Büyük Torbalı

Isveren, personelinin güvenliginden sorumlu

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Isveren, personelinin güvenliginden sorumlu
488 Görüntüleme
14 Aralık 2012 - 7:56
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

TTO önderliginde, 6331 sayili Is Sagligi ve Güvenligi Kanunu ve kapsami, ülkemizdeki is kazalarinin nedenleri, sonuçlari ve ülke ekonomisine faydasi anlatildi.

TORBALI Ticaret Odasi ve Medifema Ortak Saglik Güvenlik Birimi, dün ortaklasa yaptiklari bir toplantida isverenlere; 6331 sayili Is Sagligi ve Güvenligi Kanunu ve kapsami, ülkemizdeki is kazalarinin nedenleri, sonuçlari ve ülke ekonomisine faydasi anlatildi. “6331 Sayili Is Sagligi ve Is Güvenligi Kanunu’nda bizi neler bekliyor?” basligiyla düzenlenen toplantiya; A sinifi Is Güvenligi Uzmani ve Çalisma ve Sosyal Güvenligi Eski Bas Müfettisi Bahri Kaplan,  Isçi Isveren Iliskileri Uzmani Salih Yanik, Perkon Müh. Yöneticisi Savas Özok, Medifema OSGB Sorumlu Müdürü Dr. Levent Çidik ve çok sayida isveren katildi.

YILLARCA BU YASANIN DEGISMESINI BEKLEDIK

TOPLANTIDA 6331 sayili Is Sagligi ve Güvenligi Kanunu, maddeler ve slaytlar esliginde katilimcilara genis bir sekilde aktarildi. Maddelerin tek tek tartisildigi toplantida, 6331 sayili Is Sagligi ve Güvenligi Kanunu ve kapsami, ülkedeki is kazalarinin nedenleri, sonuçlari ve ülke ekonomisine faydalari hakkinda isveren ve isveren temsilcilerine genis bilgi aktarimi yapildi. A Sinifi Is Güvenligi Uzmani Bahri Kaplan, yaptigi konusmada yeni çikan yasanin baskici oldugunu, yillarca bu yasanin degismesini beklediklerini söyledi. Is yerinde, is sagligi ve güvenliginin saglanmasi, mevcut saglik ve güvenlik sartlarinin iyilestirilmesi için isveren ve çalisanlarin görev, yetki, sorumluluk, hak ve yükümlülüklerini düzenleyen kanunun özel sektör kapsaminda bulunan tüm isyerlerini kapsadigini dile getiren Bahri Kaplan, “Türk Silahli Kuvvetleri (TSK), genel kolluk kuvvetleri ve MIT Müstesarligi’nin faaliyetlerinde, afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetlerinde, ev hizmetlerinde, çalisan istihdam etmeksizin kendi nam ve hesabina mal ve hizmet üretimi yapanlar hakkinda, hükümlü ve tutuklulara yönelik infaz hizmetleri sirasinda iyilestirme kapsaminda yapilan is yurdu, egitim, güvenlik ve meslek edindirme faaliyetlerinde kanun uygulanmayacak” dedi.

AGIR CEZA VAR

ISVERENIN yeni yasa kapsamindaki yükümlülükleri hakkinda da bilgi veren Bahri Kaplan, “Çalisanin is sagligi ve güvenligini saglamakla yükümlü olan isveren; mesleki risklerin önlenmesi, bu konularda egitim verilmesi ve alinan tedbirlere uyulup uyulmamasini kontrol etmekle sorumludur. Bunun yaninda isveren, çalisma kapsaminda risk degerlendirmesi de yapmak zorundadir. Yine buna ek olarak çalisan kisiye görev verilirken göreve uygun olup olunmadigina özen gösterilmeli, çalisanlarin hayati tehlike altina girmemesi saglanmalidir” dedi. Is yeri disindaki uzman kisi ve kuruluslardan da hizmet alimi sirasinda isverenin sorumluluklarinin bulundugunu aktaran Kaplan, “Çalisanlarin yükümlülükleri, isverenin sorumluklarini etkilemez. Ayrica, isveren risklerden kaçinma, kaçinilmasi mümkün olmayan riskleri analiz etme ve en aza indirme, risklerle kaynaginda mücadele etme gibi risklerden korunma ilkelerini uygulamakla yükümlüdür. Kanunun maddelerini yerine getirmeyenlere ise agir cezalar var” dedi.

MADDELER CAN YAKACAK

EMEKLI Is Bas Müfettisi Salih Yanik ise yaptigi konusmada isverenlere ciddi uyarilarda bulundu. “Yeni çikan kanunun affi yok” diyen Yanik, “Çok ciddi cezalar isverenleri bekliyor. Meslek örgütlerinizle, Ticaret Odasi’ni harekete geçirin. Bölgenizin milletvekilleriyle görüssünler, bu kanundaki bazi maddeler can yakacak. Bunlarin düzeltilmesi için meclisle görüsme yapsinlar” dedi. Kanun ile kamu kuruluslari hariç 10’dan az çalisani olan tehlikeli ve çok tehlikeli sinifta yer alan isyerlerine devlet destegi getirilebilecegini belirten Yanik,  “Bu destek gerekirse Bakanlar Kurulu karari ile az tehlikeli isyerlerine de genisletilebilecek. Bu destekte olusacak giderlerin, is kazasi ve meslek hastaligi bakimindan kisa vadeli sigorta kollari için toplanan primlerden kaynak aktarilmak suretiyle, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafindan finanse edilebilecek. Kanun maddesinde de kesin olarak destek verilecek denmiyor, verilebilir diyor. Bu yüzden meslek odalarinizin bu konu hakkinda çalisma yapmasi gerekir” seklinde konusarak sözlerini noktaladi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web