolojik ve akiferlerin modellenmesi, tehlikeli atiklarin yer seçimlerinin yapilmasi, izleyici çalismalari, uzun dönem yeralti suyu izleme çalismalari, su kaynaklarinin korunmasi çalismalari ve yer alti kirliligi ile akiminin modellenmesi.