Yaklaşık 120 hektarlık bir alana sahip olan La Almudena zamana ihtiyaç duyar. Mezarlık kolera salgını tam ortasında 1884 yılında faaliyete geçti; ancak mevcut büyük kompleksin esas yapısı daha sonra şekillenmeye başladı. Francisco García Nava mimari stilinin büyük bir kısmını bıraktı: görkemli giriş portiği ve tesisin çeşitli binaları modernizm, tuğla, taş, seramik ve neo-Mudéjar referanslarını bir araya getiriyor.
Sonra burada gömülü olan ünlülerin bir listesi var. Benito Pérez Galdós, Pío Baroja, Santiago Ramón y Cajal, Vicente Aleixandre, Lola Flores, Fernando Fernán Gómez ya da Enrique Tierno Galván burada gömülü. Yanındaki Sivil Mezarlığı’nda Francisco Giner de los Ríos, Pablo Iglesias Posse ya da Dolores Ibárruri yatıyor. Yıllar boyunca, duvarın bir tarafında mı yoksa diğer tarafında mı olmak, yaşanan İspanya hakkında çok şey söylerdi.
Duvarlarının yanında binlerce idamlar İç Savaş ve savaş sonrası dönemlerde gerçekleşti. Edebiyat, bilim, siyaset, mimari ve popüler kültür devasa bir alan kaplar. İçeri girmeden önce önceden incelenmiş bir güzergahı takip etmek faydalı olur.