Büyük Torbalı

Beyaz altin bugdayi tahtindan etti

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Beyaz altin bugdayi tahtindan etti
217 Görüntüleme
16 Ocak 2011 - 21:55
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.


Geçtigimiz yil 45 bin dekar arazide ekilen bugday sert bir düsüs ile 15 bin dekara geriledi. Pamugun eski cazibesini kazanmasi bugdaya olan ilgiyi azaltti

2008 yilindan itibaren bugday ekiminin tirmanisa geçtigi Torbali’da 3 sezon önce 37.000 dekar bugday ekildi. Bu rakam 2009 yili itibariyle 40.000 dekara yükseldi.  En son 45.000 dekara ulasan bugday ekimi azaliyor. son yillarda iyiden iyiye düsüse geçen bugday ekim alanlari 2011 yilinda 15.000 dekar alana düstü. Bu düsüsün en büyük nedeni pamuk ekim alaninin artmasi. Torbali Ziraat Odasi Baskani Murat Uslu, bu düsüsün diger mahsullere de yansiyacagini söyledi. Pamuk ekiminin fiyatlari dengeleyecegini söyleyen Uslu,  ucuza satilan  ürünlerin para edecegini söyledi.

PAMUK CAZIP GELDI

SON yillarin en yüksek miktarinda ekilen pamuk, üreticilerin yüzünü güldürdü. Artisa geçen beyaz altin  diger  mahsullerde ekim miktarinin gerilemesine neden oldu. Her yil binlerce alana ekilen Bugday ekimi her geçen yil düsüse geçiyor. Geçtigimiz yillara oranla hesaplandiginda bugdayda yüzde 50 düsüs oldugu gözlendi. Önceki yillarda 45.000 ile 50.000  dekarlik alanlara ekilen sari basak, bu yil 15.000  alanla sinirli kaldi. Pamuk ekimin arttigini dile getiren Ziraat Odasi Baskani Murat Uslu, pamuk ekiminin çiftçilere cazip geldigini söyledi. Bu düsüsün diger mahsullere de yansiyacaginin altini çizen Uslu, sözlerini söyle sürdürdü: “Pamuk artisi ne kadar fazla olursa diger mahsuller de para eder. Pamuk bunlari dengeliyor. Bugdayda oldugu gibi diger ürünlerin ekiminde de düsüs olur” dedi.

EKIM SURUYOR

DAGTEKKE Köyünde oturan çiftçi Rasim Sahin, zeytin, çam fistigi üretiminin yani sira bugday üretimi yaparak geçimini sagliyor. 7 Eylül Mahallesi’nde 15 dönümlük araziye bugday ekimi yapan Sahin, 7 ton civarinda bugday elde etmeyi hedefledigini söyledi. Ilk etapta tohumlanmasi yapilan tarla Haziran ayi baslarinda hasat edilmeye baslanacak. Tarladan elde ettigi ürünleri bugdaya dönüstürüp un yaptiklarini ifade eden Sahin: “Nüfusumuz çok. Burada elde ettigim bugdayi degirmende un haline dönüstürdükten sonra köyde ekmek yapiyoruz. Bizim için daha ekonomik oluyor. Kâr amaçli degil, kendi ihtiyaçlarimiz için ekiyoruz” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web