Büyük Torbalı

Deringöz’de ilk su bulundu

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Deringöz’de ilk su bulundu
280 Görüntüleme
19 Şubat 2014 - 8:16
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Mezopotamya Mühendislik ve Madencilik ile Bayram Sondaj, ortak bir çalisma yapti. Susuz tarim yapilan Ortaköy ve Çapak Mahalleleri arasindaki Deringöz Mevkisinde ilk su bulundu ve sondaj kuyusu açildi

 GEÇTIGIMIZyil faaliyete baslayan Mezopotamya Mühendislik ve Madencilik’in Bayram Sondaj ile yaptigi ortaklasa çalisma sonucunda Ortaköy Mahallesi ile Çapak Mahallesi arasinda yer alan Deringöz Mevkisinde ilk defa su bulundu. Yillardir yapilan çalismalara ragmen yer alti suyuna ulasamayan çiftçiler susuz tarim yapmak zorundaydi. Fakat yapilan bilimsel çalismalar sonrasinda 180 metre derinlikte saatte 30 ton kapasiteli su bulundu. 10 bin dönümlük alanda çikarilan bu su sayesinde, çiftçinin de sulu tarima geçebilecegini ifade eden Jeoloji Mühendisi Yakup Simsek, “Yillardir bölgede yapilan yanlis ve kaçak sondajlar yer alti suyuna zarar veriyordu. Yaptigimiz bilimsel çalismalar sonucunda bölgedeki ilk sondaj kuyusunu açtik. Çiftçi artik her mevsim mahsul yetistirebilecek” dedi.

SONDAJ KUYULARI KAYIT ALTINDA

Akdeniz Universitesi Jeoloji Mühendisligi Bölümü mezunu olan 29 yasindaki Yakup Simsek, geçtigimiz yil Arkatli Çarsisi Coskun Is Hani’nda Mezopotamya Mühendislik ve Madencilik Hizmetleri sirketinin faaliyete açti. Firma, su sondaj kuyu ruhsati, ruhsatsiz kuyularin ruhsati, zemin etüdü ve hidrojeolojik rapor hizmetleri veriyor. Torbali’da su sondaj kuyu ruhsati veren tek mühendis olan Yakup Simsek, ayni zamanda da Devlet Su Isleri (DSI) Torbali Teknik Sorumlusu olarak da hizmet veriyor. Tarla sahiplerinin, tarlasina veya çiftligine elektrik aboneligi baslatabilmesi için su kuyusu ruhsati almasi gerektigini dile getiren Yakup Simsek, su sondaj kuyu ruhsati olmayana elektrik verilmedigini belirtti. Daha önce su sondaj kuyu ruhsati olmadan da elektrik verilebildigini söyleyen Simsek: “Bu problem, 167 sayili ‘Yeralti Sulari Kanunu’yla degisti” diye konustu.

SAATTE 30 TON SU

Kaçak yapilan sondaj çalismalarinin yer alti sularina büyük zarar verdigini ifade eden Simsek, bunun en iyi örneginin 10 bin dönümlük Deringöz Mevkisi oldugunu belirtti. Yillardir bölgede yapilan kaçak sondaj nedeniyle yer alti suyunun gözeneklerinin kapandigini belirten Yakup Simsek, “Bölgede bulunan yüzlerce çiftçi maalesef yillardir susuz tarim yapiyordu. Bunun en büyük nedeni yanlis sondaj çalismasidir. Bugüne kadar bölgede hiç su çikartilamamis. Bayram Sondaj ile birlikte son teknolojik cihazlarla bir çalisma yapildi. 1000 metreye kadar kolaylikla sondaj yapan bu cihazlarla hedefe ulasildi. Bölgede çiftçilik yapan Yüksel Gin’in tarlasinda yaptigimiz bu çalismalar sonrasinda 180 metre derinlikte su bulduk. Saatte 30 ton su çikartiyoruz yerin altindan. Su kalitesi çok yüksek ve az tuzlu. Hem içmeye hem de tarimsal sulamaya oldukça da uygun” dedi.

“TARLALAR DEGER KAZANACAK”

Jeoloji Mühendisi Yakup Simsek, “Deringöz Mevkisindeki çiftçiler maalesef yillardir susuz tarim yapiyordu. Yagmur sulari sayesinde ürünlerinin su ihtiyacini giderebiliyordu. Bu da her mevsim mahsul yetistirilmesini zorlastiriyordu. Fakat yillar sonra ilk defa su çikarttik bölgeden. Vatandaslar yillardir kandirilip magdur edilmis. Çiftçimiz düzgün ve yasal olarak çalisan sondajcilarla bu bölgede kolaylik su bulabilir. Bölgedeki tarla sahipleri hem parasini israf etmeyecek hem de arazisinin degerine deger katacak. Susuz tarimin yapildigi tarlanin degeri maalesef çok düsük oluyor. Fakat bölgede suyun olmasi, tarlanin degerini en az 3-4 kat arttiriyor. Ayrica bölgedeki çiftçilerimiz yilda 2-3 ürün alabilecek. Bu sayede kazançlari da artacak” seklinde konustu.

“SUYU BILINÇLI KULLANIN”

Yer alti sularinin gün geçtikçe azaldigini ifade eden Jeoloji Mühendisi Yakup Simsek, “Yanlis yapilan sulama yer alti sularina büyük zararlar veriyor. Vahsi sulamanin yani sira yapilan kaçak sondajlar da bu zarari daha da arttiriyor. Bu yil yagmur beklentilerin altinda yagdi. Barajlardaki doluluk orani çok düsük. Su bilinçli olarak kullanilmaz ise kuraklik maalesef kapida. Bu nedenle çok dikkatli ve bilinçli bir sekilde su tüketilmeli. Su en çok tarimsal alanda kullaniliyor. Bu nedenle çiftçilerin daha fazla dikkatli olmasi lazim. Bilinçsiz su kullanimi, yer alti sularinin israf edilmesine neden oluyor. Ilçemizde daha önce 30-40 metrede su bulunurken, yapilan yanlis sulama nedeniyle su bulma mesafesi 100 metreyi asmis durumda. Suyumuzu daha bilinçli ve gelecegi düsünerek kullanalim” dedi.Gökhan YALKALK

 

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web