Büyük Torbalı

Karaot, yerli tohumu Yenipazar’a tanitacak

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Karaot, yerli tohumu Yenipazar’a tanitacak
543 Görüntüleme
11 Ocak 2013 - 7:27
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Yerel tohumlarin kullaniminin yayginlasmasini hedefleyen Karaot Tohum Dernegi,  Seferihisar Belediyesi’nden sonra simdi de Aydin Yenipazar Belediyesi ile anlasti. Dernek 5 yil boyunca bu bölgede çalisma yürütecek.

2006’da çikan Tohumculuk Kanunu’yla gelecegi tehlikeye giren yerel tohumlara köylüler sahip çikti. Karaot Köyü’nde kurulan tohum dernegi, kisa sürede büyük bir olusuma imza atti ve Türkiye genelinde yerli tohumun önemini herkese gösterdi. Karaot Tohum Dernegi, yerel tohum takas senlikleriyle dikkatleri daha da üzerine çekti. Seferihisar Belediyesi de 1 buçuk yil önce dernek yönetimiyle irtibata geçti ve kendi ilçelerinde yerel tohum çalismalari yapmasi için teklifte bulundu. Bu teklif kabul gördü ve 16 ay boyunca Karaot Tohum Dernegi, Seferihisar’da yerel tohumculugun yayginlasmasi için çalismalara imza atti. Dernek, Seferihisarla olan protokolünün bitmesi üzerine Aydin Yenipazar’la anlasti. 5 yillik çalisma kapsaminda Yenipazar’da birçok çalismaya imza atilacak.

300 YILLIK TOHUMLAR BULUNDU
TURKIYE’NIN ilk tohum dernegi olma özelligine sahip olan ve baslattigi hareketle Türkiye geneline yayilan Karaot Tohum Dernegi, simdiye kadar 400′ün üzerinde kaybolan yerel tohumu bulmayi basardi. Karaot Köyü’nde atalarindan kalan tohumlara sahip çikmak ve köylüleri yönlendirme amaciyla kurulan dernek, çig gibi büyüyor. ‘Tohumuna Sahip Çik’ sloganiyla yola çikan dernek, simdiye kadar 300 yillik geçmise sahip yazili karpuz, çatalli domates, biber, siyah karpuz gibi 400′ün üzerinde kaybolan tohumu buldu. Ulkenin en dogusundan en batisina kadar bu gelenegi yayginlastiran dernegin baslattigi bu hareket, Izmir’in belde ve köylerinin yani sira ülke geneline de yayildi. Binlerce çiftçi, yapilan festival ve senliklerde bilgilendirildi ve tohumlar takas edilip çogaltildi. Türkiyedeki tohum, tarim ve bio çesitlilik mücadelesini konu alan ‘Dünyayi Kurtarmaya Çalisanlar’ adli kisa belgesel animasyon, Kore’nin baskenti Seul’de düzenlenen 9. Seul Ekoloji ve Çevre Filmleri Festivali’nde (9. Green Film Festival in Seoul) “16mm ve 8mm, 30 dakika, 2012” adli kisa film ödülünü aldi.

SEFERIHISAR’DA 140 BIN FIDE YETISTIRILDI
YEREL yönetimlerin destegini de arkasina alan Karaot Tohum Dernegi, en son Seferihisar Belediyesi’yle festivaller yapip, birçok tohumun bulunup üretilmesini sagladi. Karaot’tan yayilan tohum takas senlikleri; Bayramiç, Bodrum, Manisa, Mugla, Sile gibi birçok bölgede düzenlendi. Dernek, Seferihisar’da 16 aylik bir çalismaya imza atti. Bu süre zarfinda ilk yil kurulan serada 20 bin fide yetistirilirken, ikinci yil bu rakam 120 bine kadar yükseldi. Toplamda 84 çesit ürün elde edildi. Ayrica 16 aylik süre içerisinde Seferihisar’da, belediyenin de destegiyle 2 defa tohum takas senligine imza atildi.

DERNEK, 5 YIL YENIPAZAR’DA ÇALISACAK
DERNEK yöneticileri uzun zamandir Aydin Yenipazar Belediyesi ile görüsmelerini sürdürüyordu. Görüsmeler nihayet sonuçlandi ve protokole döküldü. 5 yillik sözlesme geregince Karaot Tohum Dernegi, Yenipazar’da yerel tohum yetistiriciligi yaparak halki da bu yönde tesvik edecek. Ayrica düzenlenecek olan senliklerle, bölgedeki çiftçiler arasindaki yerel tohum çesitlerinin arttirilmasi hedefleniyor. Bu projeyle de yerel tohumlarin korunup çogaltilmasi için bir birim kurulacak. Adnan Menderes Universitesi ve Yenipazar Kadin Kooperatifi de bu çalismaya destek verecek. Karaot Tohum Dernegi Baskani Feray Karapinar, “Seferihisar’da yerel tohum bilincini olusturduk. Simdiki hedefimiz Yenipazar. Burada da çalismalar yaparak halki bilinçlendirmeyi arzuluyoruz” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web