Büyük Torbalı

­Dam­la­ma su­la­ma ile güb­re ­ve su­la­ma zah­me­ti­ne son

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
­Dam­la­ma su­la­ma ile güb­re ­ve su­la­ma zah­me­ti­ne son
1.070 Görüntüleme
19 Mart 2013 - 7:20
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Su­la­ma tek­nik­le­ri ko­nu­sun­da uz­man olan Prof. Dr. Atil­la Ço­lak, TAR­YAP ile il­çe­de­ki üre­ti­ci­le­re hiz­met ve­re­cek. Dam­la­ma su­la­ma­nin öne­mi­ne de­gi­nen Ço­lak, bu sis­tem ile üre­ti­ci­nin güb­re ve su­la­ma zah­me­tin­den kur­tul­du­gu­nu söy­le­di.

­TA­RIM­SAL ya­pi­lar ve su­la­ma ala­nin­da uzun yil­lar çe­sit­li üni­ver­si­te­ler­de gö­rev ya­pan Prof. Dr. Atil­la Ço­lak, bun­dan böy­le Tor­ba­li­li çift­çi­le­re TAR­YAP ile hiz­met ve­re­cek. Emek­li ol­duk­tan son­ra kur­du­gu TAR­YAP Su­la­ma Sis­tem­le­ri ile çift­çi­le­rin ih­ti­yaç­la­ri­ni gi­de­ren Ço­lak, Iz­mir’­de­ki ofi­si­ni Tor­ba­li’­ya ta­si­di. Geç­ti­gi­miz gün­ler­de ya­pi­lan açi­lis tö­re­ni ile ka­pi­la­ri­ni hiz­me­te açan TAR­YAP, il­çe­de­ki üre­ti­ci­le­re su­la­ma tek­nik­le­ri ko­nu­sun­da yar­dim­ci ola­cak. Tor­ba­li’­da vah­si su­la­ma ya­pil­di­gi­ni belirten Ço­lak, “Il­çe­de sa­de­ce yüz­de 5’­lik bir di­lim dam­la­ma su­la­ma ya­pi­yor. Bu­ra­si Tür­ki­ye’­nin en ve­rim­li ara­zi­le­ri ve ta­ri­min da mer­ke­zi ko­nu­mun­da. Dam­la­ma su­la­ma sis­te­miy­le üre­ti­ci­nin su­la­ma ve güb­re­le­me zah­me­ti­ne son ve­ri­yo­ruz”dedi.

­SU­YU DOG­RU KUL­LA­NIN
­E­GE Uni­ver­si­te­si’n­de Zi­ra­at Fa­kül­te­si, Ta­rim­sal Ya­pi­lar ve Su­la­ma Bö­lü­mü’n­de 13 yil bo­yun­ca ög­re­tim gö­rev­li­si ola­rak hiz­met ve­ren Prof. Dr. Atil­la Ço­lak, 19982012 yil­la­ri ara­sin­da ise Mug­la Uni­ver­si­te­si’n­de gö­rev yap­ti. Bu­ra­da ge­nel­lik­le ida­re­ci­lik ya­pan Ço­lak, 2 ta­ne Mes­lek Yük­sek Oku­lu açil­ma­si­ni sag­la­di. Prof. Dr. Atil­la Ço­lak, Da­la­man MYO’­da su­la­ma tek­no­lo­ji­si adi al­tin­da bir prog­ram aça­rak Tür­ki­ye’­de de bir il­ke im­za at­ti. Su­yun Tür­ki­ye ve dün­ya için çok önem­li ol­du­gu­nu ifa­de eden Ço­lak, “U­rü­ne su­yu dog­ru ve­rir­se­niz, ta­rim­da is­te­di­gi­niz ve­ri­mi alir­si­niz. Dog­ru su­la­ma ya­pil­maz­sa, ve­rim dü­ser” dedi.

­TOR­BA­LI, VE­RIM­LI TOP­RAK­LA­RA SA­HIP
2012 yi­lin­da emek­li olan Prof. Dr. Atil­la Ço­lak, bir sü­re Iz­mir’­de aç­ti­gi ta­rim­sal ya­ti­rim da­nis­man­li­gi ve pro­je ofi­si ile hiz­met ver­di. Yap­ti­gi aras­tir­ma­lar son­ra­sin­da Tor­ba­li’­nin ve­rim­li ara­zi­le­re sa­hip ol­du­gu­nu be­lir­le­yen Ço­lak, ofi­si­ni il­çe­ye ta­si­ma­ya ka­rar ver­di. Mu­rat­bey Ca­mii ya­nin­da bir ofis açan Ço­lak, bun­dan böy­le Tor­ba­li­li üre­ti­ci­le­re su­la­ma tek­nik­le­ri ve ta­rim­sal ya­ti­rim alan­la­rin­da hiz­met ve­re­cek. Tor­ba­li’­nin ta­rim mer­ke­zi ol­du­gu­nu ve Tür­ki­ye’­nin en ve­rim­li top­rak­la­ri­na sa­hip ol­du­gu­nu be­lir­ten Ço­lak, bu ne­den­le Tor­ba­li’­yi ter­cih et­ti­gi­ni ifa­de et­ti. Dün­ya­nin dört bir ya­nin­da­ki çift­çi­le­rin dam­la­ma ve­ya yag­mur­la­ma su­la­ma tek­no­lo­ji­si­ni kul­lan­di­gi­ni söy­le­yen Prof. Dr. Ço­lak, “En uy­gun ko­sul­lar­da bit­ki­nin ih­ti­ya­ci ka­dar su ve­ril­me­li. Tor­ba­li’­da bu ko­nu­da si­kin­ti­lar ya­sa­ni­yor. Ofi­si­mi­zi aça­rak so­ru­nu ye­rin­den çöz­me­ye bas­la­ya­ca­giz. Ilk iz­le­nim­le­rim çok olum­lu” sek­lin­de ko­nus­tu.

