Büyük Torbalı

Is ile isçinin niteligi birbiriyle örtüsmeli

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Is ile isçinin niteligi birbiriyle örtüsmeli
313 Görüntüleme
11 Ocak 2012 - 22:22
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Is sagligi ve güvenligi kapsaminda yeni yönetmelik tanitildi. Toplantida konusmacilar, isyerlerinde güvenlikle ilgili her durumun kayit altina alinip belgelendirilmesini istedi.

TORBALI Ticaret Odasi, Özel Torbali Tip Merkezi ve Mersinli Özel Saglik Kurumu isbirliginde gerçeklestirilen Is Sagligi ve Is Güvenligi Yasasi hakkindaki bilgilendirme toplantisi, TTO Meclis Salonu’nda gerçeklestirildi. Is Sagligi ve Is Güvenligi Uzmanlari Hasan Hüseyin Ugurlu, Mustafa Hayirsever ve Dr. Kadir Ugurhan’in konusmaci olarak katildigi toplantida yogunluk nedeniyle izdiham yasandi. Salonda koltuklarin aralarina çok sayida sandalye ilave edildi. Toplantinin açilis konusmasini yapan TTO Meclis Baskani Abdulvahap Olgun, bu tür seminerlerin 2012 yilinda da devam edecegini belirterek gida güvenligi, kisisel gelisim, liderlik, Türk Ticaret Kanunu ile ilgili bir takvim hazirladiklarini kaydetti. Konusmacilar da, isyerlerinde yasanan kazalara dikkat çekerek isçiye verilen görevle isçinin niteliginin örtüsmesi ile isçilerin ve yapilan islerin kayit altinda tutulmasi gerektigine vurgu yapti.

MOBIL SAGLIK HIZMETI

TOPLANTIYA konusmaci olarak katilan Kadir Ugurhan, Mersinli Özel Saglik ve Torbali Tip Merkezi hakkinda bilgiler verdi. Kurumun is ve isçi sagligi konusunda hizmet verdigini belirten Ugurhan, Torbali’da da 2010 yilindan bu yana hizmet verdiklerini kaydetti. Is ve isçi sagligi ile ilgili olarak mobil saglik hizmetleri verdiklerini anlatan Ugurhan: “Mobil araçlarimizla firmalarin bulunduklari yerlerde zaman kaybi olmadan kurumsal hizmet sunuyor, periyodik muayenelerini yapiyoruz. Anlasmali firmalarla dönemsel olarak bu hizmetler mevduata tamamen uygun olarak tekrar ediliyor. Uzman hekimlerin kendilerinin kontrolleriyle imzalanan raporlarla hizmet veriliyor. Mobil Saglik ayni zamanda asilama ve hemsirelik hizmetleri de yapilabiliyor. Is sagligi konusunda is güvenligi uzmanlarinin ve isyeri hekimlerinin yetki ve sorumluluklari tekrar düzenlendi. Buna bagli olarak firmalar is sagligi ve is güvenligi uzmanlarini bizim firmamizdan veya benzer kurumlardan temin ederek çalisabiliyor. Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligindan yetki belgesi alarak bu islemi gerçeklestirmeye basladik” dedi. Çalismalar kapsaminda isyeri hekimligi, is güvenligi, revir kurulumu, ise giris raporlari, mobil saglik destegi ve is kazalari raporlari hizmetleri yaptiklarini kaydetti.

KAZANIN SORUMLUSU ISVEREN
IS Güvenligi Uzmani Hasan Hüseyin Ugurlu ise, is sagligi ve güvenligi ile ilgili yasanin öne çikan maddeleri hakkinda bilgi verdi. Is güvenligi konusunda sorumluluklarin isverenler üzerinde yogunlastigindan bahseden Ugurlu: “Her sey normalken en küçük bir problem yönetim grubuna döner. Olayin bas sorumlusu is yöneticileridir” diyerek is güvenligi konusunda bilinç yaratmak istediklerini kaydetti. Çalisanlarin ve isverenlerin yasal yükümlülüklerini ayrintilariyla anlatan Ugurlu, yasanan olumsuzluklarin karsisinda hak kaybi ve magduriyeti düzenleyen ‘Borçlar Kanunu’nu açikladi. Ugurlu: “Isyerlerindeki psikolojik baski ve taciz olaylari yasal mevzuata girdi. AB uyum sürecinde is hayatimizda degisiklikler yapilmasin diye yasal düzenlemeler Avrupa’ya uyumlu hale getirilmeye çalisiyor. Avrupa’daki çalisanlar ve isletmeler hangi yönetmeliklerle çalisiyorsa bizler de o yönetmeliklere tabiyiz” dedi.

