Büyük Torbalı

Karaot’ta tohum bankasi kuruluyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Karaot’ta tohum bankasi kuruluyor
464 Görüntüleme
30 Ocak 2011 - 22:15
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

Türkiye’de ilk kez Torbali’da düzenlenen ‘Yerli Tohum Senligi’nin mimari Karaot Köyü Tohum Dernegi, simdilerde de ‘Tohum Bankasi’ projesini hayata geçiriyor.

ITHAL tohuma karsi yerli tohum kullanilmasini tesvik etmek amaciyla Türkiye’de ilk kez Torbali’da düzenlenen ‘Yerli Tohum Senligi’ni düzenleyen Karaot Köyü Tohum Dernegi, simdilerde de ‘Tohum Bankasi’ projesini hayata geçiriyor. Eldeki yerli tohumlari yetistirerek mevcut tohum miktarini arttiracak olan dernek, bunlari ise tohum takasinda kullanacak. Bu projeyle yerli tohum kullanimini ve miktarini arttirmayi planladiklarini söyleyen Dernek Baskani Feray Karapinar: “Bu çalismayla çiftçilerimizin tohum masrafini en aza indirmeyi hedefliyoruz” dedi. Kurulacak olan ‘Tohum Bankasi’nda yerli tohumlar muhafaza edilecek ve ihtiyaci olanlara takas yoluyla verilecek.

YERLI TOHUMUN ÖNEMI ARTIYOR

GELENEKSEL tarimin en önemli kaynaklarindan biri olan yerli tohumlar ve bu tohumlarin takasi yüzyillardir yapiliyor. Ancak son 30 yilda unutulmaya yüz tutmus olan bu takasin yerine ithal tohumlar kullanilmaya basladi. Uzmanlar gelecek yüzyilda tohumun öneminin artacagina isaret ederken, Türkiye’de de bu konuda çalismalara hiz verildi. Karaot Köyü Tohum Dernegi, bu çalismanin öncülerinden bir tanesi. 2007 yilinda kurulan dernek önemli çalismalara imza atiyor. Genetigi degistirilmis tarim ürünlerine karsi geleneksel yöntemleri kullanarak üretim yapmayi hedefleyen Karaot Köyü Tohum Dernegi, su ana kadar kaybolmaya yüz tutmus 50 çesit yerli tohum bularak çogaltmayi basardi.

FIDELER TOHUMLUK OLARAK YETISTIRILECEK

DERNEGIN en büyük hedefi ise bu tohumlari kurulacak olan bir ‘Tohum Bankasi’nda muhafaza etmek. Bunun için harekete geçen dernek, ellerindeki 50 çesit yerli tohumu, 2 adet toplam 500 metrekarelik seralarda yetistirecek. Fideler daha sonra 30 dönümlük bir alanda tohumluk olarak elde edilecek. Bu sayede hem mevcut yerli tohum korunacak hem de sayisi arttirilacak.

ESKIYE DÖNUS BASLIYOR

ELDE edilen yerli tohumlari cinslerine göre muhafaza edeceklerini söyleyen Feray Karapinar: “Bu tohumlari üretim yapmak isteyen çiftçilerimizle takas edecegiz. Elimizde domates, biber, patlican, karpuz, salatalik gibi onlarca çesit tohum bulunuyor. Yerli tohumun sürekliligini saglayacagiz. Bu konuda Ege Universitesi ve Menemen Tarimsal Enstitüsü’nden de yardim alacagiz. Bu çalismayla eskiye dönüs baslayacak” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web