Büyük Torbalı

Yalvarsan da kimse saatçi çiragi olmak istemiyor

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
Yalvarsan da kimse saatçi çiragi olmak istemiyor
323 Görüntüleme
15 Şubat 2011 - 21:52
REKLAM ALANI

(300x250px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.

70 yildir saat tamirciligi yapan ve meslegini 2 ogluna aktaran 85 yasindaki Rüstü Akçay, mesleginin teknolojiye yenildigini söyledi. Akçay, artik kimsenin saatçi çiragi olmak istemedigini ifade etti.

BIR zamanlar itibarli meslekler arasinda yer alan saat tamirciligi, teknolojinin gelismesiyle yok olmaya yüz tutan yorgancilik, kalaycilik, nalbantlik, semercilik, çömlekçilik gibi yok olmaya yüz tutan meslekler arasinda yerini almaya basladi. Babasindan devraldigi meslegi layiki ile yerine getiren ilçenin en eski saat tamiri ustalarindan olan 85 yasindaki Rüstü Akçay, teknolojinin bu meslegi bitirme noktasina getirdigini söyledi. Yaklasik 70 yildir saat tamirciligi yapan ve ilçenin en eski saat tamiri ustalarindan olan Rüstü Akçay, “Meslegimle gurur duyuyorum. Çocuklarimi saatçilik mesleginden kazandigim paralarla büyüttüm, geçindirdim ve geçindirmeye de devam ediyorum” dedi

ÇIRAKLAR BU MESLEGI BEGENMIYORLAR

TORBALI’DA onlarca saat tamircisi teknolojiye yenik düstü. Özellikle Çin mali saatlerin daha ucuz olmasi sebebiyle vatandaslarin bu ürünlere yönelmesinin kendilerinin mesleklerinden soguttugunu ifade eden esnaflar, bu duruma biran önce dur denilmesi gerektigini ifade ettiler. Babasi merhum Aziz Akçay’dan yillar önce bu meslegi ögrenen Rüstü Usta, 2 oglu Hüdai ve Hüseyin Akçay’i da bu meslekte yetistirdi. 85 yasindaki Rüstü Usta, teknolojinin bu meslegi öldürdügünü söyledi. Saat tamiri yapacak çiraklarin yetismedigini dile getiren Akçay: “Eskiden saat tamircisiyim dediginde insan gururlaniyordu. Bu meslegi ogullarina ögretmek isteyenler dükkana gelip ‘Oglumu çirak al bu meslegi ögret’ diye günlerce dil dökerlerdi. Simdilerde ise bu meslegin ne oldugunu bilen yok. Yalvarsan da kimse gelip çiraklik yapmiyor. Ben çocuklarima ögrettim ama torunlarim bu meslegin yüzüne bile bakmiyor” dedi.

ÇIN MALLARI KURMALI SAATLERIN YERINI ALDI

UCUZ ürünlerin bu meslegi bitirme noktasina getirdigini dile getiren Akçay: “Teknoloji saate girene kadar islerimiz çok iyiydi. Saat tamir etmeye yetisemiyorduk. Elektronik saatler çiktiktan sonra kurmali saatlere ilgi kalmadi. Pilli saatlerin albenisi ve modeli çok ama bir çogunun tamiri yok. Yani ömürsüz saatler. Bunlarin büyük bölümü de Çin mali. Insanlara tamir bedeli 10 TL dediginizde gidip ucuz olan çin mallarina yöneliyor” dedi. Meslegi ile gurur duydugunu dile getiren Akçay: “ Çocuklarimi bu meslekle büyüttüm. Bu meslekten kazandigim para ile ailemi kimseye muhtaç etmedim. Simdi de ogullarim ailelerini geçindiriyor” dedi.

REKLAM ALANI

(728x90px)

Esnek veya Sabit Ölçü Verebilirsiniz.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        Tüm Hakları Saklıdır. Torbalı Web