Büyük Torbalı

Bagciliktan esinlendi zeytinciligi gelistirdi

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Bagciliktan esinlendi zeytinciligi gelistirdi
1.562 Görüntüleme
14 Aralık 2012 - 7:48
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Türkiye’nin zeytin cenneti Torbali’da hizmete giren Agromillora, zeytincilikte devrim niteliginde bir sistem gelistirdi. Bagciliktan esinlenen ‘Sik Dikim Zeytin Sistemi’ ile maliyet düsüyor, kazanç artiyor.

ZEYTINCILIKTE artik yeni bir çag basladi. 2010 yilinda Torbali’ya gelen ve 2012 yiliyla birlikte üretimine baslayan Agromillora Fidan Uretim ve Pazarlama, zeytin üretiminde devrim niteliginde çalismalara basliyor. Uluslar arasi bir firma olan kurulusun gelistirdigi, ‘Sik Dikim Zeytin Sistemi’ ile zeytinyagi üretiminde yüksek kalite verim elde ediliyor. Sistem sayesinde erken verim, düsük hasat maliyeti ve yüzde 100 dogal sizma zeytinyagi elde ediliyor. Bagciliktan esinlenerek gelistirilen ‘Sik Dikim Zeytin Sistemi’nde zeytin agaçlari sik bir sekilde ekiliyor. Bir dönümde normalde 30 agaç dikilirken, bu sistem ile tam 170 agaç toprakla bulusuyor. Bu sistemin bir diger özelligi ise bir günde 50 dekar zeytin agaci hasat edilerek 60 ton zeytin toplaniyor. Bu sayede, zeytin bekletilmeden aninda yaghanede sikilabiliyor.

ILK YILINDA 900 BIN ADET FIDAN URETTI

AGROMILLORA 1986 yilinda Ispanya’nin Alt Penedes bölgesinin Subirats ilçesinde kurulmustur. Firma, öncelikle çalismalarina meyve ve asma fidan üretim ve satisi yaparak basladi. Ardindan dünya pazarinda yükselen bir deger olan zeytinyagi açigini karsilayacak zeytin fidani üretimine hareket verdi. Agromillora, fidan yetistiriciligi konusunda yüksek teknoloji kullanan bir uluslararasi firma oldu ve ürettigi yüksek kalitedeki fidanlarla pazarda bir numara haline geldi. Firma; Ispanya, Amerika, Italya, Portekiz gibi 10 ülkede faaliyet gösteriyor. 2009 yilinda Istanbul’da hizmete baslayan kurulus, 2010 yilinda Torbali’da 78 bin metrekarelik bir arsa aldi. Tesis kurma çalismalarinin ardindan da 2012 yilinin ocak ayinda üretime basladi. 5 milyon liralik yatirimini, cografi konumu ve iklimi nedeniyle Torbali’ya kuran firma, ilk yilinda 900 bin adet anaç, sert çekirdekli meyve fidani üretti. 40 bin adet de zeytin fidani ithal etti. Ilçeye olan yatirimi halen devam eden Agromillora, zeytinin yani sira sert çekirdekli seftali, nektarin, kiraz, erik ve kayisi gibi meyve fidanlarin üretimini de gerçeklestiriyor.

3. YILINDA ZEYTIN AGAÇLARI MEYVE VERIYOR

AGROMILLORA’NIN gelistirdigi Sik Dikim Zeytin Sistemi, geleneksel zeytin tarimina göre karliligi oldukça arttiran bir ürün teknolojisi. Dikim sikligi; çesit özelligine, toprak verimliligine ve sulama imkanina göre farklilik gösteriyor. Genellikle sira üzeri 1,35 ile 1.5 metre ve sira arasi 3,5 ile 4 metre arasinda degisiyor. Zeytin agaci boyu 2,5 metre ile sinirlandirilirken, bu uzunluk sürekli üretim için en uygun yükseklik olarak tespit edildi. Meyve verimi, 3. yilda dekar basina 300400 kilogram olacak sekilde hizli üretime baslar. 6. yilinda ise zeytin miktari 1200 kilograma kadar yükseliyor. Sik Dikim Sistemi, isçilik giderlerini sadece hasat isçiliginde degil ayni zamanda budama ve dikim isçiliginde de azaltiyor. Geleneksel zeytin tariminda isçilik giderleri, toplam maliyet içerisinde %80’e varan oranda kendini gösteriyor. Isçilige bagimli olmayan ve karlilikta çok ciddi yükselis gösteren bu sistem, çiftçiler için bulunmaz bir olanak. Toplama makinesiyle hizli bir hasat ve optimum olgunlukta toplama olanagi sunulurken, meyveler toprak ile temas etmeyecegi gibi zarar görmeden toplanabilmekte ve hizli bir sekilde islenmek üzere sevk edilebilmektedir. Bu sistemin basarili olmasinda anahtar rolü oynayan sebepler; yüzde 100 makineli hasat, 3. yildan baslayarak verim, yüksek verimlilik, yüksek kalitede yag elde edebilme ve tüm üretimin yüzde 100’ü natürel sizma yag olmasi.

SURDURULEBILIR ZEYTINCILIK

SISTEMI ‘ayni alanda daha fazla ürün elde etme’ olarak tanimlayan Agromillora Genel Müdürü Serhat Bozer, “Zeytincilikte sürdürülebilirlik açisindan devrim niteliginde bir sistem. Kontrol edilebilir bir üretim yapiliyor. Geleneksel yöntem, artik yerini teknik üretime birakti. Tamamen yaglik olan bu zeytin türleri ile daha iyi verim ve daha iyi bir gelir üreticileri bekliyor. Hasat maliyeti çok fazla düsüyor. Geleneksel bahçelerde verim, 7. yildan sonra alinirken, bu sistemde 3. yildan sonra meyve aliniyor. Çiftçinin en büyük problemi olan hasadi, daha kaliteli ve ucuz hale getiriyor” diye konustu.

SIK DIKIM ZEYTINCILIGIN AVANTAJLARI

ILK hasat ikinci yil itibari ile baslar. Uçüncü ve dördüncü yil artarak devam eden verim, 5. yil tam verime geçer. Sik dikim zeytin bahçelerinde, temelde gelistirilmis versiyonlari olan üzüm hasat makineleri sira üzerinde kullanilarak, hizli ve verimli hasat gerçeklestirilebilmekte. Bu, pahali toplama isçiligini neredeyse ortadan kaldirir. Dönüm basina daha fazla agaç, dönüm basina daha fazla üretim demektir. Tam verime yatmis bahçelerde verim, 1600 kiloya kadar çikabilir. Bu sistem ile üretimde ton basina 160180 litre zeytinyagi verimleri beklenebilir. Özel olarak seçilmis arbequina klonu, arbosana i43 ve koroneiki i38 sadece sik dikim için kompakt büyüme aliskanliginin yaninda, ayni zamanda kimyasal ve yaglarin duyusal özellikleri açisindan mükemmel özellikler sergilemekte. Erken üretim yaparak ve yüksek kalite elde ederek yüksek fiyata pazar bulma sansina sahip.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web