Büyük Torbalı

Zeytinciden altın vuruş

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Zeytinciden altın vuruş
995 Görüntüleme
16 Aralık 2015 - 8:31
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Verimin yüzde 80 düştüğü zeytinyağı, halen ovanın tek hakimi komunda. Üreticinin litresini 16-17 liraya sattığı zeytinyağı, piyasada ise 25-26 liradan alıcı buluyor. Zeytin üreticisi adeta altın yılını yaşıyor.

 

 

TÜRKİYE’NİN, en kaliteli zeytinyağının üretildiği yerlerden biri olan Torbalı’da hasat büyük bir hızla devam ediyor. Zeytin üreticileri, bu yıl rekoltenin düşük ve işçi maliyetlerinin ise yüksek olması yüzünden bugün toptan fiyatına kilosu 16-17 liradan satılan zeytinyağındaki fiyat artışının sürdüğünü belirtti. Son 2 yıldır zeytinyağında altın dönemin yaşandığına dikkat çeken TARİŞ Zeytinyağı Kooperatifi Başkanı Ejder Candan: “Fiyatlar zeytinyağı üreticileri açısından oldukça sevindirici. Şimdiye kadar 500 ton alım yaptık. Hedefimiz bunu 1000 tona çıkarmak. Bu yıl zeytinin yok yılı olması nedeniyle verim düşük” diye konuştu.

 

FİYAT YÜKSELİYOR

 

Torbalı’nın önemli geçim kaynaklarından biri olan zeytincilik 2014 yılından bu yana son yılların en hareketli günlerini geçiriyor. Geçen sene var yılı olmasına karşın rekoltede yaşanan düşüş, fiyatların yüksek olmasına neden oldu. Fiyatların bir anda 7-8 liradan 12-13 liraya kadar çıktığı zeytinyağı bu yılda üreticilerin gözdesi konumunda. Yaklaşık 2 aydır hasat devam ederken, zeytin toplama işlemlerinde son 1 ay kaldı. Bu yıl zeytinin yok yılı olması ve piyasada zeytinyağı azlığı yüzünden fiyatlar yükselmeye devam ediyor. Şuanda, zeytin üreticisi tarafından 16-17 liraya satılan zeytinyağı, şişelendikten sonra ise piyasada 25-26 lira arasında satılıyor.

 

500 TON ALIM YAPTI

 

Torbalı, zeytin üretimi konusunda Türkiye’nin en önemli bölgeleri arasında gösteriliyor. Özellikle ilçede yetiştirilen yağlık zeytin, kalitesi bakımından en iyileri arasında bulunuyor. Torbalı’da onlarca zeytinyağı fabrikası bulunurken, mahsuller yurt içi piyasasının yanı sıra yurt dışına da ihraç ediliyor. Torbalı genelinde zeytinyağı üretimi yapan TARİŞ Zeytinyağı Kooperatifi, bugüne kadar 500 tonluk bir alım yaptı. Geçen seneyi 2 bin tonla kapatan TARİŞ, bu sezonu ise 1000 tonla kapatmanın peşinde. Kooperatif Başkanı Candan, ilerleyen günlerde kaliteli zeytinyağı bulmanın zorlaşacağı ayrıca fiyat artışının süreceği beklentisi nedeniyle ürünün saklandığını öne sürdü.

 

VERİMDE YÜZDE 80 DÜŞÜŞ VAR

 

Ejder Candan, Ege bölgesinde en makbul zeytinyağının 1-1.5 asit değerinde olan yağ olduğunu, daha yüksek asit değere sahip yağın ise tercih edilmediğini belirtti. Bölgelere göre damak tadının farklılık gösterdiğini ve büyük şehirlerde ise asit oranı daha düşük olan ve dizem değerindeki yağın tercih edildiğini belirtti. Geçen seneye göre üretimde yüzde 80’lik bir düşüş olduğunu da kaydeden Candan, “Buna karşın zeytinlerimizdeki yüksek kalite bizleri sevindiriyor. Zeytin üreticisi son birkaç yıldır güzel günler yaşıyor. Fiyatlar üretici açısından beklentileri karşılıyor. Buna bir de yüksek verim eklenirse, uzun yıllardır yaşanan zararlar karşılanır” dedi.

 

GÖKHAN YALKALK

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web