Büyük Torbalı

Tekstil atıklarıyla 2 milyon dolar ihracat yaptılar

Karakuyu’da faaliyet gösteren Punteks, otomobilden buzdolabına kadar geniş bir kullanım alanı olan keçeye doğal yöntemlerle “alev iletmez” özellik kazandırarak ihracata başladı.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Tekstil atıklarıyla 2 milyon dolar ihracat yaptılar
251 Görüntüleme
21 Mart 2017 - 13:13
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

TORBALI’NIN ev sahipliği yaptığı firmalar, sahip oldukları potansiyel ve elde ettikleri ticari başarılarla sektördeki çıtalarını yükseltmeye devam ediyor. Bu firmalardan biri olan Karakuyu’da faaliyet gösteren Punteks şu günlerde ihracat başarısı ile gündemde. Otomobilden buzdolabına kadar geniş bir kullanım alanı olan keçeye doğal yöntemlerle “alev iletmez” özellik kazandıran Torbalılı şirket, dünya devlerine ihracata başladı. Fabrika Yönetim Kurulu Başkanı Kanlı, “Mevcut keçeler, kanserojen madde içeriyordu” dedi. Fabrika olarak aylık 4 bin 500 ton üretim kapasitesine sahip olduklarının kaydeden Kanlı, bunun yaklaşık yarısının alev iletmez keçeye ait olduğunu belirtti.

PROJE ÜRETİLDİ
Karakuyu’da faaliyet gösteren Punteks, otomotiv, beyaz eşya, inşaat ve mobilya sektörlerinde kullanılan keçeye doğal yöntemlerle “alev iletmez” özellik kazandırarak ihracatını artırmayı başardı. Karakuyu’da tekstil atıklarının geri kazandırılması amacıyla kurulan bir fabrika, özellikle ses ve ısı izolasyonunun vazgeçilmez ürünü olan keçeye yönelik çalışmalar yaptı. Fabrikada oluşturulan Ar-Ge takımı, dünyada kullanılan mevcut keçeleri inceleyerek daha gelişmiş özellikler kazandırmak üzere proje yürüttü. Yangına karşı dayanıklı hale getirilmesi için kimyasal yöntemlerle alev iletmez özellik kazandırılan keçelerin kanserojen olması nedeniyle bu alanda çalışma yapmaya karar veren ekip, 5 yıllık bir Ar-Ge projesi sonucu doğal reçineleri kullanarak çevre ve sağlığa zararı olmadan alev iletmez özelliği kazanan keçeleri geliştirmeyi başardı.
GERİ DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR
Tamamen geri dönüştürülebilen ve yüzde 80’i tekstil atıklarından elde edilen alev iletmez keçeler, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ABD ile Uzakdoğu ve bazı Afrika ülkelerinden talep görmeye başladı. Fabrika Yönetim Kurulu Başkanı Gürhan Kanlı, otomobillerin bagaj, tavan, kapı, kaput ve tabanıyla tüm beyaz eşyalarda kullanılan, ses ve ısı izolasyonu sağlayan keçelerin yangına dayanıklı olması için alev iletmez özelliğinin bulunmasının istendiğini belirtti. Dünyadaki mevcut teknolojinin bunu kimyasal yöntemlerle karşıladığını, kanserojen etkileri bulunan bu yöntemin sektörün en önemli sorunları arasında geldiğini anlatan Kanlı, geliştirdikleri alev iletmez özelliğe sahip keçenin çevreci ve sağlıklı olduğunun testlerde ortaya konduğunu dile getirdi. Kanlı, “Şirket olarak yaptığımız 4 milyon dolarlık ihracatın yarısı izogreen adını verdiğimiz bu keçeye ait. Amacımız bunu daha da yukarı taşımak hem ülke ekonomisine hem de şirketimize faydalı olmak istiyoruz” dedi
KARAKUYU’DA FAALİYET GÖSTERİYOR
Karakuyu’da faaliyet gösteren firma 10 bin metre kare alana kurulu fabrikasında 60 personelle 2000 yılından itibaren hizmet veriyor. Firma, araba ve mobilya keçesi yani sıra, kırpıntı kumaşlardan pamuk üretimi de yapıp iplik fabrikalarına satıyor. Bunun dışında otomotiv ve sanayi sitesinde kullanılan Silgi Bezi üretiyor. Firma, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere 30’dan fazla ülkeye ihracat yapıyor.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web