“­BIT­KI­NIN IS­TE­DI­GI KA­DAR SU VE­RIN”
­TOR­BA­LI’­DA dam­la­ma su­la­ma sis­te­mi­nin yay­gin­las­ti­ril­ma­si ge­rek­ti­gi­ni sa­vu­nan Atil­la Ço­lak, üre­ti­ci­le­re her tür­lü des­te­gi ve­re­bi­le­ce­gi­ni be­lirt­ti. Dün­ya­nin her ye­rin­de dam­la­ma su­la­ma­nin ya­pil­di­gi­ni di­le ge­ti­ren Ço­lak, dam­la­ma su­la­ma­nin çöl­de de su­lu ara­zi­de de ya­pi­la­bi­le­ce­gi­ni söy­le­di. Dam­la­ma su­la­ma­da is­çi­li­gin azal­di­gi­ni be­lir­ten Ço­lak, güb­re ve­ri­mi­nin yük­sel­di­gi­ni ve ve­ri­min ka­li­te­li bir se­kil­de yüz­de 30 ora­nin­da art­ti­gi­ni söy­le­di. Çok da­ha az ma­li­yet­le da­ha ka­li­te­li ve yük­sek ve­rim el­de edil­di­gi­ni ifa­de eden Ço­lak, “Tek­no­lo­ji­ye uy­gun su­la­ma ya­pil­ma­li. An­cak ma­a­le­sef Tür­ki­ye’­nin bü­yük bir bö­lü­mün­de ol­du­gu gi­bi Ye­ral­ti su­la­ri kir­le­ni­yor ve aza­li­yor. Bit­ki­nin is­te­di­gi ka­dar su ve­ril­me­li” de­di.

“­GUB­RE PAR­ÇA PAR­ÇA VE­RI­LI­YOR”
­GI­DA, Ta­rim ve Hay­van­ci­lik Ba­kan­li­gi’­nin dam­la­ma su­la­ma­ya çok bü­yük des­tek ver­di­gi­ni söy­le­yen Atil­la Ço­lak, “Dam­la­ma su­la­ma­nin yay­gin­las­ti­ril­ma­si kap­sa­min­da, 5 yil öde­me­li si­fir fa­iz­li kre­di ve­ri­li­yor. Uy­gun pro­je ha­zir­lan­di­gin­da, yil­da bir kez ol­mak üze­re ba­kan­lik, mas­ra­fi­ni­zin yüz­de 50’­si­ni hi­be edi­yor. Ko­o­pe­ra­tif gi­bi tü­zel ki­si­lik­ler­de ise yüz­de 75­’i hi­be edi­li­yor. Ör­ne­gin mi­sir­da dö­nüm­de bin 500 ki­lo ali­ni­yor­sa, dam­la­ma su­la­ma­ya ge­çil­di­gin­de ve­rim bin 700 ki­lo­ya ka­dar yük­se­li­yor. Su­la­ma is­çi­li­gi­ne ge­rek ka­lin­mi­yor. Güb­re kul­la­ni­mi yüz­de 15, elekt­rik tü­ke­ti­mi ise yüz­de 30 aza­li­yor. Güb­re par­ça par­ça ve gün gün ve­ri­li­yor. Bu sa­ye­de bit­ki­nin ve­ri­mi de ar­ti­yor” di­ye ko­nus­tu.

“­DAM­LA­MA SU­LA­MA SIS­TE­MI­NI TAR­LA­YA SOK­MA­LI­YIZ”
­TOR­BA­LI’­DA, dam­la­ma su­la­ma ala­nin­da ak­la ge­len ilk fir­ma ol­ma­yi he­def­le­dik­le­ri­ni be­lir­ten Atil­la Ço­lak, sek­tö­re kat­ki sag­la­mak is­te­dik­le­ri­ni söy­le­di. Sa­de­ce çift­çi­le­re de­gil, sek­tör­de­ki di­ger te­da­rik­çi­le­re de yar­dim­ci ola­bi­le­cek­le­ri­ni ifa­de eden Ço­lak, “El bir­li­giy­le Tor­ba­li ta­ri­mi­ni kal­kin­dir­ma­li­yiz. Dam­la­ma su­la­ma sis­te­mi mey­ve bah­çe­le­rin­de var. Ama bu sis­te­mi tar­la­ya sok­ma­li­yiz. Çift­çi­miz çe­kin­me­sin ve is­te­di­gi za­man ge­lip, ak­li­nin ta­kil­di­gi­ni sor­sun.  10 bin li­ra­lik bir sis­tem ku­rup ufak bir so­run­la kar­si­las­ti­gin­da, bun­dan he­men vaz­ge­çi­yor. Bi­raz da­ha aras­tir­ma­ci ve sor­gu­la­yi­ci ol­sun­lar” de­di. Ken­di ög­ren­ci­si olan Su­la­ma Tek­ni­ke­ri Meh­met Zi­ya ile hiz­met ve­ren Ço­lak, köy ve ma­hal­le­ler­de de bil­gi­len­dir­me top­lan­ti­si ya­pi­yor. Öz­bey’­de dün top­lan­ti ya­pan Ço­lak, bu­gün de sa­at 19.30da Pan­car’­da dam­la­ma su­la­ma sis­te­mi­ni an­la­ta­cak.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web