KUÇUK TURKIYE

81 vilayetten göç alan ilçe, adeta küçük bir Türkiye minyatürü olarak karsimiza çikiyor. TUIK verilerine göre ilçenin yarisindan fazlasi diger illerden göçen vatandaslardan olustu. Torbali'da farkli kültürlerden insanlar, uyum içerisinde yasiyor IS olanaklarinin yüksek oldugu Torbali, her geçen yil sürekli sekilde göç almaya devam ediyor. Sosyal ve ekonomik nedenlerden dolayi göç olgusunu yasayan ilçeyi büyük [&hellip]

KUÇUK TURKIYE

81 vilayetten göç alan ilçe, adeta küçük bir Türkiye minyatürü olarak karsimiza çikiyor. TUIK verilerine göre ilçenin yarisindan fazlasi diger illerden göçen vatandaslardan olustu. Torbali’da farkli kültürlerden insanlar, uyum içerisinde yasiyor

IS olanaklarinin yüksek oldugu Torbali, her geçen yil sürekli sekilde göç almaya devam ediyor. Sosyal ve ekonomik nedenlerden dolayi göç olgusunu yasayan ilçeyi büyük çogunlukla Dogu ve Güneydogu Anadolu illerinden gelen vatandaslar olusturuyor. Türkiye Istatistik Kurumu’nun Torbali ile ilgili yayinladigi rakamlar ilçede sik sik gündeme getirilen “Ilçe çok göç aliyor” tespitini kanitlar nitelikte. TUIK’in açikladigi verilere göre, 18 bin 40 nüfuslu ilçenin yarisindan fazlasi Torbali’ya Türkiye’nin çesitli illerinden gelmis. Resmi rakamlara göre Torbali en fazla göçü Diyarbakir’dan, en az göçü Yalova’dan almis. Ilçede Diyarbakir kütügüne kayitli 8 bin 102 kisi yasarken, bu ili 5 bin 150 kisi ile Sanliurfa takip ediyor.

NUFUS HIZLA ARTIYOR
GÖÇ eden vatandaslarin büyük çogunlugu tarla ve fabrikalarda is bulabilme ihtimaliyle göç ederken, issizligin dogu illerinde ne denli bir kopusa sebep oldugunu bir kez daha gözler önüne seriyor. 2007 yilinda 119 bin 506 olan ilçe nüfusundaki artis hizi birçok ili geride birakti. 2008 yili itibarîyle 121 bin 963 kisi olan ilçe nüfusu, 2010 yilinda 2 bin 618 kisi artarak 124 bin 581 kisiye ulasti. 2011 yili itibariyle 133 bin 89 kisi olan Torbali’nin nüfusu, 4 bin 951 kisi artarak 138 bin 40 kisiye ulasti. Son 5 yil içerisindeki nüfus, yaklasik 20 bin artti. Torbali’nin nüfusu 1 yilda yaklasik 5 bin kisi artarken, Izmir’de 17 ilçeyi geride birakti.

EN ÇOK GÖÇ DOGU ILLERINDEN
SON 10 ile 15 yildir yogun göçün merkezi konumunda olan Torbali’daki nüfus artis hizi, 2000′li yillarin basinda tavan yapti. Torbali, yüzde 28,2′lik oran ile 2000 yilindan 2009 yilina kadar Izmir genelinde nüfusu en çok artan ilçe oldu. Torbali, bu oranla Izmir ortalamasinin 2 puan üzerine çikti. Nüfus artisi ve göçün nedenleri arasinda ilk sirayi is bulma umudu aliyor. Güvenlik, hane halkina bagimli göç ile egitim ve saglik gibi nedenler de göçü tetikleyen sebepler arasinda. Torbali’nin hem tarim hem de sanayi açisindan zengin bir bölge olmasi ve fabrika sayisinda artis yasamasi kendi bölgesinden memnun olmayan birçok kisiyi cezbediyor. Torbali, artik 81 vilayetten vatandasa ev sahipligi yapiyor. Nüfusunun yarisindan fazlasi “yerli göçmen”den olusan Torbali, en çok göçü Diyarbakir, Sanliurfa, Mardin, Mus, Konya, Manisa, Agri ve Afyon gibi illerden aliyor.