Torbali Ziraat Odasi Baskani Murat Uslu, pamuga dayali sektörlerde herkesin yüzünün güldügünü belirterek, “Çirçirci, iplikçi, hazir giyimcinin isleri tikirinda gidiyor. Sektörde herkesin yüzü gülüyor. Yalniz biz pamuk üreticilerinin yüzü gülmüyor” dedi.
Murat Uslu, pamuk fiyatlari ve pamuga dayali sektörlerle ilgili bir durum degerlendirmesi yapti. Tekstil sanayisinin yarattigi istihdamin gerek katma deger gerekse de ülke ekonomisi açisindan yadsinamayacagini belirten Uslu, bu sektörün hammaddesi olan pamugun saglanmasinda disa bagimliligin giderek artiyor olmasinin büyük bir tehdit unsuru oldugunu kaydetti. Ulke ekonomisinden pamuk ithalati yoluyla milyarlarca dolarin yurt disina çikmasinin da çok yakinilan cari açigin artmasina neden oldugunu dile getiren Uslu, “Sunu artik görmek zorundayiz: Sahip oldugumuz tarimsal potansiyel, pamuk üretimini, yurt içi talebin tamamini karsilayacak düzeye çikarmaya elvermektedir. Bu hedefe ulasmak, pamuk üreticisinin girdi maliyetlerini düsürerek ve yeterli destekleme primi vererek mümkün olmaktadir” diye konustu.
PAMUGA ACILEN ZAM LAZIM
Torbali’daki pamuk hasadinin neredeyse yüzde 50’si bitti. Ureticiler, topladiklari pamuklari TARIS’in yani sira çesitli çirçir firmalarina satiyor. Pamuk hasadi devam ederken, fiyatlar üreticiyi hiç de memnun etmiyor. Ziraat Odasi Baskani Murat Uslu, fiyatlarin geçen yilinkinin de altinda oldugunu ifade etti. Uslu: “Geçen yil bir kilo pamuk 1,7 lira iken bu yil ise 1,5 liradan alici buluyor. Pamuk para etmedigi için çiftçi borçlaniyor. Pamuk üreticisi borcunu da tarlasini satarak ödüyor. Ureticinin her yil topragi yüzde 10 azaliyor. Bu yil ovamizda 15 bin dekarlik alanda pamuk üretimi yapiliyor. Geçen sene 10 bin dekarlik alanda ekildi. Fiyat biraz yükselince üretim alani da yüzde 50 artti. Ama bu yil ki fiyatlar hiç de memnun edici degil. Fiyatlar bu sekilde devam ederse, gelecek yil pamuk üretim alani 5 bin dekara kadar düser. Pamuk üretiminin artmasi için acilen fiyatlara zam yapilmali” dedi.
HERKESIN YUZU GULUYOR
TORBALI Ziraat Odasi Baskani Murat Uslu, pamuk fiyatlarindaki düsüs ve girdi fiyatlarindaki yükselisin, çiftçileri pamuk üretemez noktaya getirdigine dikkat çeken Uslu, sunlari kaydetti: “Çiftçimiz yavas yavas pamuk üretiminden vazgeçmektedir. Son yillarda pamuk ekim alanlarinin giderek azalmasi bu durumun somut bir göstergesidir. Çiftçimiz pamuk üretiminden vazgeçerken ve alternatif ürünlere yönelirken pamuga dayali sektörde is yapan çirçirci, iplikçi, hazir giyimcinin isleri tikirinda gidiyor. Tekstil ve hazir giyim sektöründe isler o kadar iyidir ki çalisacak isçi bulmakta zorluk çektiklerini beyan etmektedirler. Çirçir fabrikalari, pamuk alimi yapan tüccarlarin sayisinda son bir yilda yüzde 20’lik artis meydana gelmistir. Iplikçi ise ihracat rekorlari kiriyor. Demek ki üreticiden ucuza alinan pamuk sektöre canlilik getirmis. Sektörde herkesin yüzü gülüyor. Yalniz biz pamuk üreticilerinin yüzü gülmüyor” seklinde konustu.
YEREL ÇIFTÇILERI KALKINDIRIN
Tüm tekstil sektörüne de bir uyarida bulunan Murat Uslu, “Tekstil sektörü eger, ‘Pamukta yurt içi üretim zaten yetersiz, pamuk ekilmese bile disaridan ithal ederiz’ düsüncesindeyse, çok yaniliyor. Tüccar neden pamugu yurt disindan aliyor. Gavurun çürük pamugunu alacaksa, Ege’nin gülünü alsinlar. Tekstil sektörünün 2010 yilinda yurt disindan yüksek fiyattan aldigi pamuktan yaptiginiz zarari bir kez daha hatirlatirim. Bu zararin da Türk çiftçisine ödetilmesi konusundaki bazi yaklasimlarinizi üzülerek görüyoruz.” Hükümete de seslenen Uslu, “Pamuk gibi, üretim açigimiz oldugu için ithalat yaptigimiz birçok üründe yeterli destek verildiginde bu açigi kapatmak mümkündür. Yeter ki girdileri ucuzlatarak ya da sübvanse ederek ürün maliyetlerinin düsürülmesini saglarken, destekleri de artirarak üreticiyi dis rekabetten koruyalim” seklinde konustu.