IS VE ISÇININ NITELIGI ÖNEMLI

ISÇIYE görevinin disinda bir is yaptirilmak istendiginde mutlaka isi yapacak kisinin o ise uygun olduguna dair rapor alinmasi gerektigini ifade eden Ugurlu: “Isçiye baska bir is yaptirirken bir kaza meydana gelme olasiligina karsin bir kagit imzalatilmasi gerekiyor. Özellikle isyeri hekiminden o kisinin isi yapabilecegine dair saglik raporu hazirlamasini isteyin. Isçinin, yapilmasi istenen isle ilgili teknik yeterliligi olup olmadiginin tespit edilmesi gerekiyor” dedi. Yasanan is kazalari sonrasinda yapilan denetimlerde sahada eksiklikler olup olmadigi ve çalisanlarin is güvenligi egitiminin yapilip yapilmadiginin arastirildigini kaydeden Ugurlu: “Herhangi bir sekilde is güvenligi saglanmayan ya da egitimi verilmeyen kisilerin is sahasina sokulmamasi gerekiyor.

62 BIN KISIDEN 1444’U ÖLDU

ÇALISANLARIN hatalari fark edildiginde bunun isveren ya da teknik uzmanlar tarafindan kayit altina alinmasi gerekiyor” dedi ve katilimcilara: “Her yapilan çalismayi kayit altina alin. Içerisinde isyeri hekimi de olan is güvenligi birimlerinizi olusturun” uyarisinda bulundu. 2010 yili istatistiklerine göre 62 bin 903 is kazasinin yasandigini, bunlardan 1444’ünün ölümle sonuçlandigini ifade eden Ugurlu, yeni yönetmelik kapsaminda kazalarin yasanmamasinin hedeflendigini kaydetti. Bu tür kazalar sonucunda isverenlerin topun agzindaki kisi olduguna dikkat çeken Ugurlu: “Isverenler hukuk karsisinda en magdur olan kisiler oluyor. Neden önlem alinmadigi, hem yasal hem etik hem de finansal olarak sorgulaniyor. Riski yönetmek gerekiyor” dedi.

‘BANA BIR SEY OLMAZ’ DEMEYIN

DENEYIMLER isiginda is sagligi ve güvenligi üzerine bilgiler aktaran Dr. Mustafa Vatansever ise, is güvenligi kültürü olusturulmasina önem verilmesini istedi. Her isletmenin kurulusundan bu yana isyeri hekimine ihtiyaci oldugunu ifade eden Vatansever, en önemli hususun isçilere niteliklerine göre is verilmesi oldugunu söyledi. Isçinin ise baslamadan önce ‘hakkimda verdigim bilgileri onayliyorum’ seklinde imzalamasi gerektigini belirten Vatansever: “Hekim tarafindan yapilan isin niteligine göre kisiye tek tek testler uygulamasi gerekiyor. Öyle komik bir ülkede yasiyoruz ki, kumas satin alma uzmaninin bir süre sonra renk körü oldugu ortaya çikiyor” dedi. Isçi sagliginin bir bilim dali oldugunu ifade eden Vatansever: “Bir ise baslarken ‘bana bir sey olmaz’ mantigi ile yaklasmayin. Her isçinin yaptigi meslekle ilgili mevzuatlari ögrenmesi gerekiyor. Yapilan tüm islerin ve isçi ile ilgili bilgilerin kayit altina alinmasi gerekiyor. Koruyucu önlemleri yerine getirmeyenlerin belgelenmesi gerekiyor ki bu, karsilasilabilecek is kazalarinda belge sunulmasi için önem tasiyor” seklinde bilgi verdi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web