Büyük Torbalı

Dogalgazin pabucunu dama atan yakit: Pelet

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Dogalgazin pabucunu dama atan yakit: Pelet
2.631 Görüntüleme
19 Kasım 2013 - 8:17
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Dünyada dogalgaz ve kömüre rakip olarak gösterilen pelet yakiti, Türkiye’de yeni yeni taninmaya basladi. Türkiye’de pelet imal eden makineleri üreten tek firma olan Uludaglar Enerji Makineleri, Torbali’da hizmet veriyor

SARBEK Sanayi Sitesi’nde 2 ay önce hizmet vermeye baslayan Uludaglar Enerji Makineleri, “Temiz Enerji” sloganiyla pelet üretimi yapan makinelerin imalatini yapiyor. Her türlü odun, odun atigi ve ormansal atiklarinin ögütüldükten sonra kurutularak yüksek basinçla preslenme yöntemi sayesinde sikistirilmasi suretiyle yogunlugu arttirilarak elde edilen pelet yakiti kömür ve dogalgaza kafa tutuyor. Dünyanin birçok ülkesinde milyonlarca tonluk üretimi gerçeklestirilen pelet yakiti, Türkiye’de ise sadece 30 bin ton üretiliyor. Avrupa’da birçok ülkenin pelet yakiti için dogalgazdan vazgeçtigini dile getiren Uludaglar Enerji Makineleri’nin sahibi Güzay Uludag: “Pelet, hem dogalgaz hem de kömürden çok daha ucuz bir enerji. Kalitesi de bir hayli yüksek” dedi.

IS GEZISINDE PELETLE TANISTI
1996 yilinda bir is gezisi için Rusya’ya giden Güzay Uludag, burada pelet yakiti ile tanisti. Fabrika ziyaretinde pelet ürününü gören Uludag, tanistigi Türk mühendisten de bilgi aldi. Orta Asya, Türk Cumhuriyetleri, dagilan Rus Cumhuriyetleri ve Kanada’da biokütle ve pelet ile ilgili uzun süren arastirma, gelistirme ve proje çalismalarinda bulunan basarili girisimci, ilk girisimini ise subat ayinda gerçeklestirdi. 27 Subat tarihinde Tire’de, pelet üretimi yapan makinelerin imalatina baslayan Güzay Uludag, yasadigi kalifiye eleman sikintisi nedeniyle 2 ay önce rotasini Torbali’ya çevirdi. TorbaliBayindir yolu üzeri Sarbek Sanayi Sitesi’nde 1500 metrekarelik alanda üretim yapmaya baslayan Uludaglar Enerji Makineleri, simdiye kadar her biri 600 bin lira degerinde olan tam 13 tane üretim tesisi kurdu.

TURKIYE’DE SADECE 30 BIN TON URETILIYOR
ARGE ekibiyle, pelet üretiminin ve kullaniminin yogun oldugu bölgelerde uzun süren bir çalisma gerçeklestiren genç is adami, Türkiye’de bu yönde yapilan çalismalarin yetersiz oldugunu, peletin yem ya da yakit olarak çok düsük seviyelerde kullanildigini tespit etti. Pelet üretimi ve kullaniminin artirilmasi için çalismalar yürüten Güzay Uludag, Türkiye’de yillik 430 bin ton peletin tüketildigini ifade etti. Bunlarin 400 bin tonunun yurt disindan ithal edildigini, kalan 30 bin tonluk peletin ise ülkede üretildigini kaydetti. Orman atiklari ve tarimsal atiklardan (pamuk sapi, üzüm bag budaklari, zeytin ve seftali budaklari gibi) elde edilen pelet, kömür ve dogalgaza karsi alternatif bir yakit olarak görülüyor. Amerika’da yillik 8 milyon ton, Almanya’da 2 milyon ton, Kanada’da 2 milyon ton, Rusya’da 2 ve Ukrayna’da da 1 milyon ton pelet üretiliyor.

IKI UNIVERSITE ARASTIRIYOR
TURKIYE’DE her yil 50 milyon ton, orman ve tarimsal artik meydana geliyor. Bu artiklarin büyük bir kismi ise çürümeye terk ediliyor. Bunun 15 milyon tonu iç sektörde, sunta, MDF, kontrplak gibi ürünlerin imalatinda kullaniliyor. Kalan 35 milyon tonun 20 milyonu ise toprakta çürümeye birakiliyor. Toprak bu atiklari bir anda eritemedigi için devasa çöp yiginlari meydana geliyor. Içinde selüloz bulunan bu odunsu atiklar, topragin verimsizlesmesine neden oluyor. Bazi üreticiler ise bu atiklari yakiyor. Ancak aniz yakmak yasak ve cezasi var. Su anda Ege Universitesi ve Bartin Universitesi Orman Fakültelerinde pelet ile ilgili ciddi çalismalarin yapildigini ifade eden Güzay Uludag: “Ege Universitesi’nden Prof. Dr. Nedim Saraçoglu, zirai atiklarin degerlendirilmesi için çalisma gerçeklestiriyor. Ancak bunlar da yeterli degil. Devletin peleti artik bir yakit ürünü olarak görmesi gerekiyor. Bunun için çaba sarf ediyoruz” diye konustu.

9 AYDA 13 TESIS KURDU
ULUDAGLAR Enerji Makineleri olarak pelet üretimi yapan makinelerin imalatini gerçeklestirdiklerini dile getiren Uludag: “Torbali’ya yaklasik 2 milyon liralik bir yatirim yaptik. Su anda Türkiye’de bu üretimi yapan baska fabrika yok. Kanada bu alanda çok önde. Kullanildigi ülkelerde, dogal gaz tüketiminin azaldigi görüldü. Ulkemizde pelet üretimi yapan birkaç fabrika var. Bir zamanlar Çin’den getirtilen kalitesiz makineler simdilerde hurdaliklarda çürümeye terk edilmis durumda. Dünya standartlarinda makine üretimi gerçeklestiriyoruz. Bir tesisin maliyeti 600 bin lira. Tire, Torbali, Ankara, Çanakkale, Mersin, Kahramanmaras, Manavgat ve Aksaray olmak üzere tam 13 tesis kurduk” seklinde konustu.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web